• News&Inspirations

aktualizované

Biele steny a drevené podlahy

Stávka na istotu? Biele steny a drevené podlahy? Ste skôr konzervatívni a bojíte sa, že to pri zariaďovaní tzv. prehnáte s farbami? Potom sa inšpirujte minulosťou a spomeňte na to, čo bolo moderné pre našich predkov. Biele steny, drevený nábytok aj podlahy – nebolo potrebné slovo žiadnych designérov, aby sa tam človek cítil príjemne a pri tom to bolo tak jednoduché.

Komplet nábytku do obývačky Malta Dub artisan/Grey - Nábytok Gala Komplet nábytku do obývačky Malta Dub artisan/Grey - Nábytok Gala
Komplet nábytku do obývačky Malta/dub 

Biela je klasika

Bielu výmaľbu môžete zvoliť do ktorejkoľvek miestnosti od kuchyne až do spálne. Biele steny majú hneď niekoľko neoddiskutovateľných výhod, ktoré sa hodia do každého priestoru. Opticky otvárajú priestor, a preto sa hodia aj do tej najmenšej kúpeľne či garsonky. Postačí jedno okno a pár zrkadiel rozmiestnených po miestnosti, ktoré svetlo dostatočne rozptýli. V žiadnom prípade sa nemusíte báť, že sa budete doma cítiť ako v temnej a chladnej jaskyni, a to ani, keď máte niektorú izbu orientovanú na sever.
Biela je tiež symbolom čistoty a nového začiatku. Do priestoru vnáša pozitívnu energiu a podnecuje našu kreativitu. Túto farbu uprednostňujú najmä sebavedomí a vyrovnaní ľudia. Môžete ju výborne a bez zábran kombinovať s ďalšími farbami a materiálmi, textúrami a štruktúrami. Obzvlášť výhodné to je, keď radi dekórujete priamo steny. Môžete na ne pokojne zavesiť rôzne farebné obrazy, naviac v bielo vymaľovanej izbe vynikne napríklad sedačka alebo kuchynská linka v sýtej farbe. Ak preferujete minimalizmus, zostanete u dekoru dreva, a to nielen na podlahe ale aj u nábytku a podobne.

Biela a drevo k sebe jednoducho patria

Uvedomili ste si niekedy dokonalú krásu jednoduchého interiéru, ktorému dominuje biela farba v kombinácií s drevom? Prirodzene sa k sebe hodí, nech už si zvolíte svetlé alebo tmavé drevo, či dokonca do červena, s efektom neopracovaného povrchu alebo klasické parkety, ktoré sa taktiež hodia do obývacej miestnosti, prípadne do spálne. V poslednej dobe sa k tomuto modelu vracia tiež stále viac designérov, ktorí z neho vytvárajú zdánlivo nový trend ideálny pre neutrálne interiéry.
Kúzlo drevených podláh je neoddiskutovateľné. Vnášajú do bytu prirodzené teplo, útulnosť, nie sú náročné na čistenie a v prípade, že sa v interiéri stretávajú s odhalenými trámami alebo dreveným nábytkom, nenastane žiadny nesúlad, ale ich krása naopak ešte o niečo viac vynikne. Prečo naháňať za poslednými designovými výkrimi? Niekedy stačí držať sa osvedčeného: V jednoduchosti je krása.
Rozhodujete sa, že sa pustíte do maľovanie, ale stále neviete, ktorá farba je tá pravá a naozaj trendy pre bývanie? Verte, že s nami sa určite rozhodnete dobre, aby ste sa doma cítili skvele a dobre.
Do módy sa opäť vracia biela farba. To však neznamená, že to musíte mať doma hneď všetko sterilne biele, čisté alebo dokonca nudné. Biela farba sa dá jednoducho kombinovať s ďalšími, prípadne tapetou či inými dekoráciami na stenu. Naviac vďaka nej bohato vystačí, keď po nejakej dobe pretriete iba špinavé miesta a nemusíte hneď maľovať celú izbu. Mať vymaľovaný interiér bielou farbou prináša aj niekoľko výhodných vecí, ktoré stoja za zmienku.
Biela opticky zväčšuje priestor, zosvetľuje a odráža najviac svetla. Vďaka tomu ušetríte aj značnú časť za elektrinu a najviac sa hodí k akémukoľvek vybaveniu, ktoré sa rozhodne zvoliť do interiéru. Bielu farbu je možné ľahko skombinovať s ďalšou farbou či doplnkami. Mimo farby môžete využiť aj dekórovanie jednej steny tapetou podľa svojho výberu. Vďaka tomu, že bude váš priestor pôsobiť ako väčší, tak si budete môcť dovoliť zvoliť aj nábytok, ktorý má výrazne tmavší dekór. Taktiež budete môcť priniesť viac dekorácií  

Akú ďalšiu farbu vybrať?

Nech už si vyberete kombináciu bielej a inej farby alebo tapety, venujte sa vždy starostlivo výberu doplňujúcich farieb, ktoré v konečnej fázi dodajú interiéru tú správnu atmosféru. V niektorých priestoroch stačí vymaľovať jednu stenu inou farbou či zaobstarať tapetou. Výber doplňujúcej farby podriaďte svojim pocitom a pravidlám. Nemusíte sa báť nejakým prísnych pravidiel, vždy sa spoliehajte predovšetkým na svoj vlastný vkus a to, čo chcete u seba doma vidieť vždy keď sa vrátite. Pri rozhodovaní si môžete pomôcť tiež nejakými fotkami moderných interiérov.
Teplé farby sa hodia do veľkých miestností. Patria tu napríklad oranžová, červená alebo žltá farba. Studené farby ako je modrá či zelená zase vyniknú v menších miestnostiach, pretože opticky zväčšujú, ochladzujú, navodzujú dojem čistoty. Hodia sa do kúpeľne či spálne. Teplé farby zase spôsobia, že sa budete doma cítiť veselo, spokojne, šťastne. Hodí sa do kuchyne, jedálne, obývacích miestností. Skvelou voľbou je aj biela farba v kombinácií so šedou – veľmi módna záležitosť, ktorá navodzuje pocit poriadku. K aktuálnym farbám patrí aj fialová, ktorá práve spoločne s bielou nepôsobí tak chladne. Hodí sa do akejkoľvek miestnosti. Nespravíte ani chybu, pokiľa sa rozhodnete, že chcete chladné farby kombinovať so svetlejšími dekórmi alebo prípadne chcete nechať dve steny biele. Môžete tiež vsadiť aj na minimalizmus v bývaní alebo na jednoduchý a nábytok, ktorý má atypickú konštrukciu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články