• News&Inspirations

aktualizované

Jesenné vynovenie interiéru

Chcete sa vyhnúť jesenným vplyvom? Hľadajte optimizmus v prírode? Verte, že to nie je ľahká úloha. Naozaj je dobré využiť každý slnečný deň a vyraziť aspoň do parku alebo ideálne do lesa a načerpať čo najviac pozitívnej energie. Bez výčitiek svedomia a spokojne relaxujte na pohovke s šálkou čaju. A aby na vás nemohli útočiť chmúrne myšlienky, vylaďte si v súlade s prírodou aj svoj domov. Presvedčíte sa, aj zimu si človek môže naplno vychutnať.

Rohová sedacia súprava Mars
Rohová sedacia súprava Mars 

Pripravte sa na novú sezónu

Zmena ročných období je mimoriadny jav. Pokojne si môžete nechať diktovať prírodou napríklad jesenné trendy. A to nielen v obliekaní, ale aj v bytových dekoráciách. Inšpirácie máte okolo seba viac než dosť. Interiér v jesenných farbách preto musí byť predovšetkým teplý a útulný. To je presne to, čo v túto ročnú dobu potrebujete. Preto sa zamerajte na dekorácie prenesené priamo z prírody ako nástenné maľby s výhľadom na les alebo hory, jednoducho všetko, čo zachycuje atmosféru, ktorá panuje vonku, a symbolizuje harmóniu a mier.
Nezabúdajte ani na výzdobu z rastlín. Zvlášť tie v karmínových, hnedých a oranžových odtieňoch vytvoria u vás doma príjemnú jesennú atmosféru. Stále populárnou farbou je samozrejme zelená farba vo všetkých variantách. Aj keď v túto ročnú dobu je lepšie sa predsa len orientovať skôr na tie tmavšie tóny, ako je napríklad smaragdová.

Pracujte s rôznymi textúrami

Nebojte sa doma experimentovať s rôznymi textúrami. Ležérne prehoďte cez sedačku komfortný hrubý tkaný pléd alebo si kúpte napríklad zamatové vankúše. Umocníte tak svoj pocit pohodlia a bude sa vám príjemne odpočívať. Neutrálne ladené vankúše môžete doplniť umelou kožušinou, čo vytvorí skvelú kombináciu predovšetkým s koženou pohovkou či kreslom. Prostredníctvom týchto mäkkých štruktúrovaných tkanín jednoducho pridáte do miestnosti vizuálny kontrast a zároveň bude priestor pôsobiť veľmi útulne, čo je v chladných dňoch obzvlášť dôležité.

Využite kúzlo lesku

Miestnosť bude pôsobiť optimistickým dojmom, keď sa zameriate na doplnky v teplých zlatých tónoch v kombinácií s horčicovo žltou alebo svetlými odtieňmi hnedej. Toto je naviac veľmi vďačné farebné spojenie, s ktorým môžete úspešne experimentovať po celý rok. Skvele mu pristanú doplnky z mosadzi. Ide o elegantný a pritom jednoduchý spôsob, ako pridať viac teplých tónov. Všeobecne je dobré si pohrať s kovovými odleskami. Môže to byť napríklad leštená stolná lampa s kovovým dekorom alebo zlatená váza.
Máte malý byt? Dajte šancu sklu a správnym farbám. Priznajme si to rovno – kto z vás doma nebojuje s nedostatkom miesta? Asi by z vás prihlásila väčšina. Ale predsa len tí, ktorí bývajú v malo-metrážnom byte, to majú o niečo ťažšie a musí bojovať o každý centimeter. Poradíme vám, ako sa dá aj vo veľmi obmedzenom priestore vykúzliť útulný a vzdušný domov, kam sa budete každý večer radi vracať.

Steny nahradia sklenené priečky

Hneď na začiatok  tip pre tých odvážnejších, ktorí sa neboja väčších zásahov do dispozície bytu či domku, konkrétne búranie. S tým si však sami neporadíte. Radšej prizvite niekoho kto vám s tým naozaj pomôže, aby ste mali istotu, že nezbúrate nosné steny. Ale celé toto plánovanie a neporiadok sa nakoniec vyplatí. Môžete prepojiť kuchyňu s obývačkou alebo obývaciu miestnosť s predsieňou. Priestor tým získa väčšiu vzdušnosť a bude pôsobiť väčší. Pritom však pokojne môžete funkčné rozdelenia miestností zachovať. K tomu vám poslúži celo-sklenená stena, a to buď ako priečka, alebo ju môžete doplniť celo-sklenenými dverami, ktoré prepúšťa svetlo.
Celo-sklenené steny a dvere prakticky oddelia kuchyňu od obývacej miestnosti alebo predsieň od obytnej časti, zaujímave môžete vytvoriť aj predel medzi spálňou a šatňou. Skvele zapadnú do každého štýlu interiéru, sú bezpečné a naviac ponúkané v širokej škále typov a motívov. Vybrať môžete medzi čírymi sklami alebo priesvitnými, cez ktoré nie je vidieť. Na oboch môžeme aplikovať rozmanité vzory pre spestrenie. Prostredníctvom keramického tisku je možné dokonca potlačiť dvere ľubovoľnou fotografiou. 

Dvere nenáročné na priestor

Je známa vec, že u dverí s klasickým otočným otváraním musíte vždy počítať s priestorom na ich otvorení. Existujú však aj úspornejšie varianty. Veľmi častým riešením v takých situáciách sú posuvné dvere s posuvom do púzdra v stene. Dvere sa pri otváraní schovajú celkom z dohľadu a môžete plne využiť priestor okolitých stien. Kvalitnou alternatívou by pre vás mohol byť úsporný  systém, ktorý by bol vhodný práve do takých miestnosti, kde nemáte dostatok miesta a dvere tak nie je kam otvoriť. Tento systém funguje na princípu zloženia dverného krídla a jeho preklopeniu na stenu vedľa zárubne.

Aj do malej kuchyne alebo kúpeľni sa vojde (takmer) všetko

Ak získať viac miesta v kuchynských skrinkách a pritom sa neobmedziť vo vybavení kuchyne? Skvelým riešením sú multifunkčné spotrebiče. Majiteľom malých bytov je doporučené skôr vyberať spotrebiče s menšími rozmermi alebo tzv. kombinované varianty, kedy máte dva v jednom. Môže ísť o úzku umývačku, ktorá na šírku zaberie len 45 cm, ale vojde sa do nej 10 sad riadu. Ďalej ultra úzku pračku, úzkou sušičku, vďaka ktorým usporíte ďalšie miesto alebo ako vystavanú variantu ju môžete schovať do kuchynského alebo kúpeľňového nábytku či kombinovanú mikrovlnku. Tá jedlo nielen rozmrazí a ohreje, ale tiež upečie, teda nahradí klasickú trúbu. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články