• News&Inspirations

aktualizované

Detská izba a systémy postele

Má vaše dieťa v izbe málo miesta? Poznáme správne riešenie! Ktorý rodič by si neprial pre svoje dieťa peknú, veľkú a vzdušnú izbu? Lenže nie vždy je v jeho silách, aby takú miestnosť v často neveľkom byte našiel. Preto mu často nezostáva nič iného než pracovať s tým, čo má, a vytvoriť svojej ratolesti kráľovstvu len na niekoľkých metroch štvorcových.

Komplet nábytku 1 -Systém KOALA
Komplet nábytku 1 – Systém KOALA 

Malý nemusí byť nudný

Možno bývate v byte, kde sú síce malé miestnosti, ale vy napriek tomu chcete zariadiť svojmu dieťaťu takú izbu, kde by sa mu páčilo. Keď sa však okolo seba rozhliadnete, zistíte, že nech robíte, čo robíte, obytný priestor jednoducho nenafúknete. Naproti dverám je väčšinou okno, pod neho sa pri troche šťastia vojde písací stôl, zatiaľ čo posteľ na spanie je potrebné umiestniť tak, aby sa aspoň dali otvoriť dvere. Keď tam vmestíte ešte k jednej stene skrinku na hračky alebo učebnice, nezostane dieťati skoro žiadny priestor na hranie. Čo teda s tým?

Hľadajte viacúrovňové riešenia

Napchať do izby písací stôl, posteľ a skrinku je síce štandardné riešenie, ktoré pri vhodne zvolenej farebnosti síce nikoho neurazí, ale vaše dieťa zrejme ani príliš nenadchne. Kreativitu toto riešenie nerozvíja a fantáziu tiež práve nehýri. Chce to sa pri zariaďovaní jednoducho len odpútať od zeme. Pripadá vám to nezmyselné? Nemusíte mať tak celkom pravdu. Riešiť nedostatok miesta v izbe s dvoma deťmi pomocou tzv. palandy nie je nič nezvyčajného. A že tieto postele nemusia vyzerať ako v táborovej chatke, ale môžu mať štýl, ktorý vás dokáže prekvapiť. Tým sa však môžete inšpirovať aj pri zariaďovaní miestnosti pre jedno dieťa. Postele riešenie sa jednoducho do malej izby naozaj hodí.

Posteľ aspoň trochu naddvihne

Lôžko pre svoje dieťa môžete vyvýšiť ako posteľ a pod ním mu vytvoriť priestor na hranie alebo tam umiestniť písací stôl. Vznikne tak aj tajná skrýša, detský domček alebo len relaxačný priestor. Záleží len na nápadoch a vašej zručnosti alebo stolára, ktorý vám nábytok zhotoví na mieru. Pokiaľ posteľovému usporiadaniu z nejakých dôvodov nefandíte, zdvihnite posteľ len o trochu viac, než je bežné. Vznikne vám pod ňou priestor, kam sa dajú umiestniť šuplíky alebo skrinky s dvierkami a kde nájdu útočisko nielen hračky, ale napríklad aj detské oblečenie.

Textilné doplnky robia divy

Ešte je dôležité doladiť miestnosť v štýle, ktorý je vášmu potomkovi momentálne najbližší. K tomu vám okrem rôznych dekorácií a tapiet pomôžu tiež textílie. Záclonky, závesy či prikrývky vo vhodnej farebnosti, potlačou s rôznymi motívmi – to všetko vám pomôže, aby ste aj do tej najmenšej miestnosti dostali pozitívnu energiu a vytvorili z neho pre svoje dieťa bezpečný ostrovček v rozbúranom mori každodenného zhonu.
Detský nábytok by nemal byť len funkčný a farebný, ale predovšetkým bezpečný. Začnite správnym výberom materiálu. Predovšetkým v najmenšom veku deti svet často skúmajú tak, že ho ochutnávajú. Ale ani nábytok o niečo staršie potomstvo (nakoniec ani pre dospelých) by mal mať malý podiel chemických látok. Ideálne sú ekologické a prírodné materiály. Nábytok z masívu také požiadavky splňuje. Drevo je príjemné na omak a hraje. Naviac umožňuje hladkú úpravu so zabrúsenými hranami bez otrepov a triesok. Skrine a postele z masívu sú naviac odolnejšie než drevotrieskové vybavenie, takže aj ľahšie odolajú následkom detského riadenia. Ako ekologicky šetrné by preto malo byť označené nielen drevený nábytok, ale aj maľby.
Základné farby by mali byť pokiaľ to ide neutrálne. Vďaka tomu budete môcť izbu meniť striedaním výrazných a dominantných detailov. Aj nábytok začnite vyberať s tým, že bude slúžiť veľa rokov. A to sa, až dieťa trochu vytiahne, týka aj veľkosti postele a matraca. Tie by mali rásť dokopy s dieťaťom. Pretože však zároveň neporastie miestnosť, miesto vám ušetria poschodové postele, tak úložné priestory pre knižky, oblečenie alebo hračky.  Farby, ktoré sa páčili najmenším školákom, nemusia navzdory rodičovskému sentimentu vyhovovať mladým slečnám a mužom, ktorým sa blíži puberta. Tiež do školského veku. Deti sú hravé a vedia nás prekvapiť svojou kreativitou a nápadmi. Nemali by ste ich preto z navrhovania a z rozhodovania o novej izbe vyradiť. Správna izba aj nábytok by mal rásť spoločne s dieťaťom. Pre dieťa budú zároveň miestom, kde bude odpočívať, hrať sa a neskôr sa aj pripravovať do školy.

Správny písací stôl do detskej miestnosti

Doska písacieho stola by mala byť dostatočne veľká, najmenej však tak, aby dostačovala na rozpätie lakťov toho kto sedí. Písací stôl by mal byť rovnako ako stoličky výškovo nastaviteľný. Povrch stolu by mal byť matný, aby odleskami nekazili deťom oči. Úložné priestory v detskej izbe. Od troch rokoch by sa dieťa malo už učiť, že všetko nepatrí na jednu hromadu do krabice, ale na určené miesto. Preto je potrebné vybaviť detskú izbu tak, aby bolo kam všetky veci upratať. Detská izba by mala mať čo najviac úložných priestorov, ideálne sú uzatvárateľné skrinky s priehradkami do ktorých sa dieťa naučí triediť hračky a ostatné svoje veci. Otvorené police vyzerajú usporiadane iba vtedy, pokiaľ je v nich stabilne udržovaný poriadok, nehovoriac o prachu na uložených veciach.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články