• News&Inspirations

aktualizované

Svetlo a jeho význam v interiéri

Zimné chmúry zaženiete správnym osvetlením. Bez svetla je celý interiér smutný. Lenže na jeseň a v zime je svetla naozaj málo. Preto si ho musíme dodať umelo: Rozmiestniť po dome čo najviac svetiel a svietiť. Uvidíte, že záplava svetla zaženie zlú náladu. 

 Komplet Monsun C
Komplet Monsun C 
Správne osvetlenie má svoje pravidlá. Nedostatok svetla alebo naopak presvetlené priestory nie sú vhodné ani príjemné pre oči. Na to budeme myslieť už pri zariaďovaní a priestor rozdelíme na zóny relaxačná, pracovná, dekoratívna a podľa tohto členenia budeme postupovať. Materiály a farby sú len na vašom uvážení, mali by ale korešpondovať so zvyškom interiéru. Najčastejšou variantou sú svetla so skleneným tienidlom, medzi klasiku patrí tkanina s kovovou výstužou alebo plast. Robustné svetla bývajú oceľové, horúcou novinkou sú svetlá so tienidlami z betónu. Medzi prírodné materiály patrí vyrezávané drevené svetlá, tienidlá z prútov a ratanu, lacnejšiu variantu ponúkajú papierové tienidlá.

Hry so svetlami

Súčasným trendom je striedanie svetla a tieňa, vďaka kontrastom pôsobí miestnosť živým a zaujímavým dojmom. Príjemne avšak nepôsobia ostré tiene, preto sa doporučuje kombinovať priame a nepriame svetlo z bodového a rozptýleného osvetlenia. Pre optimálne osvetlenie miestnosti je dôležité sledovať smer dopadu, pomocou padajúcich kužeľov svetla a ich prekrývaním je možné vytvoriť efektívny interiér písací stôl, čítací kút a pracovné plochy by mali byť osvetlené jasne a dostatočne pomocou stolových lámp. Pre decentné podtrhnutie určitých detailov v miestnosti, napríklad vitríny, sochy či maľby, sa použijú svetelné kontrasty alebo LED pásky. Nepreháňajte to ale, mohli by ste zničiť celú atmosféru miestnosti.

Hlavné svetlo od stropu

Lustre a závesné svietidlá sú najvýraznejším svetelným zdrojom miestnosti, naozaj výrazný luster je ideálnou dominantou miestnosti a dodá jej šmrnc či luxus podľa toho, čo chcete. Do bytu s nižšími stropmi sa klasický luster na lane alebo tyči väčšinou nevojde, potom sa používa prisadené svetlo, ktoré je prilepené k stropu. Ďalším vhodným osvetlením do moderných interiérov je bodové osvetlenie, ale od toho sa v súčasnosti skôr ustupuje. Má ale stále svoje výhody – svetelný kužeľ je možné nastaviť tam, kde je potrebné. Bodové svetlá je možné umiestniť na strop, stenu, do podhľadu, niektoré typy je možné zapustiť aj do sádro-kartónových dosiek.

Trendom je LED

LED panel je moderný zdroj, ktorý je schopný nahradiť hlavné osvetlenie. Často sa inštaluje ako podhľadové svietidlo umiestnené v sádro-kartóne, prípadne v stene. Niektoré typy je možné pomocou ďalšieho príslušenstva zavesiť od stropu. Výhodou LED panelov je rovnomerné a príjemné rozloženie svetla. LED pásky vytvárajú orientačné svetlo. Sú to vlastne LED diódy, ktoré sú zapustené do samolepiaceho pásku. Ten je ohybný a môže sa inštalovať aj do menej prístupných častí – schodisko, kuchynská linka.

Lampy dodajú atmosféru

Lampy by sme nemali podceňovať, pretože práve ony dokážu vytvoriť atmosféru v miestnosti. Stojace lampy by nemali chýbať u žiadneho kresla či pohovky, kde poslúžia pre prisvietení pri čítaní. Avšak za dlhých zimných večerov sa nerozpakujte ich všetky rozsvietiť jednoducho len tak, pretože spolu so stropným svetlom vykúzlia neopakovateľnú hru svetiel a tieňov. Na pracovných stoloch by nemali chýbať lampičky. Kúzelne tiež vyzerajú vedľa dekorácií na komodach a policiach.


Aby ste nepresvietili príliš veľa

Aktuálnym trendom sú LED technológie. LED žiarovky prinášajú 80–90% úsporu a podľa typu vydržia tiež naozaj dlho 10 000–50 000 hodín. LED žiarovka sa rozsvieti ihneď po zapnutí, pre dosiahnutie maximálneho jasu ju stačí 0,2 sekundy a po celú dobu životnosti svieti stále rovnako jasne, svetelný tok totiž nesmie klesnúť pod 90 % proklamované hodnoty. Pri kúpe LED žiarovky je dôležité sledovať údaj o svetelnom toku. Napríklad LED ekvivalent klasickej 60 wattovej žiarovky má hodnotu 806 lumenov, takže pokiaľ chcete približne rovnakú svietivosť, dívajte sa po žiarovke s podobnou hodnotou, práve tá je ideálna pre bežný centrálny zdroj svetla v miestnosti.

Studené a teplé svetlo

Svietidla môžu mať rôzne odtiene – od chladných tónov až po žlté. Meria sa v kelvinoch (K) a všeobecne platí, že čím vyššia je jeho hodnota, tým je odtieň svetla chladnejší. Teplota 3 300 Kelvinov sa označuje ako teplá biela, porovnateľné teplé svetlo vyžaruje sviečka. Neutrálna biela má 4 000 Kelvinov. Studené osvetlenie má nad 6 500 Kelvinov. Pre relaxáciu je vhodnejší osvetlenie s nádychom žlté, ktoré výrobcovia často označujú ako teplú bielu. Naopak svietidlá s chladnejším odtieňom bielej majú pozitívny vplyv na našu bdelosť a podporujú sústredenie, preto sa často volia ako osvetlenie do pracovne alebo kuchyne. V ponukách a moderných zostavách pre obývačku alebo kuchyňu vám rozhodne nemôže chýbať správne osvetlenie, vďaka ktorému budete môcť u seba doma nastoliť poriadok. Svetlo dodá vášmu priestoru tiež potrebný dizajn a príjemnú atmosféru. Doprajte si pokoj a svoj interiér si vybavte vhodným osvetlením!
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články