• Trendy

aktualizované

Ako sa zmenia trendy v usporiadaní obývacej izby v roku 2022?

Obývacia izba je dominantou domu. Chcete, aby bola módna a zároveň odrážalo váš charakter? Nič jednoduchšie! Prečítajte si trendy v zariaďovaní obývačky 2022 a vyberte si niečo pre seba! Niekedy predsa stačí len pár detailov, ktoré osviežia aj ten najklasickejší interiér a dodajú mu súčasný výraz!
 

V tomto článku sa dozviete:

  • Ktoré farby budú v roku 2022 v interiéroch najmódnejšie?
  • Ako vniesť do obývacej izby prútie a bambus?
  • Aké tvary majú najmódnejšie pohovky, stoličky a kreslá?
  • Čo majú spoločné velúr a ľan?

Zelené, fialové a zemité farby

V roku 2021 sa čoraz viac dostávali do povedomia interiérové usporiadania s prevahou prírodných materiálov a udržiavané vo farbách spojené prírodou. V roku 2022 sa stanú jedným z dominantných trendov! Preto, ak chcete, aby sa vo vašej obývačke objavili módne doplnky, vyberajte si textílie alebo dekorácie v takých farbách ako: zelená, fialová, béžová, karamelová, sivá či hnedá. Pamätajte, že ak si vyberiete zelenú, najmódnejšie budú hlboké sýte odtiene tejto farby (napr. smaragdová alebo fľaškovo zelená). Najžiadanejšie verzie fialovej sú prirodzené odtiene: levandule, bazy alebo farba čučoriedky.

 
 
V týchto farbách si môžete vyberať vankúše, prikrývky či dekorácie na stenu. Ak máte radi výzvy a experimenty, vyberte si aj zelený alebo fialový gauč! Takýto výrazný prvok v interiéri ho urobí veľmi módnym a originálnym!
 
 
 
 
ideaDôležité!
Farba Very Peri, teda odtieň, ktorý v sebe zahŕňa vlastnosti modrej s fialovo-červenými podtónmi, je podľa Inštitútu Pantone farbou roka 2022. Takže nemôže chýbať v moderne zariadených obývacích izbách!

 

Trendy v usporiadaní obývačky 2022: bambus a ekologické doplnky

Hľadáte módne lampy, konferenčný stolík alebo stoličky? Stavte na bambusový nábytok a doplnky! Materiál, ktorý sa roky používa v nábytkárskom priemysle, aj keď v poslednej dobe trochu zabudnutý, sa v roku 2022 vracia vo veľkom štýle. Všetko preto, že trendy v usporiadaní obývacej izby 2022 sa úplne obracajú k prírode. Čoraz častejšie sa v projektoch objavuje recyklovaný nábytok a doplnky z prírodných materiálov. Bambus sa k tomuto trendu dokonale hodí!
 
Okrem doplnkov a nábytku z bambusu si môžete vybrať aj tie z iných podobných materiálov. Hľadajte prútené alebo ratanové doplnky. Skvelým doplnkom bude prútený koberec z juty v slamovej alebo béžovej farbe.
 
Rovnaké doplnky využijete v lete na módne usporiadanie terasy či balkóna. Pamätajte však, že nie všetky prírodné materiály sú odolné voči slnečnému žiareniu a vode. Preto jutový koberec a bambusové dekorácie vždy schovajte pred dažďom. Chráňte ich aj pred nadmerným slnením, aby nevybledli a nedeformovali sa.
 
 
 
 
 
ideaDôležité!

Najmódnejšie interiérové štýly na rok 2022 sú boho, japandi a art deco. Čím sa líšia? Interiérom v boho štýle dominujú prírodné materiály, rastlinné motívy a tlmené farby. Japandi štýl spája škandinávsky minimalizmus s japonskou útulnosťou. Interiéry v art deco štýle sú na druhej strane veľmi elegantné, zdobené s vkusom a zmyslom pre detail.

Výrazný nábytok s jemnými tvarmi

Okrem japonských a prírodných vplyvov sa v roku 2022 vrátia prvky známe z projektov populárnych v 80. rokoch 20. storočia Čo táto kombinácia znamená? Módne pohovky a gauče budú mať dosť nízke sedenie, zaoblené hrany a rohy. Tvary ostatného nábytku budú tiež zaoblené, mäkké a jemné tvary. V časopisoch o interiérovom dizajne si čoraz častejšie všimnete guľové lampy, oválne zrkadlá či okrúhle stolové dosky. Takýto nábytok, udržiavaný v prírodných farbách, dodáva interiéru útulný charakter a podporuje relaxáciu.

 
Čo ak uprednostňujete viac energicky usporiadanú miestnosť? Stojí za to zdôrazniť vplyv 80. rokov za pomoci dekorácií! Nízky mäkký nábytok môže mať bláznivú farbu. Čím výraznejšie, tým lepšie! Vyberte si teda neónový gauč alebo kreslo! Vyjadrujete sa radšej podrobne? Stavte na koberec, prikrývku alebo nástennú grafiku v pestrých vzoroch a nezvyčajnom tvare. Akékoľvek originálne, bláznivé farebné kombinácie sú teraz povolené!

 

Stále módne mäkké tkaniny

V roku 2021 boli módne pohovky a kreslá zvyčajne čalúnené velúrom. Mäkké a pohodlné, samotný vzhľad vás nabádal k odpočinku. V roku 2022 bude velúr stále top. Rovnako ako ostatné látky príjemné na dotyk: ženilka, plyš, zamat.
 
 
 
 
 

Veľmi módnou a príjemnou látkou na dotyk je tiež ľan. Síce už nie taká mäkká, ale dokonale zapadá do ekologických trendov blízkych prírode. Ako môžete použiť túto látku vo vašej obývačke? Krásne a štýlovo budú vyzerať napríklad stojace lampy alebo nástenné lampy s ľanovými tienidlami.

 
Ak nie ste perfekcionista, vybrať si môžete aj ľanové obliečky na vankúše, ktoré dáte na gauč, alebo ľanové obrusy a behúne na stôl. Nezabúdajte však, že ľan, hoci je štýlový, patrí medzi tie materiály, ktoré sa veľmi krčia. Pri výbere ľanových doplnkov máte 2 možnosti: akceptujte túto vlastnosť materiálu alebo hľadajte produkty so zmesou. Zmes bavlny a ešte lepšie – polyesteru alebo elastanu – výrazne zníži počet viditeľných záhybov.

 

Aké sú trendy v usporiadaní obývačky v roku 2022? Do veľkej miery sú pokračovaním toho, čo sa stalo módou už v minulých rokoch: udržateľnejší prístup k zemským zdrojom, ekológia, využívanie biologicky rozložiteľných, prírodných materiálov. Dostatok miesta však bude aj pre niekoľko úplne nových, možno trochu prekvapivých módnych príchutí: výrazné farby, nízky nábytok, krikľavé vzory. Jedno bude teda isté: v trendoch interiérového dizajnu na rok 2022 si každý nájde to svoje!
 
 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články