• News&Inspirations

aktualizované

Ako prepojiť terasu k záhrade

Ako osádzať terasu a začleniť ju do záhrady? Záhrada pre nás predstavuje hlavne miesto sebarealizácie, odpočinku ale tiež priestor pre rôzne exteriérové akcie. Avšak jedným z najdôležitejších miest, kde to žije počas celého roku, je záhradná terasa. Pri jej plánovaní sa väčšinou zameriavame na výber dostačujúcej veľkosti a materiálu na jej stavbu, ale často sa opomína na jej napojenie na okolitú záhradu.

 Kráľovská zostava bez lakÅ¥ových opierok Cyprys Komplet do ogrodu
Kráľovská zostava bez lakťových opierok Cyprys
Prečo by nás malo zaujímať začlenenie terasy do záhrady? Terasa je predsa len záhradný prvok, ktorý slúži predovšetkým k posedeniu alebo k príprave osláv. Z tohoto miesta môžu byť vytvorené zaujímavé výhľady na výsadby alebo okrasné jazierko. Pokiaľ máte malé deti, určite budete chcieť vidieť napríklad na detské herné prvky, aby ste mali svoje deti pekne pod kontrolou.
V jej blízkosti si ale môžete vytvoriť aj rôzne tematické výsadby, ktoré budú z terasy a tým pádom aj z domu pekne prístupné. Pokiaľ radi varíte pod šírym nebom, určite nepochybíte malým bylinkárstvom, na ktoré si odskočíte pri každom grilovaní. Určite tiež oceníte, že budete mať taký záhon hneď u terasy. Terasu môžu ale ale rovnako tak obklopovať kvetinové záhony alebo rekreačný trávnik, všetko záleží na vašich prioritách. Berte avšak do úvahy, že si aj tento záhradný prvok zaslúži začlenenie do záhradnej kompozície, pretože jedine tak bude plniť svoju funkciu na sto percent aj po estetickej stránke.

Aké sú možnosti

Vzhľadom k tomu, že býva terasa skutočným centrom diania celej záhrady, určite stojí za to na ni napojiť rôzne kompozičné celky. Určite sa vám tu bude lepšie odpočívať pri pohľadu na okrasné alebo kúpacie jazierko alebo pri pozorovaní veselého poletovania hmyzu v kvetinových záhonoch. Pokiaľ budú terasu obklopovať záhony s kvitnúcimi rastlinami, premyslite si aj ich farebnosť. Teplé farby v čele so žltou a oranžovou navodzujú dobrú a optimistickú náladu, ale k odpočinkovej terase sa omnoho lepšie hodia rastliny kvitnúce v tlmených studených tónoch bielej, modrej alebo napríklad ružovej.
Pokiaľ vlastníte záhradu s malou rozlohou a ani na terase nemáte chvíľku pokoja, pretože je na nej vidieť zo všetkých strán od susedov, doprajte si trochu súkromia pomocou väčších výsadieb. Dobrú prácu odvedú stálo-zelené bambusy alebo vyššie druhy okrasných tráv.

Čo k terase radšej nevysadzovať

Pokiaľ ste silní alergici, určite sa vyhnite alergénnym rastlinám. Niektorým jedincom vadí celý rad okrasných rastlín, ktoré majú agresívny pil alebo napríklad chĺpky na listoch, ktoré môžu dráždiť oči a pokožku. Nemilé prekvapenie rovnako tak môžu pripraviť trnivé kríky. Tie radšej vysaďte do iné časti záhrady, zvlášť pokiaľ máte malé deti. V tomto prípade sa rozlúčte aj s druhmi, ktoré tvoria vzhľadovo atraktívne jedovaté plody.

K terase sa hodí

Pre výsadbu do okolia sa perfektne hodia rôzne druhy okrasných trvaliek alebo tráv, ktorých sortiment je plne závislý na podmienkach. Do záhonu sa hodia tiež vaše obľúbené druhy alebo príjemne aromatické kvetiny. S ich množstvom to ale rozhodne nepreháňajte, príliš mnoho rôznych vôní je totiž skôr na škodu a posedenie na terase skôr znepríjemňujú. Terasu do okolitej záhrady tiež perfektne začleníte pomocou rastlín vysadených do kvetináčov. Na ich kvalite rozhodne nešetrite, investícia sa vám vráti v podobe skvelej záhrady počas celého roka. K vystavanej a pripravenej terase potrebujete už iba dokúpiť záhradný nábytok, ktorý vám pomôže si čas a príjemné chvíle na terase užiť vo väčšom pohodlí. Rozhodne by vám nemal chýbať set stola a záhradných stoličiek, kde si potom budete môcť pochutnávať na raňajkách alebo na nejakej neskorej večeri. Záhradný nábytok nemusí byť len súčasťou vašej terasy, pokojne mu môžete nájsť aj iné miesto v exteriéri, kde budete mať dostatok miesta. Záhradný nábytok zahŕňajú aj sedačky, hojdačky alebo kreslá, ktoré vám tiež môžu spríjemniť chvíle v záhrade a tiež aj pocit rodinnej pohody. Môžete si vziať svoju obľúbenú knihu alebo nejaký časopis a pritom tráviť čas vonku na čerstvom vzduchu.

Na aké materiály by ste sa mali sústrediť?

Síce veľa ľudí dáva prednosť exotickému drevu, ktoré vďaka svojmu menej typickému vzhľadu vám dokáže jednoducho premeniť záhradu a dodať jej osobitný štýl. Avšak pri voľbe použitého materiálu, rovnako ako aj dreva by ste mali vedieť odkiaľ pochádza. Domáce použité drevo je odolné vďaka laku alebo špeciálnej impregnácie. Rozhodne ak si nie ste istí vlastnosti materiálu, tak by ste mali zohľadniť jeho výber. Drevo je predsa prírodný materiál , ktorý by nemala žiadna domácnosť postrádať, predovšetkým nie záhrada a exteriér, ktorý má slúžiť celej rodine. Vďaka krajšiemu a lepšie vybavenému prostrediu si môžete užívať rodinnej pohody spolu s moderným záhradným nábytkom, ktorý je vyrobený pre váš exteriér. V našej ponuke si tak môžete prejsť záhradný nábytok podľa vašich predstáv jeho využitia a okrem toho si môžete svoju terasu alebo exteriér doplniť tiež príjemnými kreslami s moderným opracovaním a dizajnom. V týchto kreslách sa budete cítiť extrémne pohodlne počas celého leta!
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články