• News&Inspirations

aktualizované

Jedálny kút

Nemáte miesto na veľkú jedáleň? Urobte si malý jedálny kút! Príjemné stolovanie je pre každého z nás dôležité. A nemali by ste ho zanedbávať ani v prípade, že žijete sám alebo ste pár, ktorý má málo času. Verte, že aj v malej kuchyni sa vyplatí si urobiť jedálny kútik.

Komplet Royal II - Borovica Nordycka/Divoký dub
Komplet Royal II 

Hľadajte riešenie

Ešte predtým, než sa pustíte do úprav, pozorne sa rozhliadnite a zmapujte okolitý priestor. Popremýšľajte, či usporiadanie kuchyne neponúka iné riešenie, ktoré vás doposiaľ nenapadlo, či by nešlo niečo trochu posunúť. Prípadne začnite pracovať so stávajúcim priestorovým rozvrhnutím. Vždy sa však dá vymyslieť niečo inovačne. Napríklad si môžete kúpiť guľatý stôl, ktorý malému jedálnemu kútu viac pristane. Vhodné je tiež dať pod stôl koberec, ktorý vizuálne rozdelí priestor. A nad stôl dajte ľahké závesné svietidlo namiesto ťažkého veľkého lustra.

Namiesto kresla, stoličky alebo lavice

Klasické stoličky zaberajú veľa miesta, takže to skúste inak. Čo napríklad lavice pre dvoch a malý pult, ktorý je súčasťou pracovného priestoru, u ktorého sa dá pohodlne posedieť? Namiesto toho si kúpte len stoličky bez operadiel, ktoré zasunete pod dosku stolu. Také koncepty sú samozrejme vhodné pre dospelích ľudí. Malé dieťa je na priestor sedenia a jedenia o niečo náročnejšie. V tomto prípade budete v kreativite podstatne obmedzení. Stôl môže byť malý, ale musí byť stabilný. Tiež nie je vhodné používať na sedenie barové stoličky či stoličky bez operadiel.


V hlavnej úlohe je biela farba, sklo a plast

Veľmi dôležité pri zariaďovaní jedálneho kútu je, aby napriek malému priestoru pôsobil vzdušne. Ideálnym riešením je guľatý stôl v kombinácií biela noha a sklenená doska, ktorá odľahčí miestnosť, napriek tomu bude mať väčší priemer. A snažte sa stolík dať priamo na miesto, kam dopadá prirodzené svetlo. A pokiaľ trváte na stoličkách s operadlami, kúpte si kúsky z tvrdeného priehľadného plastu.

Všetko doženú farebné dekorácie

Možno namietnete, že netúžite po sterilnom, nevýraznom prostredí. A máte pravdu. Našťastie tie farby, ktoré ste ušetrili pri výberu stolu a stoličiek, môžete dohnať na dekoráciách. Vzhľadom k pomerne obmedzenému priestoru ich nebude veľa, ale napríklad miska s farebným ovocím, farebné sedáky na stoličky alebo malá váza s farebnými kvetinami. A samozrejme riad, obrusy a iné. To všetko sú drobnosti, vďaka ktorým sa rozžiari aj neutrálne ladený jedálny kút a vy sa v ňom budete cítiť príjemne, vôbec nie stiesnene.
Máte k dispozícii celú izbu alebo aspoň dostatočný priestor u kuchynského kúta a premýšľate, čo s ním? Či ho zariadiť ako pracovňu alebo ako malé posedenie s priateľmi? A čo takto jedáleň? Tu ste hneď zavrhli, pretože ju nepotrebujete? Skúste sa na ňu ale pozrieť z dlhodobejšieho hľadiska.
Máte veľkú kuchyňu, do ktorej sa ledva vojde jedálny stôl, tak šesť stoličiek. Priestor, ktorý sa skrýva za dverami, je síce zbytočne prázdny, ale práve jedáleň v ňom nevidíte. Dobre. Skúste si ale predstaviť, že stenu prebúrate a miestnosť tak zväčšíte. Okrem stola sa vám sem budú hodiť aj skrinky s taniermi a príbory, ktoré budú konečne po ruke.

Príbory po ruke

Jedáleň nie je len jedálny stôl, stoličky a okolo prázdno. Jedáleň môžete využiť aj ako priestor pre taniere, hrnčeky či príbory, ktoré sa hodia vždy skôr tam, kde sa pohybujú jedáci, než vedľa drezu. Tým, že si zariadite jedáleň jednoduchými komodami, uľahčíte aj kuchyňu, v ktorej tak zostane veľa miesta na hrnce, panvice, varešky či plechy, skrátka na to, čo potrebuje iba každá gazdinka. Deti budú chystať príbory, bez toho aby sa kuchárke motali pod nohy.

Taniere tam, kde sú potrebné

A hrniec s teplou polievkou jednoducho postavíte do stredu stolu, kam už zvyšok rodiny bez vášho vedomia naskladal taniere. Pamätajte, ale aj na to, že z kuchyne do jedálni, prípadne z kuchynského kúta do jedálneho, by nemala mať kuchárka nijak zložitú cestu.

Ako využiť nový priestor?

A čo kúpiť si na uvoľnené miesto v kuchyni? Čo napríklad umývačku alebo trúbu na pečenie? Že už všetko máte? Tak čo sa porozhliadnuť po peci na pizzu alebo po špeciálnej ľadničke na vína? Do veľkej kuchyne predsa patria aj veľké veci, zvlášť ak ich výsledky je možné ochutnať.

Posteľ do malej spálni

Väčšina designerov vám najskôr povie, že okolo postele má byť určitý priestor, a preto máte vyberať z menších modelov. K čomu vám však bude nádherná spálňa na pohľad, keď sa v malej posteli jednoducho nevyspíte? Posteľ vyberajte podľa toho, aby ste sa do nej vošli celý! Možno sa smejete, ale ešte stále existujú spálne, v ktorých nájdete spáčov, ktorým trčia nohy z postele. Pokiaľ posteľ zaberá väčšinu izby, lampičky pripevnite na stenu a zvoľte malý nočný stolík, len na tie najnutnejšie veci. Snažte sa, aby na oboch stranách bolo dosť miesta pre pohodlné vstávanie z postele. Kúpte si poťah, ktorý zladí a opticky vyrovná povrch postele a tým zaistí poriadok v  malej spálni.
Pokiaľ ale nemáte možnosť si nechať nábytok vytvoriť a musíte sa uspokojiť s tým, čo je na trhu, vyhnite sa masívnym skriniam, oblým tvarom a neštandardnému spracovaniu. To všetko vám opticky zmenší priestor, nehľadiac na to, že sa k takým kúskom zle nadväzuje s ostatným nábytkom a s posteľou. Voľte radšej vysoké, štíhle skrine, ktoré nezaberú toľko priestoru a pokiaľ siahnete po svetlých farbách, tak aj keď venujete jednu celú stenu úložným priestorom, nebudete mať pocit, že vám skriňové zostavy zabrali celú spálňu.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články