• Štýle

aktualizované

Interiér v anglickom štýle

Anglický interiérový štýl patrí už dlho medzi obľúbené a teší sa neutíchajúcej obľube. To všetko vďaka tomu, že jeho dizajn má univerzálny charakter a nadčasovosť. Ide o vyváženú kompozíciu viktoriánskych inšpirácií a vidieckych motívov v štýle „cotton house”. Nájdeme tu aj mnoho koloniálnych akcentov a romantických doplnkov, či tiež dekorácie so sofistikovaným výrazom. Ide o štýl, ktorý v jednotlivých interiéroch vytvára útulnú a elegantnú atmosféru. Ako ho použiť vo svojom dome?

V tomto článku sa dozviete:

  • Anglický štýl – vzory a farby
  • Dekorácie v anglickom štýle
Anglický štýl – vzory a farby

V anglických aranžmánoch dominujú pastelové farebné kompozície. Dokonale tu zapadnú teplé odtiene a prelamovaná biela, tvoriace idylickú atmosféru. Usporiadania sú vyplnené tlmenou béžovou a jemnou sivou, púdrovo ružovou a svetlozelenou. Takéto farby dodávajú interiéru útulnosť a romantický charakter, ktorý definuje anglický štýl. Charakteristickým znakom anglického štýlu sú navyše kvetinové a geometrické vzory. Môžeme spomedzi nich vyčleniť tri konkrétne:

  • ozdobné púčiky kvitnúcich ruží a iné kvetinové motívy, 
  • pásiky,
  • škótske káro.

Takéto vzory vypĺňajú anglicky usporiadané interiéry a objavujú sa predovšetkým ako textílie a nástenné dekorácie – mäkké dekoračné vankúše, čalúnenie pohodlných sedacích súprav a prikrývky. Bývanie v anglickom štýle krásne doplnia aj závesy s kvetinovými motívmi a fototapety. Môžu byť použité samostatne alebo navzájom kombinované s cieľom vytvorenia efektívnych kompozícií.

Dekorácie v anglickom štýle

Bývanie zariadené v anglickom štýle je pomerne bohato zdobené vzorovanými kvetinovými a geometrickými motívmi, ktoré sú skrášlované rôznymi ozdôbkami. Dekoratívne figúrky, rodinné suveníry a fotografie v ozdobných rámoch vypĺňajú interiér a dodávajú mu dekoratívny výraz. Skvele sa tu hodia aj dekoratívne hodiny z dreva alebo kovu, krištáľový luster a lampy s krásnymi tienidlami. Vďaka týmto ozdobám bude domov pôsobiť útulne, no tiež s istou eleganciou. Sedací nábytok a nábytok do spálne môžete ozdobiť vankúšmi s dekoratívnymi obliečkami, cez ktoré by mala voľne visieť mäkká, nadýchaná pléda. Celok doplnia krásne svietniky a ozdobné sviečky, ale aj obrazy prezentujúce krajinné scenérie.

Interiéry zariadené v anglickom štýle sú ako oáza pokoju upokojujúca zmysly, naplnená útulnou a príjemnou atmosférou. Tvoria ju dekoratívne doplnky, sofistikované formy a početné vzory. Vďaka všetkým týmto prvkom bude interiér vyzerať primerane a intímne.

Dobre vedieť!

Takýto inšpiratívny priestor dokonale spája klasické dizajnové riešenia s modernosťou a určite očarí tých, ktorí doslova utekajú od príliš surového usporiadania.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články