• Trendy

aktualizované

Top 5 najmódnejších poťahových látok v roku 2022!

Chcete osviežiť interiéry vo vašej domácnosti a prispôsobiť ich aktuálnym trendom? Začnite výberom novej pohovky! Stavte na pohodlný kus nábytku čalúnený módnou látkou. Bez ohľadu na to, či preferujete decentné a klasické alebo modernejšie štýly interiéru, v ponukách na rok 2022 si nájdete niečo pre seba!
 
V tomto článku sa dozviete:
  • Aké poťahové látky budú top v roku 2022?
  • Ktorú si vybrať a prečo?

Velúr a jeho nástupcovia v obývacej izbe

V roku 2021 boli veľmi módne pohovky, gauče a kreslá čalúnené velúrom. Ak sa vám tento trend páči, tak určite vás poteší, že jemné a lesklé poťahové látky budú módne aj v roku 2022! Nábytok s týmto typom povrchovej úpravy v tlmenej alebo výraznejšej farbe si teda budete môcť ľubovoľne vyberať. Obe verzie dodajú vašej obývačke kúsok útulnosti, jemnosti a lesku prevzatého z glamour štýlu. Okrem velúru venujte pozornosť aj poťahovým látkam, ako je velvet alebo zamat.
Na rozdiel do zdania a všeobecného názoru nejde o rovnaký materiál!

  • Velúr, tkanina s najkratším vlasom, sa najjednoduchšie udržuje v čistote;
  • Velvet má trochu dlhší vlas;
  • Zamat je materiál vytvorený použitím 3 rôznych typov nití – medzi osnovné a útkové nite sa vkladajú vlasové nite. Vďaka tomu je vlas tejto látky najdlhší a najjemnejší zo všetkých spomínaných druhov.
 
 
 
 
 
ideaDôležité!
 

Ak chcete pohovku z niektorej z vyššie spomínaných látok zaviesť do klasickej obývačky, vyberte si model v tlmenej farbe, bez prešívania či prešitia. Prebytočné dekorácie môžu narušiť harmóniu interiéru. Do glamour obývačiek alebo v modernom, mierne eklektickom štýle si môžete vybrať výrazný kus nábytku v dekoratívnej verzii.

Mäkké čalúnenie je stále v trende

Páčila sa vám mäkkosť velúru, ale nepresvedčil vás jeho lesk? Potom zvoľte inú, rovnako módnu poťahovú látku – látku typu bouclé. Môžete si ľubovoľne vyberať od látok s drobnou väzbou až po tie s hustým a hrubým vlasom, pripomínajúcim ovčie rúno. Všetky sú rovnako módne!

Nábytok vytvorený s použitím poťahovej látky typu bouclé sa prezentuje najlepšie v prírodných farbách. Vyberajte si teda pohovky a kreslá v odtieňoch béžovej, hnedej, sivej alebo sivobielej.
 
 
 
 

Smer príroda!

Interiérové štýly, ktoré zdôrazňujú ekologický životný štýl majiteľov domu, ich obdiv k prírode a starostlivosť o ňu, sú už niekoľko rokov veľmi obľúbené. V takýchto interiéroch – najčastejšie v škandinávskom alebo boho štýle – dominujú prírodné farby a materiály ako drevo, juta, ratan či bambus.
A v roku 2022? Veľkej obľube sa bude tešiť aj ďalší štýl v súlade s ekologickými trendmi: japandi! Ide o kombináciu škandinávskeho minimalizmu s estetikou Ďalekého východu. Tieto dva, zdanlivo veľmi vzdialené trendy v interiérovom dizajne, zavedené do jednej miestnosti vám umožnia dosiahnuť útulný a funkčný efekt.

Z akého materiálu by mala byť vyrobená sedačka, ktorá zvýrazní ekologický štýl vašej obývačky a zároveň bude v súlade s trendmi na rok 2022? Vyberte si kus nábytku z prírodne vyzerajúcej melanžovej poťahovej látky (tzv. pletence). V závislosti od finančných možností a preferencií si môžete vybrať z bavlnených a polyesterových látok.
 
 
 

Vždy štýlová klasika

Medzi trendmi na rok 2022 nemalo chýbať niečo pre milovníkov klasiky! Tradične vyrobený nábytok s jednoduchou formou teraz mierne osvieži. Získajú kúsok mäkkosti, jemnosti a subtílnosti. Všetko vďaka tomu, že tie najmódnejšie budú čalúnené ženilkou alebo látkou s prídavkom ženilky! Ak máte radi nadčasové riešenia, tento trend sa vám určite bude páčiť! Ženilka je veľmi odolná látka, ktorá sa ťažko roztrhne. Zároveň je jemná a príjemná na dotyk. Pohovka alebo gauč čalúnený takým materiálom, vám určite budú slúžiť dlhé roky.
Nábytok v neutrálnych farbách bude vyzerať skvele v klasických interiéroch – je to najjednoduchšia a najbezpečnejšia voľba. Ale nie jediná! Nábytok si môžete vybrať čalúnený v olivovom, medovom alebo pruskej modrej ženilke. Vďaka tomu vpustíte do klasického interiéru závan čerstvého vzduchu!

ideaDôležité!

Poťahové látky ako ženilka sa veľmi ľahko udržujú v čistote. Rohovú pohovku alebo kreslo stačí z času na čas povysávať a väčšie nečistoty pred zaschnutím odstrániť vlhkou handričkou!
 
 
 

Odolné poťahové látky vo farbe roka 2022

Radi experimentujete? Potom sa vám bude páčiť ďalší typ módnych poťahových látok na rok 2022! Všetko sú to odolné materiály (pletence, plyš, syntetické tkaniny) vo farbe roka Pantone – a jej deriváty. Farba Very Peri je odtieň modrej spadajúci do fialovej! Veľkou módou sa stanú pohovky a kreslá vo farbe levandule alebo ametystu.
Sú ideálne do moderných, farebných interiérov. Môžete sa rozhodnúť aj pre trochu iný stylingový postup: pohovka nech sa stane hlavným, najvýraznejším bodom obývačky! Vytvorte mu neutrálne pozadie – farby stien a podlahy by sa mali držať v tlmených, skôr chladných odtieňoch. Obývačka tak získa moderný, harmonický a zároveň neprehnaný charakter. Toto riešenie bude fungovať ako vo veľkom interiéri, tak aj v malej hosťovskej izbe, ktorú si zariadite v byte v paneláku.

Na rok 2022 sú najmódnejšie 2 trendy. Na jednej strane sú moderné, energické interiéry, ktorým dominuje farba (najlepšie odtiene fialovej a modrej). Na druhej strane – pokojné, útulné obývačky, plné harmónie a prírodných doplnkov. Takéto rozdelenie sa postará o to, že si medzi trendmi nájdete niečo pre seba! Stačí si do klasického interiéru vybrať pohovku potiahnutú slučkovou látkou a do odvážnejších usporiadaní dať kus nábytku dotvorený velúrom!
 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články