• News&Inspirations

aktualizované

Rozloženie kuchyne

Chcete mať perfektnú kuchyňu? Vieme, ako na to! Možno to znie ako zlá fráza, ale perfektná kuchyňa je naozaj perfektná iba vtedy, pokiaľ nielen dobre vyzerá, ale je tiež praktická. Pripravili sme pre vás šesť rád, ktoré sa vám pri plánovaní kuchyne budú určite hodiť.

Kuchyňa Bazylia
Kuchyňa Bazylia

Ostrovček by mal byť flexibilný

Máme tým na mysli, že kuchynský ostrovček je úžasná vec. Pokiaľ si ho môžete priestorovo dovoliť, neváhajte ani chvíľočku a choďte do toho. Môžete si do neho nechať zabudovať varnú dosku, drez na mytie riadu a naviac získate ďalšiu pracovnú plochu. To ale nie je všetko. Vytvorte si zároveň z ostrovčeku spoločenské mini-centrum. Nechajte ho upraviť tak, aby sa u neho dalo z jednej strany pohodlne sedieť ako u stola, aby horná doska presahovala a vzniklo tak miesto pre nohy. Radi ho potom využijú členovia rodiny k pitiu rýchlej kávy alebo deti u neho môžu desiatovať. A vy budete tak v kontaktu so svojimi najbližšími, aj keď budete mať prácu v kuchyni. Nechajte si dosť miesta na otváranie dvierok. Tiež v kuchyni potrebujete nejaký ten životný priestor. Doporučujeme vám preto ponechať minimálne 1 meter medzi kuchynskou linkou a opačnou stenou. Tým skôr, ak sú tam spotrebiče alebo dokonca vstupné dvere. Pokiaľ máte dosť miesta, pokojne pridajte ešte dvadsať tridsať centimetrov naviac. Môžete potom mať otvorené podľa momentálnej potreby zásuvky a skrinky alebo napríklad umývačku riadu či trúbu. A nebudete sa im musieť neustále vyhýbať.

Schovajte zásuvky

Jedna z vecí, bez ktorej sa v kuchyni neobídete, ale ktorá často designovo naruší, sú zásuvky. Našťastie existuje veľa chytrých spôsobov, ako skrývať tieto zdroje elektrickej energie. Môžete si kúpiť výsuvný blok, ktorý použijete iba v prípade potreby, inak zostane zasunutý pod pracovnou doskou a zásuvky vám zbytočne neprekážajú. Ďalšou možnosťou je schovať zásuvky do prípravne alebo kuchynskej skrinky. Táto metóda má pridaný bonus, alebo tým zároveň zabránite preplneniu pracovnej plochy malými kuchynskými spotrebičmi, ako sú hriankovače, varné kanvice, kávovary.

Dajte umývačku čo najbližšie k drezu

Nájsť ideálne miesto pre umývačku  na riad býva často celkom náročná úloha. Záleží to nielen na dostatku miesta, ale tiež na prívodu vody a elektrickej energie. Ak máte možnosť, vyplatí sa trošku s kábelmi a trúbkami čarovať, aby ste mohli umiestniť umývačku čo najbližšie k drezu na riad. Uvidíte, že je to veľmi praktické, pretože pri varení je práve trasa drez-umývačka veľmi frekventovaná. A dajte pozor ešte na jednu vec. Nestavte umývačku k stene. Pre obslužný komfort je dôležité, aby bola prístupná z oboch strán.


Nech je svetlo 

Každý, kto má skúsenosti s varením a ďalšími kuchynskými prácami, vám určite potvrdí, že veľmi dôležitú úlohu hraje svetlo. Na krájanie mäsa, čistenie zeleniny… na všetky podobné práce potrebujete poriadne vidieť. Ale nejde len o prípravu potravín, osvetlenie je dôležité aj nad jedálnym stolom a nad ostrovčekom.  Preto je dobré použiť viac druhov svetiel. Lustre, reflektory, podhľadové osvetlenie a praktické je tiež osvetlenie vo vnútri špajze. Kuchyňu je jednoducho potrebné dobre naplánovať, aby bola nielen krásna, ale aj praktická. Jedine tak bude skutočne perfektná.
Koľko úložného priestoru každý z nás potrebuje, to záleží na osobe, na tom, akú veľkú má človek domácnosť, na zvykoch pri nakupovaní a stravovacích obyčajoch, životným štýlu – skrátka na obrovskom množstve faktorov. Chceli by ste zo svojej kuchyne dostať čo možno najviac úložného priestoru? Každý z nás má svoju vlastnú, individuálnu potrebu úložného priestoru. Koľko úložného priestoru budete potrebovať, záleží na Vašich osobných požiadavkách. A pretože kuchyňu využívame 15 rokov alebo dlhšie, mali by sme už pri plánovaní kuchyne zohľadniť svoje budúce potreby.

Dokonalá kuchyňa do posledného detailu

Veľké množstvo designerskych nápadov a nepreberný sortiment rozličných druhov multifunkčných zariaďovacích predmetov do kuchyne – to všetko je veľkou výhodou modernej doby. Pravdou je aj to, že čím širší máme výber, o to ťažšie je si skutočne vybrať to najlepšie.
Dokonalá moderná kuchyňa si žiada kvalitné usporiadanie. Aktuálny trend hovorí použiť takzvané kuchyne, ktoré v podstate vyzerajú, ako by boli zložené iba z niekoľkých jednoduchých kvádrov. Celkový vzhľad teda nenarušujú žiadne poličky, ani úchyty, natoľko potom viditeľné skrinky. K otvoreniu jednotlivých komponentov slúžia väčšinou úchytkové jamky, umiestnené prakticky na bokoch jednotlivých kuchynských elementov. Celý kuchynský chaos je tak úkryt pred zrakmi návštev a verejnosti. V tomto prípade sa opravdu vyplatí zakúpiť si kompletnú kuchyňu aj s kuchynským náčiním priamo od výrobcu.
Dokonalý koncept kuchyne by nemal postrádať individualitu a naopak by mal nejako odrážať aj vašu osobnosť. Milovníci dreva, kamene a ďalších prírodných a rovnako drahých materiálov nemusí však strácať nadej. Záchranou sú umelé napodobeniny týchto prírodných krásavcov. A je nutné dodať, že vďaka moderným technológiám ide o imitácie, skutočne len veľmi ťažko rozoznateľné od originálov.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články