• Spálňa
  • Trendy

aktualizované

Spálňa lahodiaca naše zmysly

Spálňa je špeciálnym miestom v každom dome, pretože nám poskytuje pocit intimity a slobody. Práve v spálni by sme mali vedieť relaxovať, efektívne oddychovať a upokojovať zmysly. Regenerácia tela a mysle je dôležitá pre naše zdravie, pohodu a schopnosť dennodennej koncentrácie. Preto sa pri zariaďovaní spální oplatí dbať na to, aby usporiadanie viedlo k efektívnemu odpočinku. Špecialisti už roky upozorňujú, že nielen interiérové ​​vybavenie nás ovplyvňuje, ale aj samotný vzhľad prostredia. Ako zariadiť spálňu tak, aby nám poskytla vytúžený odpočinok?

Spálňa – interiér, ktorý upokojuje zmysly a telo
Hoci v nej počas dňa trávime čas len zriedka, spálňa je pre nás mimoriadne dôležitá. Práve v nej sa môžeme cítiť pohodlne a intímne, a vďaka nej si zregenerovať sily do ďalšieho dňa. Všeobecne sa verí, že na to, aby ste si užili pohodlie a zabezpečili si zdravý odpočinok, je dôležité vybrať si správnu posteľ s kvalitným matracom. To však nie je všetko. Áno, dobrý matrac a pohodlná posteľ zregenerujú telo počas zdravého spánku v správnych podmienkach. Často však zabúdame, že prostredie, v ktorom dennodenne žijeme, a jeho vzhľad ovplyvňujú aj našu myseľ a zmysly. Psychológovia uvádzajú, že vybrané farebné kompozície, dekorácie, štýly, ako aj celkový vzhľad interiéru nás majú schopnosť podporovať v oddychu, koncentrácii a upokojiť, alebo naopak – dráždiť, stimulovať, popudzovať. Ako zariadiť spálňu tak, aby nás podporovala v oddychu?

Farby, ktoré nás upokojujú
Psychológia farieb nám hovorí, že každá farba nesie určité konotácie a môže nás určitým spôsobom ovplyvniť. Psychológovia naznačujú, že farebné kompozície používané v našom každodennom prostredí nás určitým spôsobom ovplyvňujú. Odtiaľ pochádza okrem iného aj poznanie, že červená nás po čase rozčuľuje a modrá a fialová upokojujú. Každá farba v sebe nesie špecifický vplyv, a preto pri plánovaní farebných kompozícií jednotlivých domácich a firemných interiérov venujte veľkú pozornosť týmto závislostiam. Vzhľadom na tieto poznatky sa v spálni oplatí použiť farby, ktoré nás upokoja a upokoja, nie dráždia. Vyhnite sa teda výrazným kontrastom, ktoré odvádzajú pozornosť, a zásadným farbám, ktoré dominujú priestoru. Vymeňte teda prehnane vzorovanú a intenzívnu posteľnú súpravu za trochu tlmenejšiu a pri výbere záclon voľte jednofarebné alebo pokojnejšie geometrické vzory. V spálňach sa najviac odporúčajú neutrálne farby, ktoré upokojujú zmysly: rozbitá biela, šedá, béžová a pastelové odtiene.

Dekorácie a odpočinok v spálni
Už vieme, že pri zariaďovaní spálne sa oplatí zamerať na tlmené farebné kompozície a komfortné vybavenie. Na upokojenie zmyslov, relax a večerné ukľudnenie je dobré si vhodne naplánovať aj výzdobu interiéru. Samozrejme, každý z nás má svoje individuálne záľuby a vkus, takže najlepšou radou, ktorú interiéroví dizajnéri v tomto smere dávajú, je starostlivo vyberať dekorácie, ktoré zodpovedajú štýlu interiéru. Potom bude spálňa pôsobiť ucelene a efektne a celá jej kompozícia bude vyvážená. Treba však pripomenúť, že dekoráciami nie sú len obrazy, drobnosti či rámiky na fotografie. Dekoratívnosť interiéru formujú aj textília. V prípade spálne to bude súprava posteľnej bielizne, prehoz, dekoračné vankúše, závesy a sieťové záclony, ale aj koberec či podlahová krytina. Ak chceme v spálni docieliť upokojujúcu atmosféru, oplatí sa obmedziť dekory na minimum, aby sa interiér esteticky doplnil, ale ani nepreťažil. V aranžmánoch s príliš zložitou a intenzívnou dekoratívnosťou sa naše zmysly nedokážu upokojiť.
 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články