• News&Inspirations

aktualizované

Nábytok pre teenagerov

A ako by teda mala izba pre teenagerov vyzerať?
Väčšine teenagerom postačí posteľ, šatníková skriňa a písací stôl, na ktorom je, ako inak, umiestnený počítač. K štandardom izby teenagera patrí aj vlastný televízor a DVD rekordér, keďže dívať sa na televíziu so svojimi rodičmi je pre nich potupné.
Detská izba by mala predovšetkým disponovať dostatočným množstvom denného svetla, splňovať základné požiadavky na odhlučnenie a odvetranie.
Najdôležitejším kusom nábytku je lôžko, ktoré by malo disponovať kvalitnému matracu a polohovacím roštom. Pri kúpe nového lôžka majme na pamäti, že časom si naše ratolesti začnú domov vodiť návštevu, teda je dobré si zaobstarať lôžko väčších rozmerov. Nemusíte však ihneď kupovať dvojlôžkovú posteľ, postačí francúzske lôžko, ktoré disponuje rozmerom 160×190 centimetrom.
Veľmi dôležitú rolu hraje v detskej izbe písací alebo pracovný stôl, ktorý by mal byť natoľko priestorný, aby pri umiestení počítača ostalo dostatočné miesto na prácu. Pri výbere stola dajte prednosť jednoduchým štýlom, vyhnete sa zbytočným stolným doplnkom, ako sú priehradky, šuplíky, poličky a podobne. Ako úložný priestor nám dostatočne poslúži doplnkový kontajner, ktorý sa umiestni pod stôl alebo do jeho blízkeho okolia. K písaciemu stolu je nutné si zaobstarať kvalitnú, najlepšie ergonomickú tvarovú stoličku.
Naopak veľmi dôležitým úložným priestorom v izbe teenagera sú poličky, na ktorých má vystavené najrôznejšie trofeje. S tapetami či s maľovaním izby si na čas nemusíme robiť starosti, keďže steny budú pravdepodobne oblepené plagátmi všetkého druhu.
Šatníková skriňa by mala byť dostatočne priestorná, s rozmanitým vnútorným usporiadaním, teda šatníkovou tyčou, poličkami, šuplíkmi, priehradkami. Šatníková skriňa neslúži iba pre ukladanie oblečenia, vmestiť sa do nej musia školské potreby, kozmetické a hygienické potreby alebo potreby pre voľný čas a aktivity.
 
Komplet Geometric 6
Požiadavky na štýl bývania sú pre každú vekovú kategóriu dosť odlišné, štýl nevytvára len nábytok a dispozičné usporiadanie, ale tiež farby a doplnky. Hoci väčšina rodičov má jasnú predstavu o tom, ako by mala izba ich dospievajúcich detí vyzerať, realita je však spravidla úplne iná. Keďže izbu obývajú naše deti, nie my, mali by sme výber nábytku, dekorácií a doplnkov nechať len na nich.

Dispozičné riešenie izby
Pri dispozičnom riešení priestorovom usporiadaní izby, je dôležité vziať na vedomie to, koľko ľudí bude izbu obývať a v akom vekovom zoskupení. Pokiaľ je izba určená len pre jedno dieťa, je všetko vyriešené a vzhľad izby môže byť prispôsobený len jeho vlastným predstavám. Pokiaľ však v izbe býva viac súrodencov, a to ešte odlišných vekových kategórií, stáva sa priestorové usporiadanie a design izby problematickejšou záležitosťou.
Mládežnícke izby musia mať viac funkcií – pretože sú spálňou, miestom zábavy, relaxácie a musia mať tiež priestor na učenie. Vybavenie mládežníckej izby musí splňovať všetky potreby mladého, dospievajúceho človeka, aby podporovali jeho začiatok dospelosti a sebestačnosti, a tiež zaistili čo najlepšie podmienky k rozvoji, učeniu a zároveň odpočinku.
Najčastejšie sa snažíme vybrať taký nábytok, ktorý „rastie“ spolu s dieťaťom, je to jednoducho univerzálny nábytok a slúži dlhé roky aj cez meniace sa vkusy dospievajúcich sa detí. Naviac nábytok dospievajúceho dieťaťa musí byť úplne v súlade s jeho charakterom. Akým spôsobom môžeme stvoriť kompletný celok z tých všetkých požiadavkách a očakávaniach? Nič jednoduchšieho! Stačí vybrať mládežnícky nábytok z kolekcie Ikar.
Kolekcia nábytku Ikar sa vyznačuje univerzálnosťou a vďaka tomu nebudete hľadať nový komplet v prípade zmeny záujmu dieťaťa. Biele, nadčasové predné časti zdobia subtílne dekóry s geometrickými tvarmi v zaujímavých farbách, vďaka tomu je nábytok univerzálny a zaujímavý z estetického hľadiska. Behom tvorenia kompozície mládežníckej izby je dôležité sa predovšetkým riadiť ich funkčnosťou. Funkčný nábytok zaistí naším dospievajúcim deťom možnosť ukladania svojich predmetov a jednoduché triedenie, a tiež aj komfort.
Nábytok Ikar sú moderné korpusy, ktoré sa ideálne hodia jak do detských, tak aj do mládežníckych izieb. Kolekcia sa skladá z trinástich korpusov, pomocou ktorých môžeme stvoriť výnimočne efektnú a funkčnú kompozíciu, v ktorých sa budú deti cítiť komfortne ako doma. Vďaka modulovým korpusom a veľkej mobilite systému môžeme ľubovoľne spojovať korpusy a prevádzať zmeny v interiéri.
Podlaha a dvere
Od podlahy sa žiada, aby odolala požadovanému prevozu, bola príjemná na došľap a zdravotne nezávadná. Veľkú výhodu nájdete v segmentu PVC podláh, vrátane takzvaných ekologických podláh, dobrou voľbou je taktiež prírodný linoleum či podlaha z korku. Ktoré krytiny sú najmäkšie, to sa dozviete v tomto článku.
Akými zásadami sa máme riadiť pri výbere podlahy? Máme rady a tipy pre každého! Pokiaľ chcete, aby sa z raja vašich potomkov toľko nešíril hluk, opatrite je vysunovaním, zvukovo-izolačným prahom. Niektoré dvere je možné doplniť nástenkou alebo tabuľou. Z pohľadu povrchových úprav je praktický veľmi odolný laminát, samozrejme ponuka je širšia.
Ako ozdobiť steny?
V izbe pre bábätká si poraďte sami (tu nevadia ani neutrálne farby), s predškolákmi a školákmi sa bavte o tom, čo sa im páči. Hoci platí, že čím je dieťa menšie, tím bude nestálejšie vo svojom názore.
Praktické je farby kombinovať, napríklad stenu za písacím stolom vymaľovať na zeleno (táto farba podporuje myslenie), stenu pri posteli na pastelovo modrú alebo svetlú oranžovú (pre pokojné zaspávanie); možností je naozaj veľa. Hlavne u malých detí príde vhod spojení vymaľovania s tapetou, bez ohľadu na vek sa osvedčili samolepky.
Nábytkové úvahy
Hoci to deti toľko neriešia, rodičia by mali pri nákupu postele hľadieť do budúcna. Ale je na vás, či postieľku pre bábätká vymeníte za detskú, menších rozmerov (napríklad dĺžky 140 centimetrov), alebo vyberiete lôžko ako pre dospelého.
Pri výrobe nábytku sa často používa lamino, ak je pre menšie ratolesti, vítané sú zaoblené hrany a rohy. 
Dôležité je aby deti mali hlavne správnu výšku pracovnej stoličky a stola.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články