• News&Inspirations

aktualizované

Kvalita postele

Spálňa je často bytovou dôležitou miestnosťou a ani nákupu postele často nedokážeme venovať toľko pozornosti a financií, koľko by sme mali. A to je škoda, pretože dobrá posteľ rozhoduje o kvalite spánku a ten zase o tom, aký bude náš ďalší deň. Podľa čoho by sme teda mali vybrať naozaj kvalitnú posteľ? 
 
  
Posteľ Barcelona
Vzhľad Vašej budúcej postele je samozrejme dôležitý, nemal by ale byť na úkor kvality a funkčnosti. Neupínajte sa preto k jednej predstave o posteli. Jednoducho potom opomenete ďalšie prvky, ktoré sú pri jej výberu dôležitejšie – napríklad pohodlie a kvalita konštrukcie. Až si budete na internete vyberať posteľ, asi budete najväčšiu pozornosť venovať rámu postele, pretože ten určuje jej vzhľad. Vyrábajú sa najčastejšie z masívu, laminátu, sú lakované aj dyhované alebo dokonca kovové, čalúnené, prípadne kombinované z rôznych materiálov. Prednosť by sme mali dať skôr prírodným materiálom ako je napríklad drevo či kov. Pri spánku telo regeneruje, tak by ste ho nemali v nevetranej miestnosti otravovať výparmi, ktoré môžu niektoré menej kvalitné umelé materiály uvoľňovať. Ak je rám natrený, mali by ste sa zaujímať čím. Prednosť by mali mať výhradne vodou riedené farby a laky.

 
Ste vysokí? Potom budete potrebovať dlhšiu posteľ!

Nad veľkosťou postele väčšinou uvažujeme iba v kontextu – jednolôžko, dvojlôžko, o rozmeroch postele potom rozhoduje veľkosť spálne, kedy vyberáme zo štandardizovaných šírok 140, 160, alebo 180 cm. Tak by tomu ale byť nemalo. Rozmer postele by ste mali zvoliť podľa individuálneho charakteru svojho spánku a priestoru, ktorý pri ňom potrebujete. Záleží teda na tom, čo je Vám pohodlné, ako veľmi sa v noci prevaľujete, a to isté platí aj pre priestor partnera. Vyhnete sa tak nočnému okopávaniu a bitke o svoju polovicu postele, ktoré Vám uberajú na kvalite odpočinku. Výberom príliš krátkej postele si dokonca môžeme spôsobiť zdravotné problémy, preto obzvlášť vysoký ľudia by mali siahnuť po posteli s predlženou dĺžkou 210 alebo 220 cm. Minimálna dĺžka lôžka sa rovná výške človeka plus najmenej 25 centimetrov. Šírka musí byť aspoň 80 centimetrov, ale 90 alebo 100 poskytuje viac pohodlia. Ideálna výška postele aj s matracom je 45 až 55 centimetrov. Obzvlášť starší ľudia by ju mali mať o niečo vyššie, aby sa im lepšie vstávalo.

Do dvojlôžka patria dve matrace

Dnes sú väčšinou k dostatiu samostatné rámy postele, do ktorých sa dokupuje rošt a matrac zvlášť. A práve rošt a matrac sú v kvalite spánku najdôležitejší. Výhodou týchto skladačiek je, že si každý z dvojice, ktorá bude posteľ používať, vyberie podľa svojich potrieb a preferencií, napríklad čo sa týka tvrdosti. Rozhodne tak nie je pravdou, že do manželskej postele patrí veľký spoločný matrac. Naopak, dvojlôžková je pomerne nepraktická záležitosť, ktorá môže uberať na kvalite spánku. Štyri spevnené strany matraca totiž poskytujú chrbtici a celkovo telu ďaleko väčšiu oporu než spojená matrac na dvojlôžku, ktorá sa časom uprostred slehne. Pokiaľ Vám vadí medzera medzi oddelenými matracmi, jednoducho to vyriešite topperom.
Komplet Selene biely lesk 

Výber správneho roštu

Existujú dva základné typy roštov: Pevný a polohovací, pričom ten druhý pomenovaný môže byť ešte doplnený motorom a je možné ho ovládať stiskom tlačítka. Vhodný je najmä pre osoby s obmedzenou hybnosťou alebo seniorov. Pevné rošty rozlišuje laťkové alebo lamelové. Tie laťkové sú vhodné pre matrace s vyšším jadrom, lamelové sú z pružných drevených alebo syntetických lamel, ktoré sa vo výkyvných puzdrách v rámu mierne pohybujú a tým vyrovnávajú rozloženie váhy a prispôsobujú sa tvaru tela. Niektoré majú v najviac namáhaných oblastiach zdvojené lamely s nastaviteľnou pružností. Na lamelové rošty sa hodia latexové alebo penové matrace, ale aj matrace vystužené. Polohovacie rošty vyberáme podľa toho, aké polohovanie chceme – niektoré rošty umožňujú iba nastavenie výšky hlavy, iné je možné ohnúť aj v oblasti kolien a nôh. Sústredíme sa, aby polohovanie bolo jednoduché a príjemné. Do tohto typu roštov je potrebné počítať s pružnými matracmi určenými pre polohovacie rošty.


S čelom alebo radšej bez čela?

Čelo je hlavná estetická a praktická záležitosť, na spánok žiadny vplyv nemá, aj keď u postelí stojacích v priestore môže chrániť pred prievanom. Postele mávajú jedno alebo dve čelá – v záhlaví a v nohách. To v nohách je menej obvyklé, často môže vadiť ľuďom, ktorí v noci po posteli veľa cestujú alebo sú vysokí. Čelo v záhlaví postele chráni stenu pred otrením, dá sa o neho oprieť vankúš a bráni jeho pádu z postele. V neposlednom rade dokáže naozaj zaujímavé čelo dať spálni výraz a urobiť z obyčajnej izby dizajnovú záležitosť.
Akokoľvek je nákup internet pohodlný, rýchly a ponúka možnosť si v pokoji domova preštudovať veľké množstvo ponúkaných rôznych obchodov a značiek, posteľ by ste mali vyberať presne podľa spomínaných kritérií, aby sa Vám nestala nejaká nepríjemnosť v podobe zlého výberu. U nás sa pri výbere posteli s nami o tom môžete poradiť alebo sa môžete pri daných posteliach tiež dozvedieť ich parametre. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články