• News&Inspirations

aktualizované

Drevený nábytok krásny po celý rok

Ako sa správne starať o drevený nábytok, aby vydržal dlho krásny 
Drevený nábytok je stály nábytok, ktorý len tak plast, sklo ani kov nikdy nenahradí. Je to kúsok prírody u nás doma, ktorý interiér vždy zútulní. Drevo je živý materiál, na pohľad veľmi príjemný, ale tiež chúlostivý. Viete, ako ho udržovať, aby si zachoval svoj vzhľad po mnohých rokov?
Drevený nábytok sa predáva v rôznej cenovej hladine. Tá sa odvíja hlavne od spracovania dreva, použití konkrétneho materiálu a finálnej povrchovej úpravy. Povrchová úprava má zase vplyv na vzhľad a štýl nábytku. Drevo je veľmi široký pojem a možností ako sa starať o drevený nábytok je naozaj veľa, záleží to najmä od spracovania nábytku.

Lakovaný nábytok
Drevený nábytok ošetrený akrylovými lakmi môže mať vnútorné plochy zabezpečené lakovanou fóliou. Vďaka tomu je odolnejší proti pôsobeniu vody, ktorú musíme vždy rýchlo odstrániť.
 
Nábytok s voskovým moridlom
Keď je povrch ošetrený voskovým moridlom, potom sú vnútorné plochy buď morené vodovými moridlami, alebo lakované bezrozpúšťadlovým lakom. Vďaka tomu má nábytok prírodný vzhľad, ktorý so starnutím a pôsobením svetla ľahko mení. Plochy dreva nie sú odolné proti vode ani páre, škvrnu spôsobí vodná kvapka hneď po dvoch sekundách.

Nábytok ošetrený olejom
Na plochách sú prifarbené šelakové základy a následne je plocha dokončená olejovou politúrou. Drevo tak má základnú ochranu proti nečistote a vlhkosti. Plochy sú po veľmi krátkej dobe odolné proti vode (cca 1 minútu), nie proti páre.
Na začiatku je správna voľba umiestnenie
Už pri ustanovovaní dreveného nábytku v izbe si je potrebné uvedomiť, že nábytok nemá rád priamy kontakt s vodou a teplom. Preto dávajte pozor, aby sa časti nábytku z masívu nedostali do kontaktu s nadmernou vlhkosťou. Tiež dbajte na to, aby ste drevenú posteľ, skriňu či komodu umiestnili v dostatočnom odstupe od zdroja tepla – to je radiátoru a krbu. Vysoké teploty môžu značne narušiť povrchovú úpravu nábytku, čím dôjde k jeho značnému znehodnoteniu. Ďalším faktorom, ktorý môže ovplyvniť kvalitu a vzhľad povrchu dreveného nábytku je UV žiarenie zo slnečného svetla. Pokiaľ umiestníme nábytok z masívu napríklad blízko južne orientovaného okna, patrne dôjde k jeho rýchlemu tmavnutiu poprípade blednutiu. Ak sa chcete tejto zmene farby vyhnúť, nevystavujte drevený nábytok priamemu slnečnému svetlu.
 
Komplet Harmony II
Pravidelná starostlivosť o drevený nábytok
Pre pravidelné čistenie dreveného masívneho nábytku by sa mala používať suchá mäkká handra, ktorú len ľahko navlhčíme pre lepšie zachytávanie prachu. V žiadnom prípade nepoužívajte mokrú handru, pretože sa nadmerná vlhkosť z povrchu nábytku neodparí a môže prenikať do mikroskopických trhlín v laku. To všetko môže viesť k tvorbe povrchových prasklín, puchroch a iných vád. Prach z nábytku môžeme taktiež odstrániť vysávačom. Ako nástavec pri vysávaní však použite len kartáč s mäkkými štetinami, aby nedošlo k poškrabaniu laku na nábytku.
Pri ošetrovaní dreveného nábytku sa tiež doporučuje používať špeciálne čistiace a ochranné prostriedky na drevo. Tieto prostriedky pomôžu k odstráneniu prachu a nečistôt z povrchu lakovaného nábytku a postelí z masívu. Zloženie týchto prostriedkov často obsahuje tiež antistatickú zložku, ktorá po aplikácií prostriedkov znižuje následné usadzovanie ďalšieho prachu. Špeciálne čistiace prostriedky tiež dávajú povrchu dreveného nábytku hedvábny lesk a príjemnú vôňu. Medzi známe a osvedčené prostriedky na údržbu dreveného nábytku patrí napríklad Pronto, Alex, Diava a ďalšie… Pred použitím akéhokoľvek výrobku si však starostlivo prečítajte etiketu s návodom k použití.

Ako ošetriť nábytok povrchovo upravený olejom?
Drevené postele a nábytok vyrobený s povrchovou úpravou olejom by mal byť oproti lakovanému nábytku ošetrovaný častejšie. K základnej údržbe môžeme tiež použiť ľahko navlhčenú handru. Olejová úprava povrchu by mala bez problémov zabrániť preniknutiu vlhkosti do hĺbky dreva. Na hlbšie ošetrenie je možno použiť špeciálne prostriedky na olejový nábytok. Tieto prostriedky často obsahujú prísady vosku, ktorý napomáha k uzavreniu povrchových pórov. Vzhľad povrchu je možné oživiť tiež opakovanou aplikáciou prírodného oleja na drevo, ktorý zvýrazní hĺbku a farebný tón ošetreného dreva . Preniknutím do hlbšej štruktúry dreva zaistí bezfarebný prírodný olej dobré zaplnenie povrchových pórov.

Dobré rady na záver
Pravidelná údržba dreveného masívneho nábytku je nezbytná pre zachovanie jeho krásneho vzhľadu a hladkého povrchu. Pri údržbe nikdy nepoužívajte mokré handry a čistiace handry s dlhými vláknami. Prebytočná vlhkosť môže preniknúť do štruktúry dreva, dlhé vlákna sú taženy do povrchu a môže dojsť k poškrabaniu laku. Na plochu lakovaného nábytku nikdy nepokladajte horúce jedlo či nápoje, pretože môžu na povrchu zanechať nevzhľadné stopy. K čisteniu nábytku nepoužívajte kuchynské čistiace prostriedky, ktoré môžu viesť k poškodeniu ochrannej vrstvy a následne k zničeniu nábytku.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články