• Koloniálny
  • Obývacia izba
  • Štýle

aktualizované

Obývacia izba v koloniálnom štýle v niekoľkých krokoch

Elegantná klasika v anglickom štýle zmiešaná s nádychom exotiky – tak by sa dal v skratke opísať koloniálny štýl v interiéroch. Ide o interiérový dizajn, ktorý určite osloví vkus každého, kto rád cestuje a obklopuje sa prírodnými, no sofistikovanými materiálmi, nábytkom, doplnkami, ktoré v sebe nesú históriu a príbeh z ďalekých krajín. V súčasnosti sa koloniálny štýl objavuje čoraz častejšie v projektoch usporiadaní, preto sme sa rozhodli vám ho trochu predstaviť.

Čím sa vyznačuje koloniálny štýl?

Usporiadania interiérov zariadené v súlade s koloniálnym štýlom majú v sebe výrazný vplyv afrických, indických a juhoamerických kultúr. Zostavy nábytku do obývačky a doplnkov sa dokonale dopĺňajú a vytvárajú efektívnu kombináciu elegancie s etnickými tónmi. Koloniálny štýl sa vyznačuje klasickými britskými viktoriánskymi prvkami v dizajne a návrhoch nábytku. Celok dopĺňajú dekorácie a textílie, ktorých formy a dekory sú charakteristické pre etnické kultúry a iné. Súvisí to s históriou tohto štýlu. Pretože koloniálny štýl sa datuje do devätnásteho storočia v britských kolóniách, ktoré v tom čase tvorili až štvrtinu obyvateľov Zeme. Výsledkom bolo, že Briti žijúci v kolóniách spojili viktoriánsky nábytok a vášeň pre eleganciu s miestnym dizajnom.

meble do salonu

Nábytok do obývacej izby v koloniálnom štýle

Nábytok do obývačky má veľký dekoračný potenciál a do veľkej miery formuje estetický charakter jednotlivých usporiadaní interiérov. Aký nábytok do obývacej izby by ste mali zvážiť pre koloniálny štýl? Hlavnou postavou každej obývačky je samozrejme zostava sedacieho nábytku. V štýlovej koloniálnej obývacej izbe bude ideálne pasovať napríklad nábytok Chesterfield, teda ten, v ktorom sú podrúčky v rovnakej výške ako operadlo. Charakteristické je pre neho aj ozdobné prešívanie. Dobrým nápadom budú tiež klasické zostavy z prírodnej kože a nadčasové kreslo Ušiak. Celok oddychovej zóny doplní konferenčný stolík z prírodného dreva a kovovej podstavy. Ďalší nábytok do obývačky, ako sú komody, police a konzolové stolíky, by mal byť vyrobený z prírodného dreva a mal by mať masívny, ťažký tvar. Ich farebné prevedenia sú viac menej vo farbách tmavého exotického dreva (napr. eben a palisander) alebo dubu. Kým komody a police majú jednoduchú formu, šatníkové skrine a vitríny by mali byť zdobené precízne. Môžu obsahovať ozdobné rezbárske práce, tvarované nožičky, zdobené sklo, ako aj liatinové úchytky a kovania.

komplet mebli do salonu

Doplnky v koloniálnej obývacej izbe

V obývacej izbe zariadenej v koloniálnom štýle nemožno vynechať etnické figúrky, liatinové a bronzové sochy, vzorované textílie, rastlinné a zvieracie vzory. Vítaný je aj dekoratívny nábytok, ako sú konzolové stolíky, regály, police. Takýto štýlový nábytok dodá usporiadaniu očarujúci a zároveň elegantný charakter. Povinnou dekoráciou sú aj rastliny ako orchidey, jazmín, bambus či monstera.

drewniane meble do salonu

 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články