• News&Inspirations

aktualizované

Letná kuchyňa pre priaznivcov vonkajšieho posedenia

Nebuďte v lete zavretí dnu v kuchyni – užite si varenie vonku. Vonkajšia kuchyňa v modernom poňatí nie je len ohnisko pre občasnú prípravu mäsa a zeleniny pod šírym nebom. Záhradná kuchyňa môže plne konkurovať tej interiérovej, ktorú máme u nás dnu.

 Komplet Palacio I
Komplet Palacio I 
Okrem grilu v nej nájdete aj klasický sporák, rúru alebo udiareň. Nechýba ani teplá a studená voda či chladnička. Vonkajšia kuchyňa je skrátka možnosť, ako žiť celé leto pod šírym nebom. Nie je žiadnym tajomstvom, že za pekného počasia je pre nás ideálne pobývať čo najviac vonku. Preto je tiež čím ďalej tým populárnejšie stolovanie na záhrade či na terase. Ale napriek tomu je to často spojované s grilovaním, asi nikto nechce jesť celé leto len grilované pokrmy. Naviac aj v tomto prípade je potreba neustále prenášať riad sem a tam a behať pre každé vychladené pivo do chladničky. Čo teda s tým? Možno je tá pravá chvíľa, aby ste začali uvažovať o vonkajšie kuchyne.

Kde ich postavíte?

Aby ste si mohli vonkajšie kuchyne a varenie v nej skutočne užiť, je lepšie ju umiestniť do altánu alebo na terasu, ktorá je aspoň sčasti krytá. Predsa nebude pri každom daždi prerušovať prípravu pokrmov. Aj keď je samozrejmosťou, že celá povrchová úprava zvoleného materiálu musí byť určená do exteriéru. To platí tiež pre elektrické rozvody, bez ktorých sa ani vo vonkajšej kuchyni neobídete. Nejde len o zásuvky, ale aj prípadné osvetlenie. Ak si plánujete kúpiť drez, je nutné zaistiť prívod vody a odpad. Nezabudnite ani na podlahu, ktorá by mala byť každopádne vyvýšená nad okolitý terén a mala by mať protiskĺzovú úpravu. Ideálne je vonkajšiu kuchyňu situovať do závetria a brať pritom ohľad aj na susedov, ktorí by nemuseli až tak celkom oceniť všetky vône, ktoré sa budú od vás linúť.

Ako zariadiť vonkajšiu kuchyňu?

Podobne ako tá, ktorú máte u seba doma, aj vonkajšia kuchyňa môže mať mnoho podôb. Tie sa väčšinou odvíjajú od vkusu a konta majiteľa. Na záhradu sa hodí asi skôr tá byteľnejšia, s kamennými a drevenými prvkami, na terasu to chce predsa len niečo odľahčenejšieho, takže je lepšie zvoliť kov, prípadne kombináciu kov a drevo. Môžete si ju nechať vyrobiť na mieru alebo si ju poskladať z univerzálnych modulov. S vybavením je to podobne ako v bežnej kuchyni. Základom je pracovná a varná doska, trúba, prípadne gril. Praktické je kúpiť si tiež drez na umývanie riadu a aspoň malú chladničku na nápoje. Priaznivci vína často nepohrdnú ani malou vinotékou, takže majú svoj obľúbený nápoj stále po ruke. Dôležité je nezabudnúť na nejaké úložné priestory, kam uložíte taniere, poháre, príbory, ale aj napríklad dosky a nože. Keď nemáte miesto na skrinky, určite využijete aspoň jednoduchý odkladací stolík. Príjemné posedenie, ktoré vám tiež umožňuje vonkajšia kuchyňa si rozhodne rýchlo zamilujete a budete sa cítiť vďačne, že ste vonku a obklopení svojou rodinou alebo blízkymi priateľmi. 

Záhradný nábytok ako súčasť exteriéru

Viete, čo by vám rozhodne nemalo chýbať pre dokonalé vonkajšie posedenie? No predsa záhradný nábytok, ktorý môžete kedykoľvek odložiť a znova vytiahnuť vonku. Súčasťou záhradného nábytku by rozhodne mal byť veľký a priestranný stolík so stoličkami, kde si budete môcť spraviť pohodlie napríklad pri pití rannej kávy alebo pri obedovaní. Po príprave obeda vo svojej vonkajšej kuchyni si tak budete môcť vychutnať tiež dobrý obed alebo pripraviť tiež nejakú slávnostnú večeru pre svojich blízkych. Ako lepšie by ste si dokázali tráviť letný čas doma? No predsa vonku v spoločnosti svojej rodiny! 

Čo je moderné ?

Veľmi populárny je samozrejme drevený záhradný nábytok, keďže drevo je prírodný materiál a vyzerá prirodzene v záhrade. Okrem toho drevo môžete vidieť rozlične spracované, či už s nejakými viditeľnejšími detailmi alebo len výraznejším dekorom. Výber je na vás. V našej ponuke nájdete moderný záhradný nábytok a posedenie, ktoré si určite rýchlo zamilujete. Či už hľadáte samostatný záhradný stôl, záhradné stoličky alebo celé záhradné zostavy, tak si môžete vybrať niečo z modernej ponuky, kde určite budete musieť dlho rozmýšľať nad svojim výberom. Vsaďte však na niečo, čo bude prirodzené pre vašu záhradu a čo vás nebude oberať počas celého leta o veľkú časť priestoru. Určite vás zaujme záhradný komplet Longer, ktorý je takou záhradnou klasikou. Prípadne ak hľadáte niečo nápadnejšie a výraznejšie, tak vás môže zaujať záhradný komplet Palacio 1, ktorý pôsobí veľmi luxusne a vašu záhradu zmení na rozprávkový palác. V neposlednom rade by ste rozhodne nemali zabudnúť aj na záhradné kreslá a pohovky, ktoré vám pomôžu vytvoriť útulnú atmosféru a priestor na oddych a relax. Veľmi útulne bude pôsobiť pohovka od záhradného kompletu Palacio, či už preferujete tmavý odtieň alebo radšej oceníte svetlé prevedenie. Rozhodne sa nechajte uniesť záhradným posedením a vonkajšou kuchyňou, ktorá vám tiež pomôže pri vytvorení ideálnej domácej atmosféry a domáceho prostredia, kde si budete môcť užívať so svojou rodinou. Naše záhradné zostavy a samostatný nábytok vás určite dokážu presvedčiť o tom, že sa oplatí do toho investovať. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články