• News&Inspirations

aktualizované

Viacúčelové pohovky

Modulárne, rozkladacie a viacúčelové pohovky, ich výber nemôžete len tak preceniť. Od nábytku toho dnes chceme skutočne veľa. Obzvlášť to potom platí o pohovkách a sedacích súpravách. Dôležité sú nielen moderné designy a štýlové farebné kombinácie, ale predovšetkým tiež aspekty, ako je viacúčelová praktickosť alebo napríklad modulárna skladnosť.

 Pohovka Monika II
Pohovka Monika 
Prečo sa chytré riešenia a modulárne pohovky tešia takejto obľube? Pravdepodobne to je z nedostatku miesta v našich domácnostiach a neustále rastúcej potreby využiť každý centimeter v interiéru.  Ako je vidieť, tak porekadlo, že všetko zlé, je pre niečo dobré, skutočne platí aj pri nábytku. Súčasné trendy sedacieho nábytku sa inšpirujú u svetových designérov, tak aj napríklad u výrobcov stavebníc alebo záhradného nábytku. Sedačka spravidla obsahuje časť na pohodlné posedenie a položenie – nezriedka sa stretneme aj s nejakým tým úložným priestorom. Postupne mizne rozkladacie zostavy modelu 3 +2 +1 a sú nahradzované pohodlnými jednoúčelovými, ktoré sa niekoľkými jednoduchými ťahmi a pohybmi premenia do podoby postele, či prejdú premenou z bežnej pohovky na sedaciu súpravu so servírovacím stolíkom alebo rovno na multifunkčné kreslo s masážnou stavbou.
Designovo úspornejšie modely, ktoré sa vzhliadli v módnych trendoch a tvaroch z 50. a 60. rokov, a tak sa v modulárnom a viacúčelovom sedacom nábytku nájdu aj kúsky, ktoré sú designovo zaujímavé – v retro štýlu aj minimalistickom hávu.  Sú kompaktnejšie, hranatejšie, na subtílnych nožičkách. Vďaka svojej častej až skutočne interesantnej a dôvtipnej konštrukcii pôsobí odľahčene a pri ich pretváraní sa preto nemusíte obávať, že by sa stalo niečo zlé. Modulárna sedačka je príťažlivá pre niekoľko variant jej využitia. Podrúčky, vankúše, oddychové plochy či odkladacie priestory ponúkajú nekonečné možnosti. Rôznorodosť jednotlivých elementov ponúka možnosť prispôsobiť sedačku vlastným potrebám. Optimálne riešenie sa rysuje vo výsuvných, výklopných či inak rozložiteľných stolíkov, ktoré dokážu svoj tvar a ponúkané odkladacie plochy prispôsobiť situácií.
Pohovka či sedačka väčšinou dominujú obývacej miestnosti, prípadne jedálni alebo väčšej vstupnej hale. Okrem toho, že priťahujú pozornosť hostí, sú veľmi zaťažované, alebo sú využívané k sedeniu alebo relaxáciu pri čítaní či televízií. Určite by ste preto mali venovať ich výberu náležitú pozornosť. Veď nejde o kus nábytku, ktorý by sa obmeňoval každý druhý rok, ide o investíciu, ktorá sa často pohybuje v desiatkach tisíc, a preto je dôležité pri nákupu nič nepodceniť.

Vždy si odpovedzte na dôležité otázky

Ide o otázky čisto praktické, ktoré sa týkajú funkčnosti. Spočiatku sa síce pravdepodobne zameriate predovšetkým na design a tvar. Potom budete riešiť, či sa výrobok hodí k celkovému štýlu Vášho domova. Tým to ale nekončí. Najprv teraz totiž prichádzajú na radu praktické stránky. Pre rodinu s deťmi je lepšie zvoliť sedačku z vhodne odolného materiálu, ako je koža či pevná textília, ktoré sa budú dobre čistiť, a to skôr v tmavšom odtieni. Musíte predsa počítať s tým, že Vaši potomkovia nebudú celé dni len spôsobne sedieť, jesť a piť budú zásadne vo vyhradenom priestore. Do domácnosti, v ktorej žijú iba dospelí, si môžete trúfnuť kúpiť sofistikovanejší kúsok napríklad so zamatom alebo inou ľahšou tkaninou. Je dobré si dopredu uvedomiť, k akému účelu bude zmienený nábytok slúžiť. Pôjde len o občasné posedenie či oslavu s priateľmi alebo budete používať každý deň aj k pohodlnému odpočinku? V prvom prípade je lepšie kúpiť sedačku s pevnejším polstrovaním a rovnejším operadlom, do ktorej sa návšteva príliš nezaborí a jednoducho sa zdvihne. Keď však túžite po blaženom povaľovaní u televízie, zvoľte skôr hlbší a mäkčí sedák vrátane skloneného operadla.

Dôležitá je veľkosť

Hovoríte si, že to je samozrejmé. Predsa si nekúpite sedačku, ktorá sa Vám nevojde do obývačky? Ono to však nie je tak jednoduché. Dnes už sú väčšinou u každého výrobku uvedené rozmery. Počítajte však s tými, ktoré sú vrátane sklonu operadla alebo presahujúcich vankúšoch. To všetko Vám potom môže pri bežnej prevádzke prekážať. Veľmi jednoduchý, ale zároveň najlepší trik je, keď si v priestore, vyhradenom pre sedačku, presne nameriate, koľko miesta bude zaberať. Jej obvod si na podlahe vyznačte papierovou lepiacou páskou. A potom si môžete v pokoji vyskúšať, či pohyb po miestnosti bude za všetkých okolností pohodlný. Samozrejme nesmiete počas toho v žiadnom prípade šliapnuť do označenej sedačkovej zóny. Možno, že dôjdete k záveru, že by ste kvôli Vami vybranému typu nemali doma k hnutí, a ešte včas sa poobzeráte po niečom vhodnejšom.
Nezabúdajte, že žiadna správna obývačka alebo poprípade Vaša spálňa by sa nezaobišli bez poriadnej pohovky. Pri výbere sa môžete riadiť vďaka našim radám alebo rovno prostredníctvom našej internetovej ponuky. Výber záleží už len na Vás a podľa zvážení všetkých Vašich kritérií výberu. Kritérií výberu je hneď niekoľko, a Vy by ste sa teda nemali rozhodovať len podľa prvoplánového uváženia.
viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/pohovky-c-32-31.32.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články