• News&Inspirations

aktualizované

Štýlové vybavenie kuchyne

Aby sa vám v kuchyni dobre varilo, nestačí mať správne rozvrhnuté odkladacie, varné a mycej zóny a patričné odvetrávanie. Veľkú úlohu v tom, ako sa budete v kuchyni cítiť, hraje totiž tiež jej vzhľad. Preto je potrebné v kuchyni zvoliť taký design, ktorý vám sedí. A medzi čím sa môžete rozhodovať? Inšpiráciu môžete načerpať takmer všade. Ak stojí pred vami rozhodnutie, aký štýl kuchyne si zvoliť, potom predne závisí na vašich osobných preferenciách a vkusu a potom samozrejme tiež na štýle, v ktorom je zariadený zvyšok bytu alebo domu.

Kuchyňa Sycylia
Kuchyňa Sycylia 

Kuchyňa vo vidieckom štýle

Vidiecky štýl bývania patrí medzi tie, v ktorých sa majitelia a hostia cítia zvyčajne veľmi príjemne. Celý tento štýl je teda skutočne útulný, prívetivý a domácky. Kuchyne vo vidieckom štýlu si túto notu udržujú a to predovšetkým vďaka štýlovým dekoráciám, účelnému usporiadaniu a chytrým detailom a nejakými doplnkami.

Neprehliadnite! Veľká inšpiratívna galérie retro bývania

Vidiecke kuchyne uprednostňujú prírodné materiály, vyrezávané drevo aj tehly. Kamenná pracovná doska, jedálny nábytok z masívu, dekoratívne košíky, poličky a svietniky z tepaného kovu sú presne tým, čo vytvára v kuchyni príjemnú atmosféru vidieka.

Francúzska elegancie

Francúzsky kuchynský design má blízko k vidieckemu a rustikálnemu štýlu, preto patrí ku klasickým, priestorným a zároveň veľmi obľúbeným designom kuchyne. Vyznačuje sa predovšetkým kvetinovými vzormi na tapetách a textíliách, zladenými béžovými a hnedými farbami užitými na stenách, dlažbe a krajkovými záclonami. Medzi najužívanejšie materiály patrí vo francúzskej kuchyni sklo a drevo. Francúzi si tiež potrpí na účelné vybavenie kuchyne aj na každý detail.

Moderný design kuchyne

Moderné kuchyne musia predovšetkým splňovať vysoké nároky na funkčnosť, priestor a po estetické stránke musí vyhovovať požiadavkám na originalitu a neotrený vzhľad. Z kuchyne – teda z miesta prípravy a konzumácie jedla – sa postupne vyvinula veľmi reprezentatívna miestnosť, ktorá je často prepojená s obytným priestorom a je teda súčasťou spoločenského diania. Moderným kuchyniam preto často dominujú čisté a jednoduché línie, výrazné farby a ich kontrasty, hladké plochy a najmodernejšie materiály ako sú exotické dreviny, nerezová oceľ a mramor.

Retro kuchyne

Kuchynský design rád spomína aj na dávnejšie časy 50. a 60. rokov, ktoré dnes označujeme za retro štýl. Ten má medzi nami stále svojich veľkých priaznivcov, ktorí ulietavajú na výrazných farbách, crazy kombináciách, syntetických materiáloch aj na neuveriteľných geometrických vzoroch. A čo prináša taký retro design do našich kuchýň? Nemal by tu chýbať pôvodný kredenc s vitrínkou na sklo, plastový sedací nábytok s mäkkými operadlami a sedakmi, pohodlný otoman pre popoludňajší odpočinok a dostatočný úložný priestor, ktorý zaistí napríklad špajzka – vysoká skrinka pre upratovanie potravín. Nech už si pre svoju kuchyňu zvolíte akýkoľvek štýl, vždy majte na pamäti, že musí v prvom rade splňovať vaše vlastné estetické kritéria a nielen súčasné trendy.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články