• News&Inspirations

aktualizované

Dizajn nábytku a jeho spracovanie

Design nábytku je často diskutovaným aspektom a pre mnohých je designový nábytok synonymom niečoho, čo síce skvelo vyzerá, ale je takmer nepoužiteľné. Kvalitný užitný design by avšak mal zahrnovať všetky oblasti používania a nábytok by sa nielen preto mal páčiť nášmu oku a estetickému cíteniu, ale tiež by mal byť vysoko funkčný a ergonomický. Materiál je dôležitý pre celkové spracovanie nábytku a jeho samotné používanie, na ktorom naozaj záleží.  Spracovanie je dôležité pri celkovom dojme z nábytku, ktoré u Vás môže na prvý pohľad hneď vyvolať. Práve preto by ste túto voľbu nemali nejakým spôsobom podceňovať. S našim výberom sa môžete presvedčiť o skutočne dobrom a kvalitnom výbere nábytku a jeho samotnom materiáli.
Kuchyňa Sycylia
Kuchyňa Sycylia 

Nebojte sa nábytku z laminátu

Laminátové povrchy sú vhodným kompromisom medzi nábytkom z masívu a laminátom (LTD), ktorého názov je veľmi podobný slovu laminát, ale zvyčajne menej kvalitný a menej odolný proti poškrabaniu. Tiež medzi laminátmi sa vyskytujú dekory, ktoré sú náchylnejšie k vrypom veľmi ostrými predmetmi, napríklad nožom. Pomôžeme vám sa v tom vyznať. Laminát má uplatnenie v mnohých miestnostiach vo vašom bývaní, čo vám môže dodať na jeho celkovom dizajne.

Čo sú to laminátové povrchy?

Nábytok s laminátovým povrchom je vyrobený z drevotrieskových alebo drevovláknitých (MDF) dosiek, na ktoré je v tenkej vrstve nanesený laminát. Jeho výhodami je, že je veľmi odolný proti vode, oderu a dokonca aj proti niektorým chemikáliám. Je možné ho rôzne tvarovať a pomocou laminátových prúžkov je možné začistiť aj ostré hrany. Dodáva sa v širokom farebnom spektru.
Je pochopiteľne čisto slobodnou voľbou každého z nás vybrať si ľubovoľný nábytok a materiál. Priaznivci designu a trendom dávajú prednosť moderným materiálom, zástancovia tradíc a súladu s prírodou častejšie siahajú po masívu či iných prírodných materiáloch. Pohnútky k výberu masívneho nábytku môžu byť avšak rôzne od veľkého odmietania čohokoľvek čo je umelé, až po čistokrvné snobstvo a preferovanie tých najdrahších a najluxusnejších vecí. Prvá skupina by asi mala vedieť, že aj nábytok z masívu musí byť spojovaný za použitie syntetických lepidiel, pretože žiadny strom nedosahuje rozmerov, aby sa z neho dal vyrobiť veľký jedálny stôl. Masívny nábytok je naviac potrebné ošetriť lakom, pretože čisto prírodné alebo navoskované drevo nemôže pri náročnom každodennom používaní obstáť. Preto je výroba naozaj odolného masívneho nábytku finančne náročná a nie až tak ekologická, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať a nám pozdávať.
obývacia stena Birma
Obývacia stena Birma 

K čomu sa hodí?

Rozoznávame rôzne druhy laminátu, ktoré sa mierne líši výrobným postupom. Základom však je, že sa tento materiál sa vyrába pri vysokých teplotách a tlaku na báze laminátovej živice.
Môžete sa stretnúť so strednotlakým laminátom, ktorý sa väčšinou používa na povrchovú úpravu interiérových dverí, ale hodí sa tiež k výrobe bežného nábytku, nech už do domácností alebo kancelárií. O niečo kvalitnejší a odolnejší je vysokotlaký laminát, ktorý sa naviac vyznačuje a dlhšou životností, a preto sa hodí tiež na kuchynskej alebo kúpeľňové dosky a používa sa aj k výrobe vonkajšieho nábytku. Nielen ako nábytok, ale aj ako rôzne výstavby v komerčných priestoroch môžete vidieť dekoratívne vysokotlaký laminát. Ako už názov napovedá, okrem účelného využitia môže poslúžiť k ozvláštneniu interiéru.

Špeciálne varianty

Mikro-laminátom, ktorý je veľmi dobre tvarovateľný a je dodávaný väčšinou v úlohách sa dajú poťahovať napríklad aj okenné parapety, lišty a dverné zárubne. Špeciálnym druhom je ťažko zápalný laminát, ktorý sa hodí do prostredia s nebezpečím vznietenia. Existuje tiež kovolaminát neboli laminát z pravého hliníku, ktorý vytvára hodnoverné metalické efekty. Zaujímavosťou je lakovaný laminát, ktorý ocenia predovšetkým kreatívni tvorcovia rôznych bytových dekorácií.
Laminátové povrchy nie sú žiadnou novinkou, avšak počas posledných rokov prešli veľkou inováciou, takže už nejde o žiadny unifikovaný jednofarebný umakart, ale o atraktívny a praktický materiál, ktorý oceníte nielen v interiéru, ale aj na terasách, balkónoch a na záhradách. 
Kto je vyznávačom prírodných materiálov a nedá dopustiť na drevo, nemusí zostať u klasických materiálov ako je dub či orech. Tie má každý, ale čo napríklad dať si do obývacej miestnosti podlahu z bambusu? Okrem toho, že dobre vyzerá, je pomerne tvrdá a odolná. Bambusové podlahy sa vyrábajú zo spodných silných stebiel bambusu, z ktorých sa robia lamely. Špeciálnym spojom sa vytvárajú jednotlivé diely podlahy, ktoré sa do seba zacvakavajú rovnako ako u iných bežných typov podláh. Vďaka tomu, že sa jednotlivé lamely skladajú rôznymi spôsobmi, vzniká niekoľko variant podláh. Môžu byť usporiadané tak, že podlaha naozaj pripomína bambus a s jeho typickými kolienkami v steblách alebo pôsobí ako mozaika či iné varianty. Rôzne sú tiež odtiene. S bambusovou podlahou sa zachádza rovnako ako s ktoroukoľvek inou drevenou. V prípade potreby môže byť po rokoch prebrúsená a znovu napustená, môže sa pod ňou umiestniť podlahové topenie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články