• Trendy

aktualizované

Starostlivosť o drevený nábytok – ako to robiť správne?

Spolu s módou pre interiéry inšpirované prírodou sa do obľuby vrátil aj drevený nábytok. Ich krásne farebné prevedenie a štruktúra dodávajú domácim priestorom teplo a útulnosť. Správna starostlivosť o drevený nábytok ho dokáže udržať dlho atraktívny. Ako by mala vyzerať správna starostlivosť?
 

V článku sa dozviete:

  • Akých chýb sa treba vyvarovať pri každodennom používaní dreveného nábytku?
  • Ako sa starať o drevený nábytok, aby rýchlo nestratil svoje estetické a praktické vlastnosti?

Drevo je na dotyk teplým príjemným materiálom, s ktorým sa ľahko pracuje. Nábytok vyrobený z dreva má mnoho výhod. Je však dosť náročné. Ak sa oň náležite staráte, budete si ho môcť užívať dlhé roky.

Ochrana dreveného nábytku pred pokoškodením je základom

Drevo je odolný a zároveň pomerne jemný materiál. Chcete sa dozvedieť, ako môžete chrániť drevený nábytok pred náhodným alebo predčasným zničením?
 
  • Ochrana nábytku pred extrémnymi teplotami

Drevený nábytok sa môže poškodiť pod vplyvom tepla alebo chladu. V domácich podmienkach ich viac ohrozujú vysoké teploty. Pri plánovaní umiestnenia jednotlivých modulov, napríklad v obývačke, sa snažte vyhnúť miestam v bezprostrednej blízkosti zdrojov tepla, teda ohrievačov, pecí a krbu. Vzdialenosť medzi nimi a nábytkom by mala byť minimálne jeden meter.

 
 
 
 
 
 
ideaDÔLEŽITÉ

Ak máte doma podlahové kúrenie, umiestnite nábytok na plstené podložky. Budú slúžiť ako izolácia.

Je potrebné poznamenať, že priame vystavenie UV žiareniu môže viesť k odfarbeniu nábytku. Lepšie postaviť nábytok na miesto, kde nebude vystavený „ostrému” slnku.
 
  • Pravidelné vetranie miestností
Ochrana a starostlivosť o drevený nábytok spočíva aj v zabezpečení vhodných podmienok. Prírodný materiál, z ktorého bol nábytok vyrobený, ťažko znáša „extrémy“. V praxi to znamená, že ako nadmerná vlhkosť vzduchu (nad 70 %), tak aj prílišná suchosť (pod 45 %) môže nábytku uškodiť.
 

ideaDÔLEŽITÉ

Môžete zainvestovať do zariadenia, ktoré vás bude informovať o úrovni vlhkosti vzduchu vo vašej domácnosti. Jednoduchším a lacnejším spôsobom je systematické vetranie bytu. Tento jednoduchý patent pomáha udržiavať nábytok v dobrom stave.
 
  • Pozor pri manipulácii s nábytkom
Predtým, ako položíte nádobu naplnenú tekutinou na drevený nábytok, zaistite jeho povrch podložkou. Ochránite ho tak nielen pred škodlivými účinkami vysokých teplôt, ale aj pred otlakmi a škrabancami.
 
Ak aj napriek prijatým opatreniam dôjde k obliatiu povrchu nábytku, ihneď odstráňte tekutinu pomocou handričky alebo papierovej utierky. Pokúste sa to urobiť rýchlo a bez trenia.
 
Podobné kroky vykonajte aj keď sa nábytok znečistí. Otáľanie s odstraňovaním škvŕn môže mať za následok preniknutie nečistôt do štruktúry dreva. Potom môže byť veľmi ťažké a niekedy dokonca nemožné ich odstrániť.

 

Starostlivosť o drevený nábytok: čo o ňom potrebujete vedieť?

Pravidelne odstraňujte prach z povrchov nábytku. Keď sa nahromadí, je ťažšie ho odstrániť. Ich povrch utrite suchou alebo mierne navlhčenou handričkou.

 
Handrička by mala byť mäkká, aby sa zabránilo poškriabaniu. Vykonávanie týchto činností s použitím drsného povrchu špongie a všetkých druhov čistiacich prostriedkov je zakázané.
 
Voda sa na čistenie dreveného nábytku vo všeobecnosti neodporúča. Nepoužívajte čistiace prostriedky, ako sú: prostriedok na umývanie riadu alebo čistenie skla. Môžu zmyť ochrannú vrstvu dreva.
 
 

Ako čistiť a udržiavať drevený nábytok?

Najlepšiu starostlivosť o drevený nábytok zaručia špecializované prípravky. V žiadnom prípade nepoužívajte tie s univerzálnym použitím. Prostriedky vybrané na tento účel by nemali obsahovať terpentín, amoniak a rozpúšťadlá.

 
Pred použitím prípravku ho vyskúšajte na neviditeľnom mieste, aby ste sa uistili, či nepoškodí nábytok. Naneste na handričku a potom na drevo.
 
Zaobstarajte si dve handričky. Na jednu naneste prostriedok a druhou zotrite nečistoty. Takto ich nerozetriete o povrch nábytku. Rovnaký princíp použite pri aplikácii čistiacich prostriedkov. Jediný rozdiel je v tom, že druhú handričku budete potrebovať na vyleštenie nábytku, aby sa krásne leskol.
 
Zaobstarajte si dve handričky. Na jednu naneste prostriedok a druhou zotrite nečistoty. Takto ich nerozetriete o povrch nábytku. Rovnaký princíp použite pri aplikácii čistiacich prostriedkov. Jediný rozdiel je v tom, že druhú handričku budete potrebovať na vyleštenie nábytku, aby sa krásne leskol.
Dôležitým pravidlom pri starostlivosti o drevený nábytok je jeho utieranie podľa smeru vlákien. Nábytok sa vo všeobecnosti líši druhom dreva použitého na jeho výrobu a spôsobom, akým bol chránený pred poškodením. Postupom času sa účinnosť takejto ochrany znižuje, preto sa odporúča povrch dreveného nábytku pravidelne udržiavať – v súlade s metódou používanou výrobcom.
V prípade voskovaného nábytku sa impregnácia redukuje na vtieranie vosku do jeho povrchu. Prostriedkom na údržbu olejovaného nábytku je samozrejme olej. Tak treba robiť aspoň dvakrát do roka. Vďaka tomu bude nábytok menej náchylný na poškodenie a prospeje aj jeho vzhľadu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články