• Štýle

aktualizované

Zariadenie kúpeľne pre zdravotne znevýhodnených

Aj kúpeľňa pre handicapovaných môže vyzerať skvele. Ako a čím ju zariadiť? S kúpeľňami pre hendikepovaných sastretávame nielen v nemocniciach či ústavoch, ale často aj v súkromných bytoch, kde žije vozičkár alebo sa rodina stará o svojich starších príbuzných.

 Nábytok na nôžkach s osvetlením Bali White New - Dub wotan / Biely lesk

Nábytok na nôžkach s osvetlením 

Zariadenie kúpeľne

Zariadiť ju nie je ťažké, avšak je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel, aby sa v nej hendikepovaný človek mohol pohodlne obslúžiť sám. Bývanie, ktoré bude prispôsobené pre ľudí s hendikepom alebo pre ľudí, ktorí majú zhoršení zdravotný stav, dnes nie je žiadnou novinkou. Na to, aby sa v takejto kúpeľni dalo dobre fungovať, budete potrebovať viac, než len väčší priestor alebo viac miesta na jednotlivé plochy. Plocha by mala splňať všetky normy, ktoré budú umožňovať hendikepovaným ľuďom prístup do kúpeľne. Nezabúdajte na to, že návšteve kúpeľne sa počas dňa vyhnúť nedá. Kúpeľnu môžete tiež prispôsobiť svojim štandardom a osobným požiadavkám. Prípadne si môžete zariadiť oddelenú kúpeľňu, aby ste nespájali wecko s vaňou alebo sprchovacím kútom. S väčším priestorom si budete môcť dovoliť oboje.

Pri projektovaní takých priestorov je potrebné si uvedomiť, že rozmery bežnej panelákovej kúpeľne nebudú človeku na vozíčku alebo s barlami stačiť. Je potrebné zohľadniť nielen veľkosť dverí, ale tiež posúvací priestor pre vozíček vnútri kúpeľne, tak aby sa mohol otočiť o 360°. Minimálny priemer manipulačného priestoru je 150 centimetrov. Ďalej je zásadný bariérový vstup do miestnosti. Dvere do kúpeľne by tak mali byť široké minimálne 90 centimetrov proti bežným 60 centimetrom, ktorými vozík neprejde a aj človek s barlami by mal veľký problém s prechodom.

Lepšie sprchu než vaňu

Obmedzenému pohybu a manipulácií s vozíčkom či barlami je potrebné prispôsobiť aj ostatné zariadenie kúpeľne. Vaňa nie je úplne najlepšie miesto na ňu sa inštaluje sprchový kút bez vaničky, ktorý je populárny aj v bežných domácnostiach. Sprchový kút s bezbariérovým prístupom predstavuje najjednoduchšiu variantu. Je možné jej prispôsobiť na mieru individuálnym požiadavkám, teda aj legislatívnestanoveným minimálnym rozmerom sprchového kúta prehendikepovaných90 x 90 centimetrov a bezbariérovej šírke vstupu aspoň 90 centimetrov.

Do sprchového kúta je ďalej potrebné inštalovať sklopné sedadlo s minimálnou veľkosťou 45 x 45 centimetrov je možnév bezbariérovom kúte bezproblémovo umiestniť do výšky 46 centimetrov a vzdialenosti 60 centimetrov od rohu kúta. Bez madiel, o ktoré sa môže hendikepovaný oprieť, to tiež nepôjde. Vodorovné madlá by mali byť ukotvené vo výške 80 centimetrov a 30 centimetrov od rohu, naproti tomu zvislé madlá s minimálnou dĺžkou 50 centimetrov najmenej 90 centimetrov od rohu. Pri projektovaní je tiež potrebné myslieť na možnosť odloženia vozíka čo najbližšie k sprche. Tento priestor je potom vhodné oddeliť zástenou, aby nedošlo k premočení či navlhnutí vozíka.

Splachovanie na diaľkové ovládanie?

Pre osoby so zníženou pohyblivosťou sa vyrábajú predstenové inštalačné toalety. Tieto systémy v porovnaní s tými klasickými počítajú s montážou operných madiel a použitím špeciálneho WC, ktoré je predĺžené. Zároveň je možnévhodne kombinovať s výstavbou senzorového alebo oddialeného ručného či nožného splachovania. Tiež výška záchodového sedadla je iná, než sme zvyknutí na bežných WC. Horná hrana sedadla bude umiestnená 46 centimetrov nad zemou a od steny bude vzdialená aspoň 45 centimetrov. Pre umiestnenie madiel platí, že tie vodorovné by mala dodržovať minimálnu výšku 80 centimetrov, svislá potom dĺžku aspoň 50 centimetrov. Madla by od sebe mala byťvzdialená 60 centimetrov.

K umývadlu na vozíku

Do kúpeľne pre osoby so zníženou pohyblivosťou sa nedoporučuje umiestniť pod umývadlo skrinku či sifón, ktorý je možné zabudovať do steny. Oboje by prekážalo. Naopak vhodné je závesné umývadlo, ktoré umožní podjazd vozíka. Na trhu sú k dispozícií špecializované montážne rámy pre umývadlá a batérie určené priamo pre hendikepovaných.Ďalej je potrebné zohľadniť ergonomické vlastnosti umývadla. Pre hendikepovaných sa ponúka plochá varianta, v prednej časti oblúkovo profilovaná a ukotvená vo výške 80 centimetrov. Všeobecne platí, že všetko zariadenie nielen okolo umývadla, ale aj v celej kúpeľni, ako sú vypínače, elektrické zásuvky, vodovodné batérie, úložné priestory a podobne, by malo byťjednoducho dostupné. Norma túto dostupnosť charakterizuje vzdialenosťou 60 až 120 centimetrov od podlahy.

Zároveň je potrebné prispôsobiť aj zrkadlo, aby ho mohli využívať osoby sediace aj stojace. Spodná hrana by mala byť vovýške minimálne 90 centimetrov od zeme, no horná hrana by mala byť aspoň 180 centimetrov vysoko. Optimálny sklon zrkadla pre hendikepovaných je 10 stupňov. Alternatívou sú potom sklopné zrkadlá, kde avšak ovládacia páka nesmie nejako zasahovať do celého priestoru. Je dôležité myslieť aj na to, že podlaha v kúpeľni musí byť zaobstaranáprotiskĺzavou úpravou povrchu a steny konštruované tak, aby uniesli ukotvenie pomocných madiel v rôznych polohách s nosnosťou 150 kilogramov.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články