• Štýle

aktualizované

Koloniálny štýl

Ak často cestujete, respektíve milujete cestovanie a spoznávanie nových krajín a kultúr, tento štýl by vás mohol isto zajať. Celý svoj interiér si spolu s nami môžete zariadiť v koloniálnom štýle. Tento štýl vychádza predovšetkým z obydlí kolonizátorov, ktorí sa z Európy dostali  ďalej sveta, do Ameriky, Indie alebo juhovýchodnej Ázie. Vrchol koloniálneho štýlu predstavuje doba viktoriánskeho Anglicka. Avšak pri tomto štýle si dávajte pozor, aby ste svoj interiér nezmenili na prezdobenú gýčovú domácnosť, a tiež zabudnite na plasty.
Na  začiatku 18. storočia sa stali úpravy interiéru v koloniálnom prevedení čoraz viac populárne v celej   Severnej Amerike. Dalo by sa povedať, že vznikal počas podrobovaní sa exotických a orientálnych zemí  europskými mocnosťami od 15. storočia až zhruba do druhej polovice 19. storočia.
Vtedy Veľká Británia, Francúzsko, Holandsko a Španielsko s dobytím nového územia, začali mixovať svoje kultúry, predovšetkým tie európske, do pôvodných domorodých teritórií, tím ako si so sebou do nových domovov často privádzali svoj nábytok a dekorácie, ktoré ich spojovali s domovom alebo s miestami ktoré navštívili.
Americký koloniálny štýl sa samozrejme tiež vzťahuje k obdobiu príchodu prvých osadníkov v šestnástom storočí, až do vyhlásenia nezávislosti v osemnástom storočí. Zahrňuje zhruba 200 rokov vývoja, takže ne je divu, že obsahuje mix štýlov od strohého a jednoduchého až po klasické jemné línie.
Výrobky z dreva
Masívny, ručne vyrezávaný nábytok z borovice, brezy alebo z javoru predstavuje pravé koloniálne pojatie. Mohutné ručne rezané rámy obrazov, mohutné stoly a lavice hrubá drevená podlaha, to všetko sa dá zakomponovať do vášho interiéru.
Ručne vyrábané prikrývky
Prešívanie prikrývok je tradiční spôsob, ako osláviť Americký rodinný život. Prikrývky boli použité na výzdobu stien, boli prehodené cez lôžko alebo cez pohovku. Príbuzný alebo pomerne rovnaký vzor bol potom použití na vankúšoch a dečkách na stoly a taburety.
Usporiadané priestory
Veľké, vzdušné a presvetlené miestnosti, v ktorých každá súčasť nábytku, doplnku či dekorácie má určené svoje pevné miesto a všetko spolu harmonicky splýva vo vizuálnych príjemných plochách.
Steny
Veľmi obľúbené boli steny s vrchnými rímsami a zdobeným obložením v spodných častiach stien. Farby boli zvyčajne tlmené, pre stropy to boli štandardne odtiene bielej slonovej kosti.
Tie majetnejšie rodiny si mohli ponechať vyzdobiť miestnosť nástennými maľbami, ktoré mali prírodné motívy kvetín a ovocia. Avšak obecne platí, že najlepšie sa s nábytkom kombinujú jednofarebné steny bez vzoru. Práve vďaka nesúrodosti dekorácií a nábytku zozbieraných z rôznych kútov sveta.
Do cudziny si Európania privážali veci najmä z cudziny, tie potom kombinovali s miestnymi a pri svojom návrate do Európy mnoho z nich zase brali so sebou. Mixovanie a spojovanie kultúr sa potom premietlo do interiérového štýlu domácností.
 
Typickými znakmi tohto štýlu sú masívne prvky dreveného nábytku. Takéto kusy nábytku si dokážete zohnať naozaj všade.
Pri výbere nábytku, či už do obývačky alebo inej miestnosti odporúčam porozmýšľať nad komodou Royal. Komoda má príjemný vzhľad a tiež je dostatočne priestranná.
Svoju spálňu si môžete ozdobiť trochu netradične, môžete si ju ozdobiť moskytiérou
Nábytok v koloniálnom štýle dokážete ľahko zohnať nový, ale skvele by ste využili do svojho interiéru aj staršie zrekonštruované historické kusy nábytku. Veľmi často nájdete v ponuke napríklad aj vypletané kreslá. Svoje miesto v tomto štýle majú aj kožušiny, kombinácia kovu s kožou či rôzne prútené výrobky. Do spálne si môžete kúpiť moskytiéru, a v prípade, že máte viac miesta, dajte sem napríklad palmu vo veľkej nádobe ako dekoráciu. Interiér nechajte vzdušnejší, nemusíte kupovať veľa nábytku. Pridajte svojmu interiéru etnický kolorit a tiež si môžete kúpiť doplnky z bambusu. Bambusový nábytok je skôr raritou, tento nábytok býva zväčša v kombinácii s kožou alebo s ratanom. Do interiéru môžete použiť rôzne vyrezávané skrinky, malé odkladacie stolíky aj komody, zdobené napríklad motívmi zvierat. Po operadlách kresiel a na nožičkách postele kľudne zvoľte ako dekoráciu nábytku zástupy vyrezávaných slonov.
Bambusový nábytok často býva v  prevedení s kožou alebo ratanom.
Dokonalé bývanie vytvoríte s exotickými doplnkami, napríklad s parožím alebo lebkami divých zvierat, africkými maskami či vejármi. Pridajte tiež lustre, svietniky aj zrkadlá s ozdobným rámom z vyrezávaného dreva a vaše domáce prostredie bude naozaj príjemné, nie len na pohľad. Koloniálny interiér zvýraznite dekoráciami v podobe exotických kvetín ako sú orchidey v čínskej porcelánovej váze, alebo poprípade živým bambusom v kvetináči. Vyberte si podlahu v odtieni tmavého dreva alebo dlaždíc s prírodným vzhľadom. Žiadne umelé moderné materiály sa do koloniálneho štýlu nehodia. Koberce si vyberajte s nejakým zaujímavým vzorom alebo môžete tiež siahnuť po peržane. Uplatníte aj jednofarebné koberce, v každom prípade ale vyberajte z prírodných materiálov, najlepšie sú ručne tkané. Dobre pôsobia v interiéri aj rôzne veľké rohože na dlažbe s kamenistým vzorom.  
Steny ponechajte biele, béžové alebo jemné v pastelových farbách
Farebná škála použitá pre koloniálny štýl je skôr v matnom prevedení. Najviac sa do interiéru používajú tlmené odtiene zelenej, pieskovej, hnedej alebo prípadne slonovej kosti. Steny nechajte buď biele, béžové alebo v pastelových farbách. Doplňte ich prírodnými materiálmi, ako sú drevo, tehly, bambus alebo ešte korok. Pred okná patria ľahké priesvitné závesy, uplatníte ich tiež pri posteliach. Žalúzie si namontujte na okná z prírodných materiálov, ale namiesto ťažkých závesov použite ľahký tyl. Po náročnom a dlhom dni si vychutnajte zaslúžený odpočinok na vyšívaných vankúšoch z thajského zamatu.
Hlavné znaky koloniálneho interiéru:
postele s vyrezávanými vysokými stĺpikmi
vyrezávaný nábytok 
nábytok vyrobený z masívu, veľké okná a dostatok svetla
ratan alebo bambus vo všetkých podobách a formách
kufre alebo solitérne kusy nábytku ako dekorácia

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články