• Moderný
  • Obývacia izba
  • Štýle

aktualizované

Zariaďujeme obývaciu izbu v eco friendly štýle

Ekologický štýl si získava čoraz väčšiu obľubu. Môže za to rastúce ekologické povedomie, ktoré sa netýka len módy na úsporné riešenia, zdravého životného štýlu a starostlivosti o klímu. Čoraz obľúbenejšie sú aj usporiadania interiérov inšpirované prírodou a umožňujú nám vychutnať si to, čo je prirodzené. Vďaka tomu sa obývačka v ekologickom štýle stala jedným z interiérových hitov. Ako to zariadiť?

Obývačka v eco friendly štýle je možné zariadiť s nízkymi nákladmi, ale to je len jedna z mnohých výhod tohto dizajnu. Podľa definície je tento štýl nenáročný, minimalistický a predovšetkým prirodzený. Hlavnou inšpiráciou je teda príroda a krása surovín získaných zo sveta prírody. Eko dizajn obmedzuje použitie akýchkoľvek materiálov škodlivých pre životné prostredie na nevyhnutné minimum. Namiesto toho použite tie, ktoré je možné po použití ľahko zlikvidovať bez znečistenia životného prostredia.

fotel z wikliny naturalny

Ekologický štýl v interiéroch

Produkty v eco friendly štýle sa tešia veľkej obľube. Môže za to zvýšený záujem o ekologický životný štýl, zdravé stravovanie a starostlivosť o klímu. Ekológia sa v našich domácnostiach donedávna prejavovala len vo forme výberu energeticky úsporných a ekologicky bezpečných domácich spotrebičov a využívania riešení na zlepšenie tepelnej izolácie bytov. Medzitým sa eco friendly stalo inšpiráciou aj pre svet odevnej módy a široko chápaného dizajnu. Pri pohľade na moderné návrhy interiérových dizajnérov si tak môžeme všimnúť ekologické inšpirácie a interiérové riešenia. Ako sa to však premietne do usporiadania obývačky? Obývačka je jedným z kľúčových miest v dome. Preto nám nábytok do obývačky, ako aj ostatné prvky vybavenia majú priniesť pohodlie. Vzhľadom na to, že obklopenie prírodou ovplyvňuje náš komfort a duševný pokoj, oplatí sa aj v obývačke použiť riešenia blízke k prírode.

naturalne meble do salonu

Eko štýl v obývačke a farby

Pri výbere farby do obývačky je dobre brať do úvahy, že v jej priestore trávime značnú časť voľného času. Je to v obývacej izbe, kde sa rodina a hostia stretávajú, aby si užili pokoj, relax a vzájomnú spoločnosť. Usporiadanie obývačky by preto malo podporovať pocit pokoja, relaxu a odpočinku. Ekologický štýl bude na tento účel perfektný. Psychológovia upozorňujú, že farby, ktorými sa každý deň obklopujeme, majú skutočný vplyv na našu pohodu. Ekologický štýl na druhej strane zahŕňa obklopovanie sa farbami inšpirovanými svetom flóry a fauny. Je to spôsobené tým, že nielen vyzerajú prirodzene, ale tiež upokojujú naše zmysly ako kontakt s prírodou. V eco obývačke sa preto osvedčia béžové a prírodné hnedé, modré, zelené, ale aj neutrálne odtiene ako sivá, grafitová a biela. Vybrané materiály by však mali byť prírodné. Preto sa v obývacej izbe budú dobre hodiť povrchové úpravy z dreva a kameňa. Celok doplnia zelené rastliny, ktorých tu nikdy nebude priveľa.

meble do salonu z drewna

Materiály, ktoré by mali byť v eco obývačke:

·        Drevo – moderné obloženie, podlaha z dosiek alebo barlinecká, drevený nábytok do obývačky

·        Prútie – prútené kreslo, hojdacie kreslo, kvetináče

·        Kameň – konferenčný stolík s mramorovou doskou, stena pokrytá kameňmi, kamenné rezby

·        Terakota

·        Prírodné látky ako napr. ľan a bavlna – závesy, prehozy, deky, koberčeky, dekoračné vankúše

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články