• Štýle

aktualizované

Drevená podlaha a povrchová úprava

Drevená podlaha má štýl a výdrž. Aké drevo je ideálne do obývačky a aké do predsiene? Pravé drevené podlahy sú neprekonateľné – sú krásne, teplé, príjemné, naviac sa dajú pomerne jednoducho renovovať a lepšia napodobenina ich nedokáže nahradiť. Pokiaľ si zvolíte drevenú podlahu, je to voľba na celý život.

 Obývacia stena Bota 09 Antracytová - Dub Ribbec 24JRFG Obývacia stena Bota 09 Antracytová - Dub Ribbec 24JRFG
Obývacia stena Bota 09 
Drevo je veľmi obľúbená podlahová krytina, ktorá sa používa už po stáročia. V starších domoch sa ešte môžete stretnúť s dutinovými podlahami, kedy dosky držia na podlahových nosníkoch. Často sa používajú drevené mozaiky a do módy sa vracajú aj parkety.
Ďalšími možnosťami sú plavajúce podlahy. Vznikajú nalepením tenkej vrstvy dreva na lacnejší podklad, ktorý sa do seba zacvakáva pomocou zámkov. Aj táto podlaha vyžaduje rovnakú starostlivosť ako masívne a je možné ju tiež v prípade potreby prebrúsiť. Dôležité však je, aby ste mali pri výbere na pamäti, že umelé lamináty s drevo-dekórom sa za skutočné drevo iba vydávajú.

Povrchová úprava a tipy na jej  údržbu

Čo sa týka povrchovej úpravy, doporučujeme najmä voskový olej, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Samotná podlaha nemá uzavrený povrch, teda môže stále dýchať. Podlaha sa dá opraviť lokálne (na rozdiel od lakovaných povrchov). Povrch je odolný, nechá sa použiť tiež v komerčných priestoroch. Údržba vyžaduje podobný postup ako povrchy lakované (len s inými čistiacimi prostriedkami). Doporučuje sa najprv podlahu vysávať, následne vytrieť (sprej mopom či klasickým mopom za použitia olejového mydla). Pokiaľ chcete po nejakej dobe podlahu oživiť, použite osviežovače. Tie sú k dostatiu ako pre lakované, tak pre olejové povrchy.
Avšak po čase je potrebné povrchovú úpravu obnoviť. Tento proces je lepšie nechať na odborníkov, ktorí zo starej podlahy urobí novú. Pri tom máte naviac možnosť nechať podlahu naolejovať v inom farebnom tóne, než ste mali doposiaľ, to všetko za výrazne nižšie peniaze, než by stála výmena podlahy, naviac s výraznou úsporou času.

Tvrdšie drevo do náročnejších prevádzky

Pri výbere drevenej podlahy sa zamerajte na tvrdosť materiálu, z ktorého je vyrobená. Ideálne je drevo stredne tvrdé až tvrdé. Do spálne si pokojne môžete dať napríklad sibírsky smrek, americký orech, dub či buk. Do obývacej miestnosti, kuchyne či do predsiene, kde je podlaha najviac namáhaná, je lepšie zvoliť jaseň, hrab, agát merbau, doussie, bambus. A pokiaľ si nepotrpíte na prezúvanie pred dverami, takže hrozí poškodenie podlahy drobnými kamienkami, ktoré prinesiete na obuvi, sú zvlášť do vstupných priestorov ideálne tvrdé dreviny, napríklad massaranduba alebo ipe.

Čistá podlaha neznamená mokrá

Záleží síce na kvalite podlahy a na typu dreva, ale pravdou je, že na drevenú podlahu len saponát a voda dlhodobo nestačia. Niektoré typy drevených podláh sa síce svojou bezúdržbovosťou takmer vyrovnajú laminátu či vinylu, predsa len o väčšinu z nich je dobré sa starať pomocou špeciálnych prostriedkov. A aj s vodou je lepšie šetriť. Pokiaľ to nie je nutné, je lepšie si vystačiť len s vysávačom. Ten si s prachom jednoducho poradí. Pokiaľ je podlaha veľmi zašpinená a potrebujete ju vytrieť, handra alebo mop čo najviac vyžmýkajte.

Na umývanie stačí olejové mydlo

Opatrne nakladajte aj s čistiacimi prostriedkami. Hrozí totiž, že tie agresívnejšie môžu rozkladať a vyplavovať lepidlo zo spojov. Vzniknutými sparami sa potom dostáva vlhkosť pod podlahu. Zvlášť pokiaľ je podlaha z mäkkého dreva, podložte či ešte radšej podlepte nohy nábytku kúskami filcu. Pri výberu tiež počítajte s tým, že drevo je prírodný materiál a pôsobením denného svetla a slnka postupom času trochu mení farbu.

Nešetriť sa vyplatí

Konečná cena drevenej podlahy sa odvíja predovšetkým od druhu dreva. Samozrejme platí, že čím tvrdšie, tým odolnejšie, a tiež aj drahšie. Nie je to však jediný parameter. Svoju úlohu hrajú tiež ďalšie faktory, ako je počet vrstiev a celková odolnosť proti opotrebeniu. Cena za kvalitu sa teda môže vyšplhať až na dvojnásobok bežného štandardu. Napriek tomu sa práve u podlahy rozhodne vyplatí voliť vyššiu triedu. Predsa len nejde o investíciu na pár mesiacov, ale na roky.

Olej alebo lak?

Aktuálne trendy hovoria pre voskový olej, ktorý dáva drevenej podlahe osobitý vzhľad a vykresľuje jeho podobu. Drevená podlaha má potom matný vzhľad, ktorých je u masívnych podláh žiadúci. U olejových drevených podláh je taktiež možnosť lokálnych opráv, čo u lakovaných nie je prakticky možné. Preto sú doporučované olejové podlahy.

Podlahové vytápanie?

Pokiaľ v rámci svojho bývania uvažujete o inštalácii podlahového vytápanie, je potrebné uvažovať iba o dvojvrstvových a trojvrstvových drevených podlahách, ktoré sú pre použitie s podlahovým topením konštruované. Masívne drevené podlahy sú pre podlahové vytápanie vzhľadom k svojim vlastnostiam nevyhovujúce.

Plavajúca pokládka alebo celoplošné lepenie?

Drevené podlahy jednoznačne doporučujeme celoplošne lepiť k podkladu. Oproti pokládke plavajúcim spôsobom (bez lepenia; podlaha leží bez fixácie na podkladu) je nespornou výhodou lepenie podstatne vyššia stabilita pri možných zmenách teploty a vlhkosti. Celoplošne lepená drevená podlaha má naviac nižšiu hlučnosť.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články