• Štýle

aktualizované

Secese štýl

Secesia, ornamentálny a dekoratívny štýl, ktorý ovplyvnila doba rozmachu a prosperity. Secesný sloh používal v architektúre, bývanie a úžitkovom umení kvetinových motívov a abstraktné a geometrické tvary.

V tomto článku sa dozviete: 

  • Secese štýl – čo je?

Secese štýl – čo je?

Slovo secesia je odvodené z latinského slova secessio – čo znamená oddelenie, odštiepenie a ako názov slohu vyjadruje túžbu mladej generácie, oddeliť sa od historického akademického princípu. Preto sa tiež v Nemecku toto hnutie nazýva Jugendstil – štýl mladých, mladosti, mladého veku. Secesia prináša osobitné pojatie architektúry – do vedenia sa dostávajú práve ornamenty, rôzne vzory, pestrý dekór.

Secesná architektúra a tvorba nábytku, tak ako ostatné umelecké obory, sa oprela vo svojom registri výtvarných nástrojov predovšetkým o bohatú štruktúru obrysových a ornamentálnych kriviek. Namiesto k starým slohom minulosti sa tvorcovia nového slohu obrátili k nenahraditeľnej inšpirácií – k samotnej prírode. Po dlhom období umeleckej nerozhodnosti, behom ktorej sa striedali rozriedenej nápodoby historických slohov, bol vo svete prírody objavený nový prameň. Tvorcovia secesie sa obrátili k prírode ako k svojmu základnému svetonázoru. Boli to najprv kvetinové motívy, neskôr abstraktné ornamenty, následne aj ornamenty  a tvary vychádzajúce z geometrie.

Secesný štýl na Slovensku

Do Česka a na Slovensko prichádza secesia z Viedne v druhej polovici 90. rokov 19. storočia. Zatiaľ čo sa v zahraničí už niekoľko rokov aplikujú nové materiály, konštrukcie a technológie, ako oceľový skelet, železobetón a betónové stavby, v Čechách sa využíva skôr len pri technických stavbách. Zlatého veku tento sloh dosahuje na konci 19. storočia a v prvom desaťročí 20. storočia. Potom ustupuje v moderne a kubizmu.

Secesia potom dosahuje najväčší rozmach a najčistejších foriem od sklonku 19. storočia cez prvé desaťročie 20. storočia. Neskôr ustupuje silnej konkurencii moderny a z časti aj kubizmu, ale ešte v dvadsiatich rokoch dožíva na priečeliach domoch projektovaných vidieckymi staviteľmi.

http://duze%20Zrkadlo%20w%20ramie%20drewnianej Zrkadlo RETRO FSC 840

54.00 € 54.00 €

http://Komplet%20retro%20w%20zoltej%20tkaninie Sedacia súprava Retro

895.00 € 895.00 €

http://Kreslo%20Klubový%20PRL%20II%20 Klubové kreslo PRL II

135.00 € 135.00 €

Je zrejme isté, že najmä oproti predchádzajúcej novo renesancii, dodržujúcej väčšinou klasické pravidlá, sa secesia javí ako menej disciplinovaná – bývalo to napríklad demonštrované na veľkých pražských pomníkoch tej doby – Husovej a Palackého, ale aj na architektúre, ktorej sa vytýkalo, že namiesto architektonických článkov a bez rešpektovania hlavnej kompozície svoje nedostatky zakrýva značným množstvom ornamentiky rastlinného a geometrického pôvodu, ktoré je nakúpené náhodne a len pre prekvapenie a oslňovanie diváka.

