• News&Inspirations

aktualizované

Rady pre výber dverí

Vyberáte interiérové dvere? Klady a zápory rôznych materiálov. S tým, ako sa design pomaly dostáva do popredia záujmu a ako výrobcovia prichádzajú s novými typmi dverí, ktoré sú vzhľadovo krásne a kvalitne vyrobené, viac o dverách premýšľame. Možností máme skutočne mnoho a záleží len na našich preferenciách, potrebách, ale tiež rozpočtu.

Komplet nábytku 2 zo systému OLIWIA
Systém OLIWIA 
Ak vám záleží na designu vášho bytu, nemali by ste podceňovať výber dverí. Dá sa s nimi doslova čarovať – môžu sa stať výrazným prvkom interiéru, alebo je možné naopak potlačiť a nechať im iba ich praktickú funkciu. Môžete na nich zopakovať dekor vyskytujúci sa inde v dome, čím zdôrazníte premyslenosť designu. A v neposlednom rade myslíte aj na to, aké majú splňovať ďalšie požiadavky ako odolnosť voči vlhkosti, hluku či napríklad pazúrom domáceho zvieratka.

Sklo rozširuje priestor a presvetľuje

Sklenené dvere stúpajú na popularite, pretože už sa nemusíme obávať ich jednoduchého rozbitia. Pevné tvrdené sklá sú v bežnej prevádzke takmer nerozbitné. Jediné riziko poškodenia môže hroziť pri neodbornej manipulácii počas inštalácie. V prípade, že by nešťastnou náhodou k rozbitiu došlo, sa sklo rozpadne na drobné neostré úlomky. Preto je aj veľmi malá pravdepodobnosť zranenia. 
Vďaka svojej subtílnosti sa hodia do akéhokoľvek interiéru vrátane tých najmenších, naviac vždy predstavuje akýsi nádych exkluzivity a nesie prvok nadčasovosti. Ku kúzelným vlastnostiam číreho skla patrí to, že dokáže oddeliť priestory, bez toho by ich rozdeľoval – zavretím sklenených dverí zostáva priestor v rovnakej veľkosti a svetlosti, ale už ide o dve rôzne miestnosti, v ktorých si jeden môže čítať a druhý sledovať futbal. Matné či pieskované sklo zase prepúšťa svetlo a zároveň zachová súkromie. Možnosťou, ako ozvláštniť sklenené dvere, sú rôzne ornamenty či na nich je možné preniesť celé obrazy. Toto ponúka grafosklo, unikátny integrovaný systém celosklenených prvkov s laminovaným digitálnym tiskom alebo textilom umožňujúci designovo zladiť interiér do jedného celku.

Drevo – krásne a náročné

Dvere vyrobené z masívneho dreva, sú takmer na pomedzí umeleckého diela. Jedinečnosť drevo kresby je neopakovateľná, preto sú každé masívne dvere originálnym kúskom. Spoločne s remeselníckym umom si byt obohatíte kúskom pravej prírody. Masívne drevo bez ohľadu na jeho povrchovú úpravu sa avšak nehodí do každého interiéru. Dbajte na už použité prvky ako je typ podlahy, nábytok alebo farby a podobne. Celo-drevené dvere avšak nie je možné generalizovať. A u nich sú zásadné rozdiely vo zvolenom materiálu. Iné vlastnosti má drevo dubové a iné smrekové. Celo-drevené dvere majú niekoľko nevýhod. Kladú väčšie nároky na údržbu – pravidelného ošetrovania, nátery či lakovanie sú nutné preto, aby drevo vydržalo v pôvodnom stave. Sú tiež náchylnejšie k poškodeniu, ale zároveň jednoducho opraviteľné. Masívne dvere nie sú vhodné do podmienok s výrazným výkyvom teplôt či nadmernou vlhkosťou.

