• Štýle

aktualizované

Natieranie kovových povrchov

Potrebujete natrieť kovovú lavicu, plot alebo dokonca okapy? Práve teraz je na to ideálne obdobie. Ešte než sa do toho pustíte, môžete si pred prácou prečítať odborné rady, ako na to:

Komplet nábytku do biura Combo – biely/MDF

Najskôr odstráňte rez

To sa týka skôr starších predmetov a objektov, ktoré si vyžadujú starostlivosť pred nanesením krycej farby. Najväčším nepriateľom kovových predmetov je rez. S tou sa dá skoncovať buď mechanickou, či chemickou cestou, prípadne kombináciou oboch.

Mechanicky ju odstraníte drôtenou kefou, hrubým brusným papierom či použitím brúsky, prípadne elektrické vrtačky so špeciálnym nástavcom – drôteným kotúčom alebo nástavcom s pryžovým kotúčom a brusným papierom.

Najvhodnejším typom brúsok pre opracovanie kovu sú úhlové brúsky s lamelovými či drôtenými kotúčmi. Pri výberu úhlových brúsok sa riaďte kvalitou ich spracovania a výkonom.Zvyšky je možné odstrániť odrezovačom. Pri silnomskorodovaní je nutné náter odrezovačom opakovať 2x či 3x. Pôsobenie odrezovača sa prejaví vznikom modročiernehosfarbenia na povrchu predmetu. Po ich aplikácií a uplynutí reakčnej doby (asi 30 minút) je dobré povrch opláchnuť vodou alebo povrch otriete aspoň handrou.

Povrch odmastite

Pre kvalitné prilnutie nového náteru je dôležité kov odmastiť. K tomu sa hodí buď technický lieh, riedidlo, či horúca voda so saponátom. Záleží na rozsahu a charakteru mastných plôch. Na veľmi zamastenú plochu použite riedidlo, inak stačí voda s prípravkom na riad.

Farba syntetická alebo riediteľná vodou?

Farba vodou riediteľná je mierne elastická, a preto sa hodí na plochy, ktoré sú vystavené extrémnym vplyvom. Príkladomsú okapy, strechy alebo ploty, ktoré sa pôsobením slnka či mrazu rozťahujú a zemnšujú, na čo by mal reagovať aj náter. V opačnom prípade by popraskal a stratil svoj ochranný význam. Syntetické farby sú síce odolné voči pôsobeniupoveternostných vplyvov,avšak ich pružnosť nedosahuje takých kvalít ako u vodou riediteľných náterov. Naviac nesmiete zabudnúť na riedidlo, pretože je potrebné ich podľa potreby nariediť.

Čo sú to podkladové a krycie farby

Farby na kov ďalej potom delíme na základné/podkladové nátery a vrchné/krycie nátery. V súčasnosti sa môžeme stretnúť stále častejšie s jednovrstvými farbami 2 v 1 či 3 v 1, tzv. jednošichtovkami.

Základná/antikorozná farba sa aplikuje na očistený, odmastený kovový povrch zbavený. Spojuje v sebe antikoróznevlastnosti so schopnosťami farebného ucelenia podkladu pred aplikáciou vrchnej farby. Je dobre priľnavá, jednoducho sadá pretierať a rýchlo zasychá. V súčasnosti je však vytlačovaná jednovrstvými farbami 2 v 1 či 3 v 1.

Krycia farba plní predovšetkým estetickú a ochrannú funkciu kovových povrchov. Vyberať je možné z rôznych farebných variant. Natiera sa spravidla v dvoch vrstvách – mezináter a vrchný náter.

Dva alebo tri V jednom?

Jednovrstvé farby (2 v 1 / 3 v 1) obsahujú základný, tak aj vrchný náter, takže ušetríte čas aj peniaze. Zloženie farby umožňuje dosiahnuť dostatočně silné vrstvy, ktorézaručia už pri jednom nátere ochranné vlastnosti, ktorých by sme inak dosiahli základným a vrchnym náterom. Doporučujú sa predovšetkým v prípade renovácie kovových povrchov. Farby 3 v 1 obsahujú naviac tzv. medzináter, ktorý ešte umocňuje ochranu natieraného materiálu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články