• News&Inspirations

aktualizované

Tipy ako zväčšiť bývanie

Chceme vedieť nejaké tipy ako zväčšiť priestor? Predtým platilo, že čím väčší byt alebo dom, tým lepšie podmienky a spokojnejšie bývanie. Aj tu však platí, že časy sa menia. Populárne je tiež mikro bývanie a to predovšetkým vďaka rastúcim cenám nemovitostí, aktuálnym trendom. A neplatí to len pre veľkomesta. Tiež v menších lokalitách ľudia zvolia úspornejšie priestory. V našich podmienkach nemusí byť bývanie v menšom zatiaľ ešte nutnosťou, ale môže súvisieť potrebu žiť jednoduchším, minimalistickejším a ekologickejším spôsobom. Ale ako sa vmestiť do niekoľkých málo metrov štvorcových a súčasne mať pocit, že sa doma môžete nadchnúť?

Komplet Blade 4 - komoda + konferenčný stolík
Komplet Blade 4 

Bez luxusu to nejde

Priestorovo úsporné bývanie a luxus sa nevylučujú. Ľudia si dnes začínajú uvedomovať, že veľký dom môže byť vo veľa veciach ťažkopádny. Čím viac priestoru človek má, tým viac nepotrebných vecí zhrňuje, tým väčšie sú nároky na upratovanie a tým energeticky náročnejšie je jeho žitie. Naviac väčší nemusí znamenať krajší. Minimalizmus so sebou prináša jemnú krásu, ktorú ťažko dosiahne veľká majestátna stavba. Ale ako urobiť z neveľkého priestoru originálny a estetickú záležitosť? Inšpirovať sa môžete napríklad radami mnohými našimi kolekciami nábytku, ktoré máte vždy za dostupné ceny. Cena sa odráža od vašich možností a ochoty investície, následne si len môžete v ponuke prezrieť kolekcie, ktoré vás zaujali.

Jednoducho a efektívne

Pri navrhovaní interiéru je potrebné sa pýtať budúcich obyvateľov, aké sú ich potreby a vôbec spôsob života. Naozaj musíme začať u drobných detailov jednotlivých denných, zdanlivo banálnych aktivít, ako sú schádzanie do domu a jeho opustenie, pranie alebo umývanie riadu. To často vedie ku geniálnym, prekvapujúcim a unikátnym riešeniam, vďaka ktorým vznikne napríklad určitý kus nábytku, ktorý slúži k viac účelom. Schod tak môže fungovať tiež ako stôl alebo môže skrývať úložný priestor, posteľ sa dá pri nepoužívaní vytiahnuť k stropu a tak podobne. Všetky tieto riešenia dodávajú priestoru osobitú krásu, pretože zrkadlia potreby svojho majiteľa.

V hlavnej úlohe podlaha a tiež okná

Možno vás to prekvapí, ale práve vhodne zvolená podlahová krytina, jej štruktúra a farba môže výrazne ovplyvniť pocit z daného priestoru. Ľudia majú často tendenciu opomínať jednu vec, ktorá sa zdá ako nepodstatná, ale pritom hraje pri vytváraní dojmu z priestoru dôležitú úlohu. A tou je podlaha. Vo chvíli, kedy miestnosť slúži k niekoľkým účelom, je žiadúce, aby sa podlahová krytina jednoducho udržovala a bola odolná proti škvrnám, poškrabaniu a vode. Radi môžete využívať svetlé, studenejšie tóny, pretože priestor prevzdušnia. Ďalším trikom je položiť dosky paralelne s najdlhšou stenou.
Okrem toho nie je zlé používanie veľkých okenných tabuliek namiesto ich rozdelenia do mnohých malých okenných tabuliek. Zrkadla robia s priestorom tiež kúzla. U väčšiny realizácií kladieme dôraz na optimálne rozdelenie miestností múrmi, niekedy ich nahradíme závesnými policami alebo skrinkami. Tým sa uvoľní podlaha. Vymaľovať izbu farbami v neutrálnych tónoch má rovnako pozitívny vplyv na optickú veľkosť miestnosti. Aby priestor nepôsobil príliš studeno, doporučujú pridať jemné vzory a textúry.

Svetlé odtiene, jemná štruktúra a skrinky na stenu

A pretože je jasné, že aj vyznávači minimalizmu, ktorí sú pripravení sa vysporiadať s obmedzeným mikro-bývaním, ocenia pocit priestoru, bude sa vám možno hodiť pár tipov, ako je možné miestnosť opticky zväčšiť. Rôzne farby vyvolávajú rôzny dojem hĺbky. Napríklad teplé odtiene majú tendenciu opticky vystupovať a robiť miestnosť menšou, než je. Preto využite vlastnosti svetla, zvoľte svetlé farby pre vymaľovanie steny, nábytok alebo podlahu. Nemusíte sa však vyhýbať ani podlahám v tmavých tónoch, avšak musíte ich doplniť svetlým nábytkom a stenami. Avšak je dobré udržovať nízky kontrast. Stredné alebo svetlé odtiene podlahy by mali byť doplnené podobnými farbami steny. Tým eliminujete líniu horizontu a vytvoríte ilúziu rozľahlého priestoru.
V menších priestoroch platí, že design podlahovej krytiny by mal byť čo najjemnejší. Vyhnite sa dekorom s výraznou štruktúrou a rozdielnymi doskami. Naopak použite rovnaký typ podlahy v celej miestnosti. Veľkosť dosiek u podlahy by mala odpovedať veľkosti miestnosti. Vplyv na výsledný dojem má tiež ich šírka. Užšie dosky opticky priestor zaplní, širší naopak vytvorí čistejší dojem. Uistite sa, že je vo vašom interiéri všetko v rovnováhe.
Smer, ktorým položíte dosky, je kľúčový. Pokiaľ je vaša miestnosť obdĺžniková, opticky ju zväčšíte položením podlahy pozdĺž dlhšej steny. Uistite sa však, že je krytina položená v celom objekte rovnakým smerom, aby interiér pôsobil harmonicky. Prúdi do miestnosti prirodzené svetlo? Zistite, či môžete položiť podlahu paralelne s doskami tak, že sú spoje medzi doskami menej viditeľné. Zaujímavou alternatívou je inštalácia krytiny diagonálne, čo opticky podporí dojem rozľahlosti priestoru. Využite prázdne steny a zaveste na stenu skrinky a police. Odľahčíte tak priestor a zároveň vynikne krása podlahy.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články