Dyha – vzhľad dreva s výhodami

Dyhované dvere sú kvalitné alternatívou k masívnemu drevu, avšak za nižšiu čiastku. Dyha je tenký plát dreva s rôznymi hrúbkami od 0,6–2 mm, ktorý sa lepí na nosný materiál. Týmto postupom výroby sa dvere stávajú individuálnym a neopakovateľným kúskom – rovnako ako dvere z masívneho dreva, avšak to sa týka iba vizuálnych vlastností. Zhotovené dvere sú ošetrované a lakované, ale aj tak môže časom dochádzať k strate pôvodnej farby, preto je potrebné im venovať podobnú starostlivosť ako dreveným.

CPL laminát – lacná a odolná alternatíva

Laminátové dvere poskytujú vysokú odolnosť voči okolitým nežiadúcim vplyvom, znesú akékoľvek teplotné podmienky, jednoducho sa umývajú a podľa finálnej úpravy sú takmer imúnne proti poškrabaniu. Disponujú dobrými protihlukovými vlastnosťami, takže sú vhodné pre oddelenie detských izieb, spálni atď. Ponúkajú sa v širokej škále farieb a odtieňov – od klasickej farebnej palety, dokážu verne imitovať drevo a prevedenie s 3D povrchom sú aj na pohmat veľmi príjemne štruktúrované. Povrch CPL laminát celkovo poskytuje dobrý pomer kvalita versus cena. Ako ďalšiu úpravu je možné zvoliť fóliu, ktorá je aplikovaná priamo na povrch dverí, ale tá patrí k najmenej odolným povrchom.

Srdce dverí – výplň

U akejkoľvek povrchové úpravy – laminát, dyha, fólia – rozhodne o celkovej odolnosti a životnosti výrobku kvalita výplne. Často sa používa papierová voština, ktorá je síce lacná, ale ide o materiál s veľmi nízkou odolnosťou. Naviac vykazuje najhoršie akustické a izolačné vlastnosti. V prípade, že sa rozhodnete pre akúkoľvek z uvedených variant povrchovej úpravy, jednoznačne doporučujeme zvoliť výplň z dutinkovej alebo plnej drevotrieskovej dosky. Tie zaručujú väčšiu pevnosť a dlhšiu životnosť. Výplň interiérových dverí je presne prípad, kde sa nevyplatí šetriť.
Pre posuvné dvere na stenu musí byť stavebný otvor vysoký 201–202 cm. Pre montáž garniže na sádrokartonovú stenu musí byť vo vnútri sádrokartonovej steny použitá v hornej časti stavebného otvoru drevená výstuha o výške 10 cm, a to minimálne v dĺžke garniže. Pokiaľ je potrebné dvere skrátiť, je možné spodnú časť, kde je rámček z MDF, zrezať najviac o 15 mm. Pri väčšom skrátení je nutné spodnú časť rámčeka vyňať a po skrátení nasadiť späť, aby bola zachovaná tvarová stálosť dverí. Túto službu, rovnako ako zúženie dverí, či ďalšie úpravy,  Vám zaistíme, prípadne prácu doporučujeme zveriť odborníkom. 
Spojenie dreva a kovu nájdete všade okolo seba – od kuchynských liniek, obývacích stien a spálni až po drobné predmety ako príbory, servírovacie sady či iné bytové dekorácie. Obľuba kovových doplnkov stupa a možno aj vy radi využijete možnosť zladiť jednotlivé prvky interiéru čo najlepšie. Aktuálnym hitom interiérových dverí sú hliníkové lišty, rámčeky a ďalšie doplnky. Nájdete ich dnes v ponuke všetkých možných spracovaniach so zaujímavými detailami, neotrelých prevedeniach a modernou eleganciou dverných krídel. Dvere je možné doladiť ďalšími kovovými prvkami ako sú pánty, zámky alebo kľučka. V prípade sklenených dverí je možné pridať hliníkový rámček, ktorý dotvorí veľmi moderný vzhľad dverných krídla. Voľbou zaujímavého skla potom dovŕšite nadčasový dojem.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články