• Štýle

aktualizované

Štýlové doplnky a kvalita materiálov

Napodobenina alebo originál? Väčšinou to na prvý pohľad nedokážete ľahko rozpoznať. Tiež v interiéroch sa samozrejme cenia predovšetkým originály. Nejde o žiadne špeciálne obrazy, ale materiály, ako sú drevo, kameň, kov. Lenže postupom času sa začali z rôznych dôvodov objavovať napodobeniny, ktoré sú ale často od originálu k nerozoznaniu. A vďaka moderným technologickým postupom a skvelým kombináciám v súčasných interiéroch sa ukazuje, že už dávno majú svoje pevné miesto v bytovom designu.

Komplet nábytku Briks V
Komplet nábytku Briks V 

Napodobeniny nie sú žiadna novinka

Možno vás to prekvapí, ale ľudia hľadali cesty ako docieliť atraktivity prírodných materiálov pomocou napodobenín už pred mnohými rokmi. Výsledok, ktorý je charakteristický typickým leskom a dekorom, je od skutočného mramoru k nerozoznaniu.

Kvalita materiál

Asi vás ako prvé napadne, že ide predovšetkým o financie. To rozhodne býva častým dôvodom, prečo sa ľudia rozhodnú pre imitáciu niektorého z materiálu. Jednoducho po ňom túži a originál si z finančných dôvodov nemôžu dovoliť. Tak sa uspokoja s jeho lacnejšou variantou. To ale nemusí byť jediný dôvod, prečo tak popularita umelých materiálov stále rastie. Napríklad pre stavebníkov sú často jediným možným riešením v situáciách, kedy by napríklad kamenné zábradlie neúmerne zaťažilo konštrukciu budovy. Bytoví návrhári zas využívajú ich vlastnosti pri vybavovaní interiéru. Prečo nesplniť prianie zákazníka a nevybaviť kúpeľňu alebo vstupnú chodbu drevenou podlahou? Že je príliš zaťažovaná a je tam nadmerná vlhkosť? Vyrieši to teda napríklad keramická dlažba s dekorom dreva. Vizuálny efekt je zaistený, údržba je bezproblémová a naviac tam je možné nainštalovať podlahové vytápanie, čo by pod drevené dosky nebolo možné. A podobných príkladov by sme našli veľa.

Rady o voľbe a výberu

Z toho ale zároveň vyplýva, že za imitácie originálov sa nemusíte hanbiť. V žiadnom prípade to predsa neznamená, že ste si kúpili niečo nekvalitného. Často to býva aj naopak. Skúste si napríklad kúpiť atraktívne kožené polstrovanie na stenu alebo pravú kožušinu do spálne. V oboch prípadoch sa nedoplatíte a údržba týchto kúskov tiež nebude žiadna prechádzka ružovým sadom. Zatiaľ čo ich napodobeniny vás vzídu na zlomok skutočnej ceny, jednoducho ich otriete alebo vyperiete a pritom budú nemenej pôsobivé než originály. Ak sa už teda pre niečo rozhodnete, tak by ste si mali byť svojim výberom naozaj istí. Moderné skrine alebo nábytkové zostavy vás možno dokážu presvedčiť o tom, že naša ponuka nie je len moderná ale aj kvalitná.

Užite si vizuálnu hravosť

Interiéroví designeri si umelé materiály väčšinou veľmi pochvaľujú. Lepšie sa s nimi pracuje, nie sú väčšinou tak chúlostivé ako originály a lepšie sa udržujú. Vyťažiť z nich však môžete ešte omnoho viac. Nič vás už nenapadá? Môžete to nazvať napríklad vizuálny humor. Jednoducho si užijete chvíle, kedy k vám domov príde návšteva a obdivuje steny obložené nádherným mramorom. Záleží len na vás, kedy ju prezradíte, že v skutočnosti ide len o keramický obklad. Podobne ale môže zafungovať napríklad v industriálne ladených interiéroch napríklad vliesová tapeta s dekorom surových tehál. Ale nemusíme chodiť v príkladoch až tak ďaleko. Stačí použiť ten najbanálnejší. Určite ste sa už mnohokrát stretli s nádhernou kyticou ruží, ktoré vyzerali ako živé. Umelé kvety sú preto veľmi obľúbeným dekoračným materiálom. Na prvý pohľad sú od tých pravých k nerozoznaniu, a pritom sa ich stonky nelámu a kvety len tak nezvädnú.

Určite si štýl – výber závesov

Za prvé zvážte celkový štýl miestnosti, do ktorej závesy kupujete. Existuje nespočetné množstvo rôznych designu, takže nemali by ste sa snažiť nájsť niečo, čo by ladilo so zariadením interiéru. Klasikou sú závesy s postrannými stužkami. Bývajú elegantne nariasené a navliekajú sa priamo na tyč alebo sa k ich zaveseniu na garniž používajú riasiace háčiky. Do moderného interiéru sa hodia skôr typy využívajúc k zaveseniu veľké oceľové oká.

Vyberte si vhodnou látku

Zvláštnu pozornosť venujte výberu kvalitnej látky. Možnosťou je mnoho – od bavlny a hodvábu až po ľan a zamat. Každá z nich však vyzerá na okne inak. Ak sú závesy príliš ťažké, rovnako sa riasia a nesplývajú, zatiaľ čo sú príliš ľahké, často vyzerajú pokrčené a namiesto pekného riasenia len  visia. Pokiaľ si nie ste istí tým, ako rôzne materiály na oknách fungujú, je vhodné navštíviť si nechať poradiť.

Starostlivo merajte

Veľmi dôležité je, aby okenné závesy mali správne rozmery. Radšej si preto okno dvakrát zmerajte, než záves kúpite alebo ho zadáte k šitiu. A nezabudnite pridať na každú stranu aspoň 7 centimetrov na obruby a záložky. Pritom majte na pamäti, že závesy ovplyvňujú aj rozmer miestnosti. Pokiaľ chcete, aby pôsobila vyššia a pritom zostala útulná, pomôže vám k tomu volán zavesený nad oknom. Interiéroví designeri často zavesujú závesy zhruba 10 centimetrov nad rám okna, ale ak chcete dosiahnuť efektnejšieho dojmu, môžete garniž umiestniť bližšie k stropu. Keď vám záleží na tom, aby izba pôsobila luxusným a atraktívnym dojmom, kúpte si závesy dlhé až na podlahu. 

Jednoduchá údržba

Romantické nariasené závesy, rovnako ako množstvo textílií s dlhým alebo hlbokých vlasom, sú problematické z hľadiska údržby a platí to najmä v prípade, kedy ich používateľ trpí rozšírenou civilizačnou chorobou, teda alergiou. Prach, roztoče a iné alergény nie sú vhodným spoločníkom. Moderný interiér obývacej izby sa snaží byť jednoducho udržovateľný tak, aby neobťažoval svojho obyvateľa upratovaním a každodennou starostlivosťou ako podmienkou príjemného a zdravého pobytu. Nábytok nemusí byť rozostavaný pozdĺž stien preto, aby prostriedok miestnosti zostal prázdny. Uprostred izby môže byť napríklad jedálny stôl, u ktorého nie je nutné sedieť len v okamihu prijímania potravy. A aj keby, spoločné jedlo, večera alebo obed, je veľmi príjemnou spoločenskou aktivitou. Pri výbere závesov nezabudnite na vhodný nábytok ako doladenie. Inšpiráciu môžete hľadať v našej ponuke, ktorá vám otvára široké možnosti pestrého výberu.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články