• Trendy

aktualizované

Ako sa starať o kožené čalúnenie?

Nábytok čalúnený prírodnou kožou nestráca na popularite, čo je výsledkom jeho nadčasový charakter a spôsob, akým ovplyvňuje výraznosť jednotlivých interiérových usporiadaní. Obývacia izba alebo kancelária, ktoré sú vybavené nábytkom s koženým čalúnením, získavajú nádych špecifickej elegancie, vyváženej rafinovanosti a exkluzivity. Aby však ich kvalitný a estetický vzhľad vydržal dlhé roky, treba ich správne čistiť a ošetrovať. Zistite, ako by mala prebiehať starostlivosť o kožené čalúnenie.

Nábytok z prírodnej kože – aký je jeho fenomén?

Sedací nábytok z prírodnej kože je synonymom elegancie, luxusu a dobrého vkusu. Jeho fenomén však spočíva aj vo vysokej kvalite a pozoruhodnej odolnosti. Čalúnenie z kože má navyše univerzálny dizajnový charakter. Pretože v závislosti od dizajnu formy nábytku to bude optimálne riešenie čalúnenia pre akýkoľvek štýl – moderný aj klasický.

S odstupom času získava kožené čalúnenie noblesu a pôsobí vkusne aj po mnohých rokoch používania. Samozrejme, za predpokladu, že sa oň správne staráme. Na tento účel je nevyhnutná pravidelná starostlivosť o kožené čalúnenie. Vďaka tomu bude nábytok potiahnutý kožou nielen atraktívne vyzerať dlhé roky, ale bude aj náležite chránený pred útrapami každodenného používania.
 
 
 

 

Ako sa časom mení vzhľad koženého čalúnenia?

Hoci je nábytok potiahnutý prírodnou kožou považovaný za mimoriadne kvalitný, odolný a ušľachtilý, dobré je vedieť, že jeho vzhľad sa časom mierne mení. Čo je prirodzený proces a nepovažuje sa za chybu, práve naopak. Ako sa nábytok používa, koža bude mať nejaké známky prirodzeného opotrebovania, čo je úplne normálne. V dôsledku správnej údržby a čistenia sa však tieto stopy objavia v minimálnej miere. Ako by ste mali pochopiť správny spôsob starostlivosti o kožený nábytok? Prečítajte si o niektorých najdôležitejších pravidlách, ktoré vám pomôžu zachovať charakter, jemnosť a bezchybný vzhľad nábytku z prírodnej kože.
 
 
Prečo sa oplatí vybrať si nábytok z prírodnej kože?
 

    • Najušľachtilejší materiál medzi čalúnením nábytku.
    • Každý kus nábytku sa stáva jedinečným, pretože koža ako materiál živočíšneho pôvodu má charakteristické vlastnosti.
    • Prírodná koža je pružná a príjemná na dotyk.
    • Vďaka prirodzenej plasticite a elasticite koža neustále „pracuje“, a tak si nábytok zachováva svoj pôvodný tvar.
    • Čalúnenie z prírodnej kože je vhodné nielen pre tvrdší nábytok, ale tiež aj veľmi mäkký a pružný.
    • Koža spolupracuje s okolitým prostredím, prispôsobuje sa jeho teplote, podporuje reguláciu vlhkosti v miestnosti. Vďaka tomu dáva užívateľovi pocit pohodlia.
    • Vhodná pre alergikov – neabsorbuje prach a zároveň sa ľahko čistí a udržiava.
    • Slúži dlhé roky – pravidelná starostlivosť o kožené čalúnenie zaručuje zachovanie všetkých funkčných hodnôt, pružnosti a krásneho vzhľadu.
    • Prírodná koža dodáva nábytku kvalitu a eleganciu.

Starostlivosť o kožené čalúnenie v niekoľkých krokoch

Kožené čalúnenie je nadčasové a symbolizuje moderný luxus v celej svojej kráse. Jeho výber kladie dôraz na estetiku interiéru a dodáva mu charakter. Otázka však znie: ako dosiahnuť, aby kožený nábytok vyzeral ako nový? Našťastie starostlivosť o kožené čalúnenie nie je príliš náročná. V niekoľkých jednoduchých krokoch sa môžete o svoj kožený nábytok postarať tak, aby koža zostala jemná, nevyblednutá a vždy vyzerala luxusne.
 
 

Každodenná starostlivosť o kožené čalúnenie

Aby si nábytok s koženým čalúnením zachoval svoj krásny vzhľad, potrebné je sa postarať o každodennú základnú starostlivosť. Táto údržba spočíva v pravidelnom a starostlivom vysávaní ich kožených plôch pomocou vysávača s mäkkou kefou. Potom kožu jemne utrite handričkou, ktorá je dobre zbavená prebytočnej vlhkosti, a následne ju osušte ďalšou handričkou. Ak sa poťah zašpiní, nestierajte škvrny príliš intenzívne. Namočte mäkkú handričku do vlažnej vody a jemne ňou utrite škvrnu pohybom od okraja do stredu. Na mokré škvrny použite papierovú utierku, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť.

Pravidelná údržba a starostlivosť o kožené čalúnenie

Okrem každodennej starostlivosti o čistotu koženého povrchu by sa malo raz za pár týždňov vykonávať proces údržby. Zahŕňa použitie špeciálnych prostriedkov určených na kožené čalúnenie. Prvé ošetrenie je najlepšie vykonať ihneď po zakúpení nového kusu nábytku. To uľahčuje jeho následné čistenie a minimalizuje riziko ťažko odstrániteľných nečistôt. Všetky prípravky, ktoré chcete použiť na čistenie a údržbu koženého čalúnenia, by ste mali najskôr otestovať na neviditeľnom mieste. Dobré je vybrať si ten istý prostriedok pre druh kože, ktorou bol nábytok potiahnutý. Čistiace prostriedky vždy používame na veľké plochy a nanášame ich od švu k švu. Nábytok je možné používať až po úplnom vyschnutí špeciálnych ošetrovacích a čistiacich prípravkov.

Najlepšie je používať jemné, viac prírodné ošetrovacie a čistiace prípravky, ktoré neobsahujú alkohol ani rozpúšťadlá. Príliš veľa chemických prípravkov môže stav čalúnenia len zhoršiť, čo bude nielen horšie sa prezentovať, ale može sa aj odfarbiť a popraskať. Je lepšie investovať do drahších prostriedkov ale s dobrým zložením.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články