• News&Inspirations

aktualizované

Farebná terapia

Cítite sa unavení? Vyskúšajte farebnú terapii. Je všeobecne známe, že farba ovplyvňuje vaše emócie. Tejto skutočnosti by ste mali využiť aj pri vybavovaní svojho bytu. Je pochopiteľné, že túžite po príjemnom a funkčnom domove. Mali by ste ale myslieť aj na to, aby tiež pozitívne ovplyvňoval vašu duševnú pohodu. Čo napríklad vyskúšať kúzelnú moc a energiu farieb?

Moderná rohová sedacia súprava Annabelle duzy Rohová sedacia súprava
Moderná rohová sedacia súprava Annabelle 

Obľúbená farba nemusí byť vždy tá pravá

Väčšina z nás má síce svoju obľúbenú farbu, ale tá nemusí mať vždy ten správny účinok. Najčastejšie milujeme farbu, ktorá evokuje príjemné asociácie a vzbudzuje u nás príjemné pocity. Avšak okrem osviežujúcich spomienok a povzbudenia podvedomia na nás každá farba (vrátane bielej) špecificky pôsobí. Preto by ste mali v interiéri farby občas obmeniť podľa svojho momentálneho rozpoloženia, podľa ročného obdobia a podobne. Nemusí to byť nič náročného. Stačí k tomu tapeta, závesy, obrusy, vankúše či plédy.

Moc farieb využívali už v minulosti

História chromoterapie, ako nazývajú pôsobenie farieb odborníci, vraj siaha až do staroveku, kedy Egypťania zistili, že farba, ktorú vidí chorý človek, má kladný vplyv na jeho liečbu. Uplynulo však mnoho rokov, než vedci došli k erudovaným záverom v tejto oblasti a na základe zorganizovaných výskumov potvrdili, že farby človeka veľmi ovplyvňujú. Vďaka vedeckým poznatkom dnes vieme, ktoré farebné odtiene zvoliť, keď nás trápi únava, depresia, nepokoj či podráždenie.

Vlastnosti farieb

Biela má pozitívny vplyv na našu náladu, odráža negatívnu energiu a stimuluje imunitný systém.
Čierna upokojuje a šíri tajomnú auru, zatiaľ čo zelená podobne ako rastlinná vegetácia na nás pôsobí upokojujúcim dojmom, dáva nám nádej a posilňuje našu empatiu. Fialová, mystická farba, je ideálna pre meditáciu a ponorenie sa do vlastného vnútra a zlepšuje spánok. Modrá má chladivé účinky a stimuluje metabolizmus. Červená zvyšuje krvný tlak a má hrejivé účinky, preto má kladný vplyv na naše vášne a ambície. Ružová redukuje negatívne emócie a naplňuje nás optimizmom. Oranžová podporuje trávenie a zmierňuje príznaky ochorenia dýchacích ciest. Špeciálne vlastnosti má žltá farba – farba Slnka. Vyvoláva u človeka pozitívne asociácie a optimizmus vrátane príjemného pocitu tepla. Žltá je naviac jednou z najmodernejších farieb, a to najmä jej odtiene.

Prečo je v tomto období žltá vhodnou voľbou?

Žltá na nás pôsobí radostne a optimisticky. A to je asi hlavný dôvod, prečo je vhodné ju pozvať k sebe domov práve teraz, kedy ste po zime unavení, bez energie a elánu. Žltá doslova rozjasní vaše myšlienky, stimuluje mozog a zvyšuje kapacitu pamäti. Naviac táto farba zmierňuje stres a má pozitívny vplyv na vašu náladu. Zároveň vám však poskytuje pocit bezpečí, tepla a pohodlí, takže bude skvele fungovať tam, kde potrebujete byť aktívny (kuchyňa, detská miestnosť, pracovňa) a tam, kde trávite voľný čas, relaxujete a odpočívate, napríklad v obývacej miestnosti.

S čím ju kombinovať?

Výhodou je, že žltú môžete pridať takmer do ktoréhokoľvek interiéru, pretože sa veľmi dobre znáša s väčšinou farebných odtieňov. Vyzerá skvele v kombinácií so všetkými odtieňmi zelenej – od jarnej hráškové až po ušľachtilý smaragd. Vytvára výrazné kontrasty s bielou a čiernou farbou, ktorá v závislosti na pomere použitých farieb vytvorí minimalistickú (prevaha bielej) alebo maximalistickú kompozíciu (prevaha čiernej). Horčicovo žltá ide zas výborne k ružovej, jasne modrej a hlbokej tmavomodrej.

Ako bude pôsobiť výsledok?

Pomocou jednotlivých kombinácií môžete docieliť zaujímavého účinku. Možno vás prekvapí, ako rozdielne na vás výsledný interiér bude pôsobiť. Napríklad keď dáte žltú k šedej, získa váš byt na elegancii. Žltú v kombinácií s bielou a čiernou docielite silného kontrastu, takže váš interiér bude vyzerať veľmi originálne. Žltá spolu s jemne ružovou vytvorí u vás doma jemné akcenty a príjemnú atmosféru. Zatiaľ čo použitím žltej a svetlo zelenej získa interiér jarnú sviežosť a potrebnú vzdušnosť. Okrem toho farebný interiér so spektrom farieb vám prinesie omnoho viac pozitívnej energie.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články