V interiéroch sa často uplatňuje štuková a maliarska výzdoba. Steny bývajú obložené mramorovými alebo drevenými obklady. Dvere sú presklené farebnými, leptanými a lazurovanými sklami. Secesné sú dokonca aj lustre, zrkadlá a veľa iných doplnkoch. V Anglicku je pre toto spojenie architektúry spolu s remeslom sloh nazývaný Arts and Crafts – v preklade to znamená umenie a remeslá. Snaha o pozitívny dojem je u secesie nesporná, čo potvrdzujú nielen tvary a ornamenty vlastnej architektúry, ale aj rovnocenné využitie ďalších umeleckých disciplín a výtvorov umeleckých remesiel k architektúre. Zvláštnej obľube sa dostáva impresionistické rastlinnej výzdobe, listom a vetvičkám malebných tvarov, vavrínovým, lipovým, gaštanovým, ktoré sa objavujú aj v rezbách dverí a na leptaných sklenených výplní dverí, nemenej časté sú dekoratívne štylizované kvety žeruchy a kosatcov, ktoré sa dostávajú ako tepaný doplnok tiež do kovaných mreží na dverách a do zábradlia.

Dobre vedieť!

Farbami secesie bola žltá, modrá, zelená, čierna a biela. Žltá je farba hmoty, slnka a svetla, života a radosti, modrá a zelená sú farby neskutočné, faustovské, čierna je poslom ducha, biela vyjadruje stroskotanú nádej a tiež smrť. Secesia vyhľadáva neobvyklé farebné odtiene a viaže je podľa princípov harmónie a kontrastu.

Steny:

Úprava stien sa nesie symbolmi ornamentálnosti, lineárnosti, využíva prírodné tvary (listov, kvetín, siluety stromov, ľudských a zvieracích tiel). Typickou kvetinou je ľalia, tulipán, kosatec, lekno alebo mak. Častým doplnkom je obloženie z jednofarebných obkladov zakončené zdobenou listinou.

Podlahy:

Sú pokryté ornamentálnou dlažbou. Na schodištiach nachádzame bohaté zábradlia. Dlažby a obklady sa secesnými vzormi sú overené časom, príliš nepodliehajú novodobým trendom, ale pritom vlastne nikdy nevyšli z módy. Ich prednosti sú originálne vzory, predovšetkým geometrické tvary a ornamenty.

Nábytok:

Hlavnými materiálmi pre výrobu nábytku bolo drevo, sklo a kov. Čierne morené drevo, krémovo biele plochy brúseného laku a malé ornamentálne vložky z z ružového a fialového tónovaného skla, perleti či emailu.

Elegantne plynúce krivky pripomínajú viac rastlinné stvoly a zväzky kvetov, ktoré popierajú akýkoľvek možný vzťah ku konštrukcií. Hra s kontrasty najrôznejších materiálov ako výrazných driev, kovu, skla, kože, brúsených lakov a ďalších.

Osvetlenie:

Z pravidla sa hojne využívali nástenné a stolné lampy, ktoré mali bohato zdobené tienidla z mliečneho skla. U lustrov je zase kladený dôraz na bohato zdobenú kovovú kostru svetla doplnenú jednoduchým tieniacim prvkom z mliečneho skla, niekedy jemne ozdobený obvyklými motívmi kvetín alebo brúsenými motívmi.

Tak ako celý secesný štýl bola aj farebnosť interiérov špekulatívnym dielom maliarov a architektov. Pod vplyvom neskorého impresionizmu boli volené jasné a svetlé farby, ktoré nahradili šedé a kalné tóny pseudohistorických priestorov. Z farieb sa najčastejšie objavovali svetlé zelené tóny, sladko ružová a fialová. Pôsobivosti novej farebnosti interiérov, spolu s rozviatymi líniami a novým dekórom, poskytla secesia stvárňovanému prostrediu úplne nový a špecifický ráz. Keď hovoríme o rozjasnení priestoru, nesmieme opomenúť, že krátka doba trvania secesie bola aj časom prudkého a rýchleho rozvoja elektrického osvetlenia. Rozžiarili sa nielen ulice, ale dokonca aj interiéry. V elektrickom osvetlení vynikal práve secesný nábytok. Vznikali jeho ďalšie tvary a nové pojaté ornamenty.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

4 z 3 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články