• Industriálny/loft
  • Štýle

aktualizované

3 tipy, ako zariadiť loftový interiér

Aj keď sa loftový, či skôr industriálny štýl spája najmä s priestrannými plochami fabrík, ktoré sú prerobené na byty, tak v súčasnosti je módou vniesť jeho charakteristické prvky aj do tradičných bytov a činžiakov. Takáto estetika spôsobuje, že naše interiéry pôsobia o niečo priestrannejšie, a tiež vizuálne zaujímavejšie a funkčnejšie. Zistite, ako zaviesť prvky lofového štýlu do vášho bytu.

1. Striktnosť a minimalizmus

Industriálny štýl sa vyznačuje predovšetkým minimalistickým prístupom k množstvu prvkov vybavenia interiéru a ich dizajnu. Usporiadania sú strohé, a vďaka tomu vytvárajú špecifickú atmosféru. Zostavy nábytku do otvorenej obývačky sú vytvorené z jednotlivých kusov nábytku na báze eklekticizmu alebo vo forme zostáv s rovnakým dizajnom. Najdôležitejšie však je, že ako povrchová úprava bytových plôch, tak aj jednotlivé prvky vybavenia majú striktný dizajnový charakter. Podstatou industriálneho štýlu je zdôrazniť to, čo sa snažíme v tradične usporiadaných priestoroch ukryť. Preto vystavujeme konštrukčné a montážne detaily. Výsledkom je, že dekoratívnosť loftového usporiadania pozostáva zo surových textúr stien, rúr a viditeľných káblov. Celok dopĺňa efektné osvetlenie.

kuchnia w stylu loft

2. Neutrálna farebná kompozícia

Pri zariaďovaní interiérov v akomkoľvek štýle je potrebné dbať na charakteristické farebné kompozície, ktoré sú im priradené. V prípade industriálneho štýlu platí, že menej je viac a preto pomocou farieb zdôrazňujeme striktnosť usporiadania interiéru. Najlepšie farby pre loftový interiér sú neutrálne farby, ako je sivá, matná čierna alebo off white. Celok je možné doplniť individuálnymi interiérovými detailmi vo výrazných farbách, napríklad červená, žltá alebo zásadná námornícka modrá a fľaškovo zelená. Takéto sýte farby sa môžu objaviť napríklad v podobe umeleckých diel zavesených na stenách, ale aj čalúnenia nábytku. Dizajnovým protipólom v interiérovom usporiadaní sa stane pohodlné kreslo alebo dizajnová sedačka vo výraznom odtieni. Je to ideálne riešenie pre ľudí, ktorí by chceli trochu porušiť schému a rozhodnúť sa pre tzv „soft loft“.

3. Nábytok do štýlového loftu

Nábytok hrá dôležitú rolu v každom interiéri. Ovplyvňuje nielen komfort a funkčnosť danej miestnosti, ale má aj veľký potenciál pre formovanie estetiky usporiadania. V prípade loftových interiérov budú nejlepšie fungovať modely s minimalistickými tvarmi a jednoduchou prísnou líniou.
Mali by byť tiež zbavené zbytočných ozdôb, povrchových úprav alebo dekoratívnych vložiek. Platí to ako pre pohovky a rohové sedačky, tak aj pre regále, konferenčné stolíky a ďalší inný nábytok. Obľúbené sú najmä industriálne kovové stoličky. Nábytok vyrobený výhradne z kovu alebo s vložkami vyrobenými z tohto materiálu je tiež charakteristický pre tento štýl. Skvele sa sem hodí aj nábytok z dreva a s prvkami kovu lakovanými na čierno. Industriálny štýl má rád eklektické kombinácie. Ľahko tak spojíte nábytok z rôznych dizajnových a estetických konvencií.

 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články