• News&Inspirations

aktualizované

Vintage bývanie

Vintage štýl sa hodí do klasického, ale aj moderného interiéru, je to na vás. Vintage štýl je v interiérovom designu stále tým obľúbenejším štýlom pre mnohých ľudí. Môže byť inšpirovaný retro štýlom a dá sa jednoducho kombinovať aj s tým moderným. Vintage štýl môže mať mnoho rôznorodých podôb, ktoré budete môcť prispôsobiť podľa vášho bývania.

 Komplet Porti II
Komplet Porti II 
Vintage interiérový design dodá jedinečný štýl aj tam, kde je potrebné príjemne a hravo skombinovať tradíciu a súčasné trendy v interiérovom štýle bývania. Zahrňuje špecifiká romantického a nostalgického zariadenia, ktoré je zasadené do praktického štýlu. Nábytok má útulný nádych tradície a kvalitné prevedenie. Môže byť umiestnený v malej aj veľkej miestnosti. Vyzerá dobre v kombinácií s hladkými múrmi v jemných odtieňoch a voľným priestorom dookola.

Ako použiť vintage štýl

Vintage štýl vám pomôže udržať v domácnosti rovnováhu medzi novými a starými vecami. Môžete skombinovať retro prvky s moderným nábytkom tak, že žiadny z nich nestratí punc svojej vlastnej osobitosti, jedinečnosti a krásy. Spomienky sú v tomto štýle hlavným posolstvom doplnené nádychom romantiky. Kusy nábytku dokážu jedinečne zmeniť každý priestor. Môžete k ním pridať starý retro porcelán po babičke, brúsené sklo, smaltovaný riad, modrotlač, deky s čipkou alebo vyšívané vankúše. Lampu môžete oživiť starým tienidlom.

Vintage nábytok

Nábytok je veľmi elegantný, pohodlný a romantický. Prevládajú praktické a krásne komody so zásuvkami a zrkadlami, vitríny a postele s čelom. Navodzujú útulnosť starých chalúp, vidieckych sídel a zariadení na zámku. Na posteľ aj pohovku doplňte staršiu prikrývku a dekoračné vankúše. Do vitrín dajte staré sklo a na komody elegantní porcelán. Jedinečným prvkom v interiéri sú aj kreslá v odpovedajúcom štýle vo farbách hnedej, cappuccino, béžovej, čokoládovej, žltej, okrovej, bielej alebo lososovej, vyrobené z dubu, teakového alebo bambusového dreva. Rukoväte kresiel s ornamentálnym zdobením pripomínajú trón, kde môžete v pokoji relaxovať.

Kde začať

Skúste sa vrátiť vo svojich spomienkach do detstva, kde sa vám vybaví nábytok a prostredie, v ktorom ste predtým žili. Nechajte sa inšpirovať všade a všetkým čím budete môcť, či už na internete, časopisy o bývaní alebo výstavou starožitností. Vyskúšajte nákup z druhej ruky, teda čo sa týka bytových dekorácií. Starý nábytok môžete aj renovovať a dať mu patinu. Môžete tak docieliť vám očakávaného efektu vhodným kombinovaním a improvizácií pri zostavovaní interiérového vintage štýlu.
Vaša farebná škála a výber samotných dekorácií nemusí byť veľmi pestrý, avšak môžete sa obklopiť kúskami, ktoré budú detailne spracované a funkčné v miestnosti. Biela a šedá sú farby, ktoré budete môcť jednoducho zladiť s vašim interiérovým zariadením, či už na samotných stenách alebo ako súčasť nábytkového zariadenia. Pokojne ich môžete doplniť aj nejakými jemnejšími odtieňmi, prípadne aj kvetmi vo váze. Vďaka tomu bude vaše bývanie niečim novým a zaujímavým. Z vášho interiérového zariadenia tak bude vyžarovať jemnosť a pôvab, ktorý vás rozhodne nenechá chladnými a ani vaše okolie. Je to veľký zázrak, že práve biela a čierna dokážu vytvoriť veľa zaujímavých kombinácií a zároveň vaše bývanie príjemne zútulnia. 
Predstavte si svoju kuchyňu ako nejakú galériu, ktorú chcete premeniť alebo vylepšiť. K bielemu prostrediu patria jednoduché dekorácie, ako je smalt alebo nerez, ktoré do kuchyne prinesú neformálnu eleganciu. Miešajte čisté jednoduché plochy s tými mierne zaplnenými, nové veci so starými alebo aspoň tie, ktoré pôsobia staro a buďte k sebe úprimní. Všetko, čo máte radi, k vám jednoducho patrí. Bez ohľadu na to, čo si kto myslí. Premena interiéru nespočíva len v nejakých zásadných prestavbách či obnovách. Je príkladom toho, aké sa dajú urobiť zázraky s minimom finančných nákladov, no pritom si budete môcť zachovať svoj štýl a držať sa toho, čo sa vám páči. 
Veľká časť vybavenia, ktoré by ešte možno u vás našli svoje využitie, tak len zbytočne ležia na vašom pôjde úplne zbytočne. Zamerajte sa na ne ešte pred samotným usporiadaním vášho bývania, môžete tak nájsť veľa pokladov, ktoré budú rozhodne použiteľné. Ďalšou súčasťou vášho zariadenia sú buď zastarané nové veci (vo vytváraní presvedčivej patiny lebo moderného interiéru s nostalgickým konceptom) alebo vtipné nápady a pár nadčasových designových kúskov, ktoré v tomto interiéru zdravo vyvažujú silu starých kusov. Skrinka napríklad z borovicového dreva sa tiež môže skvelo hodiť do vášho interiérového bývania. Táto farba nielen patrí do štýlu vintage, ale zároveň s ňou môžete váš interiér príjemne zviditeľniť a osviežiť. V kuchyni môžete použiť béžové závesy s leskom alebo napríklad vlnené, ľahko priesvitné s nejakou príjemnou farebnou kombináciou alebo motívom. Miestnosť dokážu jednoducho rozžiariť vďaka farbám alebo motívu.  Rovnaký motív tak budete môcť priniesť na nástenné taniere, ktoré sú pre mnohých ľudí veľmi populárne a vo svete sú tiež veľkým hitom. Hoci sa z nich nedá jesť, tak budete musieť dbať na ich čistotu a pravidelne ich umývať. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články