• News&Inspirations

aktualizované

Za kúpeľňu už nemusíme nič platiť

Za kúpeľňu už sa nemusíte hanbiť. Spojte ju so spálňou, ako hovorí obľúbený trend mať kúpeľňu čo najbližšie spálni je veľmi praktické. U kúpeľne, ktorá je umiestnená priamo v spálni môžeme o praktickosti diskutovať, ale existujú situácie, kedy je spojenie týchto dvoch miestností vyložene žiaduce. Sú tiež rôzne riešenia, ako ich prepojiť. 

 White Line 2 Lizbona - Komplet nábytku lazienkowych Komplet nábytku lazienkowych
White line 2 Lizbona
Dôvodom, prečo sa kúpeľne stále častejšie stávajú súčasťou spálne, je ich stále prepracovanejší design. Aj keď toto riešenie bolo predtým k videniu predovšetkým v hotelových izbách, postupom času sa presadzuje aj v bežnom bývaní, pretože súčasné kúpeľne môžu byť skutočne krásne. Praktická stránka kúpeľne v blízkosti spálne funguje už veľa rokov nielen v bytoch, ale aj rodinných domoch. Postupne sa ale z kúpeľní stáva designový prvok, ktorý nie je potrebné v interiéri skrývať, ale naopak sa prepojuje s miestnosťou na spanie, nech už je to spálňa, či miestnosť pre hostí. Tomuto trendu sa tak prispôsobujú aj dispozičné riešenia nových bytov a domov.
Aj zariadené byty či domy sa tomuto trendu prispôsobujú. V prípade rekonštrukcií kúpeľne sa často prihliada aj k ich prepojeniu alebo priblíženiu k spálniam či detským izbám. Klienti stále častejšie zvažujú aj inštaláciu vane priamo do priestoru spálne alebo oddelený priestor kúpeľne od spálne sklenenými stenami či dverami.

Ako môžete kúpeľňu začleniť do spálne?

Existuje niekoľko variant, ako môže kúpeľňa v spálni vyzerať. V prípade prebúrania steny do stávajúcej kúpeľne sa priestor necháva celkom otvorený alebo je kúpeľňa len čiastočne sklenená, prípadne sa vybraný prvok, ako je napríklad vaňa alebo toaletný kútik s umývadlom, zakomponuje priamo do miestnosti spálne. Také spojenie so sebou prináša nielen nový pohľad na kúpeľňový priestor, ktorý nie je ukrytý za zavrenými dverami, ale naopak sa stáva otvorenou miestnosťou, do ktorej prúdi denné svetlo. Solitér, ako je napríklad vaňa, ktorá je umiestnená celkom v priestoru spálne, potom umožňuje pri kúpeli výhľad z okna alebo sledovanie televízie. Ďalšou variantou je oddeliť kúpeľňovú časť priečkou a nechať otvorený široký prechod. Ten je možné zaobstarať napríklad posuvnými dverami. Na rôzne možnosti prepojenia kúpeľne a spálne sa môžete tiež inšpirovať modernými priestormi.

Kedy to môžete zvažovať?

Podľa najnovších prieskumov viac než 20 % ľudí postráda v kúpeľni denné svetlo. Prepojenie kúpeľni s priestorom spálne tak umožňuje elegantné riešenie, ako tento problém riešiť. Prepojenie týchto dvoch miestností je tak veľmi komfortné a pohodlné. Rovnako tak, ako je úplne zvyčajné spojenie obývacej miestnosti s kuchyňou, je možné, že trend prepojenia kúpeľne a spálne skoro dosiahne statusu bežné.

Kam umiestniť lôžko

Aj toho najväčšieho optimistu čoskoro prestane baviť rozkládať a skládať sedačku a bude sa pozerať po spôsobe, ako do miestnosti začleniť posteľ. Tá by mala byť čo najďalej od vchodu, aby prichádzajúci nemal pocit, že vstupuje do spálne, a tiež preto, aby bolo docielené určitého pokoja na lôžku. To v prípade, že je jeden z obyvateľov napríklad chorý. Všeobecne z pohľadu feng shui by posteľ rozhodne nemala byť v predchádzajúcom koridoru, potom totiž nebude pokoj k spánku. Ideálnym miestom je napríklad nika, ak je súčasťou priestoru, a pokiaľ nie, môžeme ju vytvoriť.

Ako je veľká miestnosť?

Ak má miestnosť aspoň 20 metrov štvorcových, potom v nej môžeme postaviť priečku, ktorá bude opticky oddeľovať spanie od zvyšku priestoru. Stena by nemala byť až k stropu, aby do priestoru vchádzalo denné svetlo. Jej výška sa odvíja od možností a potrieb. Môžete totiž využívať jej hornú plochu aj ako barový pult, prípadne do steny zakomponovať police. Preto dobre premyslite jej šírku a zároveň materiál, z ktorého bude postavená. Všeobecne platí, že spálňa by mala mať aspoň 12 metrov štvorcových, ak budujete len kút, potom vychádzajte z rozmerov lôžka. Štandardná veľkosť pre dve osoby je 180 x 200 cm, ale v dvoch sa vojdete aj na takzvané francúzske lôžko so šírkou 160 cm.

Nechcem byť videní

Ďalšou možnosťou, ako začleniť lôžko do spálne, bez toho aby esteticky prekážalo, je vytvoriť pre nich miesto, ktoré zatienime paravánom alebo zatiahneme závesom. Obe možnosti budú estetickým prvkom, preto nezabúdajte na to, aby sa hodili do interiéru. Záves doporučujeme kúpiť z ľahkého vzdušného materiálu, ktorý splýva. Látku môžete použiť aj na povlaky vankúšov, prípadne prikrývky cez kreslo alebo sedaciu súpravu. Paraván môže vo väčšine prípadov rozširovať všetky úložné priestory.

Priečky, ktoré prepúšťajú svetlo

Okrem stenovej priečky môžeme posteľ vymedziť priečkou sklenenou. Jej výhodou je, že prepúšťa do priestoru denné svetlo a pohlcuje hluk. V takto oddelenom priestore získate najviac súkromia a možnosť nebyť ničím rušení. Sklenené priečky alebo sklenené dvere patria k finančne náročným, preto sa vyplatí ich budovať vo vlastnom byte. Pre prípadný pocit ešte väčšieho súkromia je možné ich vybaviť závesom alebo žaluziami. Žaluzie dokážu tiež dotvoriť výzor a celkový charakter danej miestnosti, ktorú chcete zútulniť.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články