• Minimalizmus
  • Štýle

aktualizované

Minimalizmus v interiéroch s útulnom nádychom? Áno, je to možné!

Minimalizmus v interiéroch sa spája najmä s usporiadaniami v laboratórnom štýle s monochromatickými farebnými kompozíciami a surovou dekoratívnosťou. Zároveň je v súčasnosti viditeľné, že trendy smerujú k interiérom s útulným výrazom a trochu sofistikovanejším charakterom. Znamená to koniec módy minimalistických interiérov? Určite nie! No, minimalizmus v interiéroch sa vyvíja ako iné štýly interiéru a stáva sa útulnejším, pohodlnejším a s jedinečnou atmosférou. Ako zariadiť minimalistický interiér s útulným výrazom?

narożnik nowoczesny

Minimalizmus s hrejivým charakterom

Za minimalistické sa donedávna považovali len interiéry, v ktorých dominoval strohý dizajn, neutrálne farby, ale aj akýsi chlad a obmedzenie prvkov vybavenia. Zostavy nábytku do obývačky a iných miestností pozostávali len z nevyhnutného nábytku, a to takého, ktoré nebolo príliš nápadné. Dnes však od takýchto ultramoderných, futuristických usporiadaní ustupujeme a prikláňame sa k teplu, upokojujúcej a útulnej atmosfére. Našťastie minimalizmus nevychádza z módy, pretože má veľa výhod. Snažíme sa ho zútulniť prírodnými dokončovacími materiálmi, trochu dekoratívnejším nábytkom a teplými farebnými tónmi. Do takýchto interiérov s obmedzeným počtom základného nábytku a doplnkov stačí vybrať vhodné farby, tkaniny a povrchové úpravy.

meble do salonu minimalizm

Farby do minimalistických interiérov

Dokonalým podkladom pre interiér v minimalistickom štýle sú neutrálne farby, teda biela a lomené odtiene, sivá, studená béžová. V takýchto interiéroch dominujú jednoduché formy, transparentné štruktúry a redukovaný počet vybavenia. To znamená, že v interiéroch by nemal byť nepoužiteľný nábytok – vyžaduje sa len nevyhnutné vybavenie. Napríklad v minimalistickej spálni bude najdôležitejším vybavením posteľ, ktorá má byť centrom estetiky. Aby sme trochu porušili minimalistickú konvenciu, oplatí sa siahnuť po farbách. Prírodné textúry dreva a kameňa, ako aj dekorácie v podobe umeleckých diel v jednoduchých rámoch budú perfektné na pozadí svetlých stien. V modernom minimalizme je kľúčom k úspechu zachovať pokojný dizajnový základ a obmedziť množstvo vybavenia. S úspechom však môžeme zaviesť jednotlivé dekoratívne efekty v podobe základných farieb, napríklad fľaškovo zelenú pohovku.

narożnik modułowy

Drevo v minimalistickom interiéri

Drevo je surovinou, ktorá má veľmi univerzálny charakter. Drevený nábytok a povrchové úpravy sú ideálne pre usporiadania rôznych dizajnérskych štýlov a vždy im dodajú špecifickú triedu. Drevené interiérové doplnky majú tiež veľký potenciál na formovanie dekoratívnosti a klímy interiéru. Drevené prvky tak môžete úspešne zaviesť do moderných, klasických či minimalistických interiérov. V tých ďalších drevo úžasne zohreje interiér a dodá mu útulnejší výraz, pričom usporiadanie bude stále v súlade s trendom „less is more“. Môže byť použité ako kuchynská doska v kuchyni alebo na jedálenskom stole, ako aj ako povrchová úprava fragmentu steny alebo podlahy. Možností je veľa, dôležité však je, aby drevo v minimalistickom usporiadaní bolo len akcentom a nedominovalo charakteru interiéru.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články