• News&Inspirations

aktualizované

Rozdiel interiérov

Viete, v čom sa líšia ženské a mužské interiéry? Asi by bola zbytočná diskusia o tom, že ženy majú o svojom domove iné predstavy než muži. Väčšinou to však pri spoločnom zariaďovaní dopadne tak, že slabšia polovička sa snaží vtlačiť interiéru svoj osobitý štýl, zatiaľ čo na svojom partnerovi nechá rozhodovanie len o technickom zázemí a väčšinu manuálnych prací spojených s inštaláciou zvoleného vybavenia. Lenže v poslednej dobe sú v móde ľudia, ktorí sa venujú svojej kariére, voľné chvíle trávia s priateľmi, avšak bývajú sami. A ako sa líšia takéto bývania od seba navzájom?

Komplet Baros Beton 24O1BM Obývacia stena
Komplet Baros Beton 

Ženy uprednostňujú pastelové odtiene a príjemné kvetinové dekory

Ženy sú jednoducho už od prírody väčšinou viac romantické než muži, a to sa odráža aj v vzhľade a atmosfére bytu, v ktorých žijú. Rady sa obklopujú pastelovými farbami, všade okolo seba. Najradšej majú bielu, šedú a ružovú, ale neváhajú zvoliť akcenty v čiernej, vínovej alebo zlatej. Potrpia si tiež na pekné dekorácie, čo platí aj pre okná, kam si na rozdiel od mužov kupujú záclony a závesy. Preferujú a hľadajú sa v vzoroch na kvetiny alebo prúžky. Milujú spomienky, takže si na steny rady vešajú rôzne zarámované fotky a na poličkách zhromažďujú predmety z dovolených či výletov.
Kuchyňa musí byť v ženskej domácnosti praktická, ale zároveň aj útulná. Prednosť majú kuchyne do U alebo aspoň s ostrovčekom či barovým pultom. Pretože si rady užívajú relaxačný kúpeľ, do kúpeľne umiestňujú väčšinou vaňu. V obývacej miestnosti často nájdete okrem televízie aj knižnicu. A v spálni si žena, ktorá žije sama, rada využije svoj priestor a zaplní ho veľkou posteľou a s komodami alebo vstavanou skriňou, kde si bude môcť usporiadať všetky svoje veci a predovšetkým oblečenie. Alebo využije toho, že jej stačí len jedna posteľ a ušetrené miesto venuje pohodlnému kreslu s kozmetickým stolíkom.

Muži majú radi pohodlné a funkčné vybavenie

Pánskemu interiéru veľmi často kraľuje veľká, pohodlná kožená sedačka s niekoľkými polohovacími kreslami a nadmerná televízna obrazovka. Do ďalších vecí muži už príliš neinvestujú. Uprednostňujú skôr industriálny štýl, svoj byt vybavujú praktickými kovovými alebo drevenými regálmi.
Kuchyňa im stačí väčšinou malá, vybavená hlavne mikrovlnkou a veľkou ľadničkou. Mimochodom, na ľadničku si muži potrpia. Preto si ju okrem kuchyne často tiež snažia zaobstarať do obývačky, ideálne keď je súčasťou sedacej súpravy. Tiež v pánskom interiéri nájdete dekorácie. Väčšinou však vypovedajú skôr o jeho naturelu a obľúbených činnostiach. Na prvý pohľad poznáte, že ste v byte futbalového fanúšika, ktorý je jeho obľúbený filmový hrdina alebo koľkokrát zvíťazil v miestnom turnaji. A asi nie je ani žiadnym veľkým prekvapením, že okrem zlatých trofejí a farieb obľúbeného klubu tu prevažujú farby ako je čierna a hnedá. Ich výhodou je, že nepôsobia príliš zženštilo a naviac na nich nie je toľko vidieť každá jedna špina.

Moderné kuchyne

Moderné kuchyne predstavujú pre náročného kuchára veľa priestoru ku kreativite. Veľmi originálny design týchto kuchýň sa krásne doplňuje aj s tými najmodernejšími technológiami a súčasne aj s praktickým využitím úložného priestoru a prípravnej plochy. Vzhľad hraje v tomto prípade veľmi významnú úlohu. Vysoký lesk a farebný kontrast predstavujú jednu z ponúkaných možností. Napriek tomu by sa nemalo zabúdať na jednoduchosť a praktickú funkčnosť, dotvorenú použitými kuchynskými technológiami v často používaných špičkových výrobkoch s modernými funkciami ako je napríklad parné pečenie u trúb, rýchle mrazenie a chladenie u ľadničiek, integrovaný kávovar, profesionálne ohrievacie zásuvky na taniere alebo drviče odpadu inštalované v drezoch.
Materiály, ktoré sa v modernej kuchyni objavujú, sú moderné a neotrelé. Veľmi často je používaný kov, nerez alebo tiež sklo. Špeciálne sklo sa používa predovšetkým pre zakrytie priestoru medzi pracovnou doskou a hornými skriňami, ktoré umožňuje veľmi jednoduché čistenie a je možné ich potlačiť jednofarebne, symetrickým motívom alebo fotografií presne podľa Vašich požiadaviek.  

Rustikálne kuchyne

Rustikálne kuchyne sú takým návratom do minulosti. Typické rustikálne kuchyne by sme našli na starých vidieckych sídlach. Môže sa nám vybaviť vôňa surového dreva a čerstvo upečeného chleba. Veľmi príjemný začiatok sobotného dňa, čo hovoríte? Okrem dreva sa v rustikálnych kuchyniach objavuje mnoho drobných ozdobných prvkov. Napríklad kvetinové ornamenty alebo jemne vyrezávané úchytky. Využívané prírodné materiály, záclonky a ďalšie látkové dekorácie už len príjemne dotvára atmosféru útulného domova. Nemusíte sa obmedzovať iba na tento základný štýl. Môžete si vybrať zo širokej palety ďalších rustikálnych kuchýň vo francúzskom štýle, teda provencie, anglickom alebo typicky severskom. Jednotlivé štýly sú z veľkej časti ovplyvnené konkrétnym spôsobom života.

Klasická kuchyňa

Drobné detaily, ktoré predstavujú rustikálny štýl, ani príliš mnoho farieb a výrazných prvkov z kuchyne moderných v klasickom štýlu nenájdete. Pre klasiku je naozaj najtypickejšia pohodlnosť, jednoduchosť a praktickosť. Pokojné a jemné farby spoločne s príjemným materiálom. V klasických kuchyniach nikde nič príliš nevyčuhuje ani neprečnieva. Úchytky a ďalšie drobné prvky bývajú v jednoduchom štýlu a bývajú kombináciou praktického riešenia a vzhľadu zároveň. Drevené skrinky sa dokonca dajú doplniť jednofarebnými doplnkami. Jemný a elegantný design už len zľahka dotvára celkový pocit z kuchyne.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články