• Štýle

aktualizované

Americký štýl

Ak Vás dokáže okúzliť newyorský štýl života a atmosféra interiéru, alebo ste okúzlení architektúrou tohto mesta, už dnes môžete prežiť svoj american dream z domova. Americký štýl v interiéroch je dosť populárny vďaka svojej univerzálnosti, nadčasovej elegancií a eklektickým zostavením. Preto sa tiež páči širokej skupine osôb, vďaka čomu sa stále radšej snažíme premeniť svoje bývanie na interiéry, ktoré sme videli v amerických filmoch či seriáloch.
Americký štýl je obnovený obraz štýlu eklektického a glamour. V usporiadaní interiéru tento štýl je elegantným spojením modernosti, art deco a glamour v univerzálnej kompozícii, v ktorej každý iste nájde niečo pre seba. Americké interiéry zdobia grafické vzory, lesklé rôznorodé doplnky z kovu a skla, a tiež vo svetle iskriace kryštály a zrkadlá s ozdobnými rámami. Čím sa vyznačuje tento štýl a líši od iných kompozícií o eklektickom charakteru? Láska k symetrii. Americký štýl glamour je predovšetkým komfortom a symetrickým riešením. Predmety majú jednú funkciu: majú slúžiť funkčnosťou a zároveň byť krásne.
Usporiadanie interiéru v americkom štýle je zosobnenie komfortu a vyváženie dekoratívnosti milujúcu lesk a nádheru. Nábytok musí byť predovšetkým pohodlný a ozdobný. Práve nábytok a  doplnky sú najdôležitejšími dekoračnými prvkami v interiéri. V amerických interiéroch glamour nájdeme teda rafinovane zdobený nábytok o profilovaných tvaroch. Odpočinkový nábytok by mal mať vzorované čalúnenie s elegantnými motívmi nadväzujúce na klasiku a moderné tvary. Konferenčné stoly a obývacie stolíky sú najčastejšie sklenené alebo z masívneho dreva. Tónované farby stien sú doplnené nábytkom s podobnými farbami. V interiéroch v rovnakom štýle nenájdeme silné kontrasty ani príliš intenzívne farby s energetickou hĺbkou. Láska ku komfortu nesie so sebou trend vlastnenia pomocných prvkov – mimo iné taburety, dodatočné kreslá, a vedľa nich pomocné stolíky a konzoly.
Vlastnosti amerického štýlu:
•ozdobné dekorácie
•vzorované látky
•lesklé a svetelné detaily
•láska ku komfortu
•pohodlný nábytok s početnými ozdobami
•eklektizmus
•symetria
•zlaté a strieborné kovové prvky, zrkadlá, prešívanie a kryštály
•vzor chevron na čalúneniu, dekoračných obliečkach, záclonách a kobercoch
•kávové stolíky na chrómovanom roštu
 
Obývacia stena Majorka 
Vďaka americkej filmovej produkcií vošli americké domy na známosť aj u nás v Európe. Ide o kulisy, bez ktorých sa obíde máloktorý americký film: malebné domčeky s predzáhradkami. Nejeden Európan by si tu takýto dom rád postavil, avšak je americký domček vôbec do našich stredoeurópskych podmienok vhodný?
Ako vyzerá dom americkej provenience?
Predovšetkým je celkom iný než ten európsky, čo v našich krajoch podstatne zvyšuje jeho atraktivitu. Pravdou je, že bývanie v americkom dome nemá príliš dobrú povesť a dôvodom sú z veľkej časti nízke obstarávacie náklady, teda aj lacnejšie stavebné materiály. Lacnejšie nás vyjde aj odvoz domov.
Behom posledných niekoľkých rokov sa stavebný postup amerických domov takpovediac vôbec nezmenil. Základ tvoria betónové pätky, na ktorých je uchytená drevená konštrukcia, ktorej súčasťou je plech a sadrokartón. Za tepelnú izoláciu Američania používajú sklenú vatu.
Ide teda o lacné materiály, ktoré však nesľubujú príliš vysokú kvalitu. Celková kombinácia není príliš ideálna, napríklad len preto, že priťahuje najrôznejší hmyz a ďalších škodcov. Obstarávacie náklady sú však nízke a dá sa tiež povedať, že sa americký dom plne hodí aj do našich podmienok. Pokiaľ striktne nedodržíme využitie spomínaných materiálov a nahradíme je modernejšími, odpadnú nám mnohé starosti.
Útulný interiér bez radiátorov
Určite ste si všimli, že americké bývanie je veľmi útulné, pôsobí domácky a tradične. Pre americký interiér je dôležité, aby odkazoval na domov, pôvod a korene. V žiadnom pravom americkom dome nesmie chýbať klimatizácia, ktorá slúži nielen k ochladzovaniu vzduchu, ale aj k vytápaniu. S radiátormi sa tu preto stretnete len zriedkavo.

Čím je ešte americké bývanie typické?
mnoho spálni
veľká miestnosť s rodinnými fotografiami
nezbytná izba pre návštevu rodiny a pre hostí
väčšina domov má garáž prístupnú priamo z domu
televízia je nezbytným prvkom
Americké country zariadené interiéry sú väčšinou ovplyvňované inými štýlmi bývania, predovšetkým štýlom New England, ktorý sa vyznačuje celoplošnými obkladmi stien z bielych dosák a najmä v Amerike tiež kontrastnými a výraznými akcentmi v červenej alebo modrej farbe. Domy v pobrežnom štýle mávajú často presklené alebo inak pred morským vetrom a prudkým slnkom zabezpečené terasy. Vplyv provensálskeho štýlu vidno predovšetkým v bývaní na nábytku, na tlmenej nekontrastnej farebnosti, ktorá býva väčšinou v odtieňoch lomenej bielej, hnedej, svetlosivej a jemnej tyrkysovej farby. Jedálenský stôl v rozľahlom obývacom priestore s kuchynským kútom silne evokuje Provensálsko, luster z mušlí odkazuje na prímorský interiérový štýl bývania.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články