• News&Inspirations

aktualizované

Tmavohnedá farba

Tmavohnedá farba sa môže objaviť aj na nezvyčajnom zdobení podlahy, čo je ďalší zaujímavý prvok, ktorý si môžete zapamätať v celom interiéri, ktorý na rýdzo moderných parketách pomocou rôzne silných kontrastných pruhov, jednoducho vytvorí dojem klasických kazetových parket, podobných aké obdivujeme na zámkoch. Sústavy zásuviek, políc a knižníc sú vyrobené na zákazku,  dvierka môžu sú pokryté bronzovými zrkadlami, plsťou, čiernym sklom a tkaným plátnom. Čierne zárubne označujú prechod z jedného priestoru do druhého. Neprehliadnuté sú v byte poňatia kúpeľne, kde sú skombinované obklady s 3D vzorom a orechová dyha na kúpeľňovom nábytku. Na drevené parkety zvyšku bytu nadväzuje parketová dlažba. Šišaté zrkadlá podsvietené LED páskami sú hravým motívom. Osobitý bol aj výber batérií. Môžete si vybrať aj moderné prevedenia nejakých dizajnových prvkov, ktoré neoceníte len vy, ale aj vaša rodina alebo priatelia. Interiér tak klame telom, na jednej strane skrýva svoje staré obdobie, ale pozornému pozorovateľovi ponúka vodítka a naznačuje, ako to v skutočnosti je.

V tomto článku sa dozviete:

  • Ako vnímame hnedú farbu?
  • Ako hnedá farba pôsobí v interiéri?
  • Aké odtiene hnedej farby sú ideálne?
  • S akými farbami ju je možné skombinovať?

Ako vnímame hnedú farbu?

Hoci hnedá farba oproti mnohým iným farbám takmer neodráža svetlo a tým pádom môže pôsobiť aj trochu ponuro, keď sa zle skombinuje s ostatným zariadením, mnoho z nás si ju do svojho interiéru napriek tomu radí. Je to hlavne kvôli tomu, aké pocity v človekovi táto farba vyvoláva, to, ako na nás pôsobí. Hnedá farba je farbou, ktorá sa veľa vyskytuje v prírode – nech už v podobe dreva alebo pôdy. Ide o stabilnú a zemitú farbu, ktorá v nás vyvoláva pocit súznenia s prírodou, ale tiež navodzuje pocit pokoja, pohody, bezpečia a istoty. Hoci ide o tlmenú farbu, môžeme z nej cítiť jej pokojnú energiu, ktorú nám dodáva.
 

Ako hnedá farba pôsobí v interiéri?

Hnedá farba patrí k neutrálnejším, elegantnejším a decentnejším farbám. K dobru nám hraje to, že existuje široká škála odtieňov hnedej farby a takmer všetky môžeme do svojich interiérov použiť. Pozor musíme dávať hlavne na to, kam ktorý odtieň zakomponujeme. Tmavé odtiene všeobecne môžu priestor opticky zmenšiť, svetlé farby im naopak dodávajú pocit väčších rozmerov, vzdušnosti a svetla. Na steny je lepšie zvoliť svetlejšie odtiene hnedej farby, tmavú využiť hlavne na podlahy alebo doplnky, ako je napríklad nábytok. Pokiaľ si ale tmavo hnedú zamilujete natoľko, že ju chcete aj na stenu, je najlepšie, namaľovať s ňou len jednu stenu a ostatné ladiť do svetlejších tónov. Je lepšie ju zladiť s inými farbami, aby sa nestalo, že bude váš interiér pôsobiť s piatimi odtieňmi hnedej ako päsť na oko.
 

Aké odtiene hnedej farby sú ideálne?

Hnedá farba má veľa odtieňov. Niektoré z nich môžeme kombinovať navzájom, iné sú vhodnejšie k použitiu s inou farbou. Medzi najznámejšie odtiene patrí: čokoládová, karamelová, biela káva, mahagónová (skôr do červena), škoricová.
 

S akými farbami ju je možné skombinovať?

Hnedá farba je ideálna pre kombináciu so šedou, bielou a béžovou farbou. Pre tích odvážnejších z nás sa ponúkajú aj kombinácie, ktoré sú viac kontrastné. Preto sa nemusíme báť ani hnedej s modrou, červenou alebo žltou farbou. Pri správne zvolenom pomere môžete získať vkusne zariadený interiér. Rozhodne nie je dobrý nápad zakladať celý interiér prevážne v hnedej farbe bez použitia iných, tzv. sekundárnych farieb. Hnedá by inak mohla pôsobiť pochmúrne.
 

Kde hnedú farbu použiť?

Hnedú farbu môžeme použiť vo všetkých miestnostiach. Do kuchyne a obývacej miestnosti sa hodia hlavne kakaové tóny, karamelová a kávová farba zase urobí divy s vašou spálňou. V kúpeľni sa nemusíme báť ani tmavších tónov. Hnedá farba je nevhodná do detských miestnosti. Na nás pôsobí pohodovo, pre deti ide o menej zaujímavú farbu, ktorú by s veľkou pravdepodobnosťou chceli vylepšiť nejakým svojim výtvorom.
 

Dobre vedieť!

V človeku zároveň hnedá farba vyvoláva pocit pokoja, pohody a bezpečia, presne tie pocity, ktoré si s domovom rozhodne chceme spojovať. Rovnako tak si hnedú spojujeme aj so súkromím a diskrétnosťou, je ideálna kombinácia pre mnohých ľudí. V interiéroch sa uplatňuje v tak hojnej miere.

Pri využití hnedej farby by ste sa ale mali riadiť jedným základným pravidlom – používať ju len na materiály, ktoré sú vlastné pre hnedú farbu. Hnedá farba teda rozhodne patrí na drevo vo všetkých jeho podobách, patrí tiež na kožu a všetky kožené doplnky a hnedá sa samozrejme asociuje aj s kožušinami. Nebojte sa preto hnedú farbu použiť napríklad aj na koberec s vysokým vlasom.
 
Hnedá dokonale funguje v interiéri s bielou farbou a s modrou farbou, pretože s ňou môžete vytvoriť príjemné kontrasty. Hnedá farba perfektne funguje v kombinácii s bielou a s béžovými odtieňmi a možno vás to prekvapí, ale aj v kombinácii s modrou. Tieto kombinácie sú veľmi efektné – a hoci sú kontrastné, človeka nerušia. Naopak ho ukotvia, dajú mu pocit bezpečia, pohodlia a pohody. Dajte ale pozor na to, že pokiaľ to s hnedou farbou preženiete alebo ju zle skombinujete, potom vás hnedá farba v interiéri sklame. Respektíve vy sa v nej utopíte. Jej nadmiera v bývaní bude pôsobiť nudne, fádne a veľmi depresívne.
 

Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články