• Štýle

aktualizované

Jedinečný hygge štýl

Škandinávsky štýl vedie v mnohých domácnostiach už niekoľko rokov. Niet sa čomu čudovať, pretože poteší útulnosťou, funkčnosťou a prirodzenosťou. V takýchto interiéroch si dobre oddýchnete, zrelaxujete a priestory sú aj veľmi praktické z hľadiska úžitkovosti. Popri obľúbenom škandinávskom štýle sa však objavilo dánske hygge. Ide o filozofiu šťastia, ktorá zahŕňa aj určité predpoklady týkajúce sa estetiky a vybavenia našich domácich interiérov. Zistite, ako zariadiť hygge byt a aké dekorácie sa osvedčia najviac.
Čo je to hygge?
S pojmom hygge sa už zrejme stretlo veľa ľudí. Čo je hygge? Hygge znamená dánsku filozofiu šťastia. Je to široký pojem, však? Hygge sa vzťahuje na rôzne oblasti nášho života. Ide o hľadanie zdravej rovnováhy ako z hľadiska pohodlia, voľného času, profesionálneho života, ale aj životného štýlu a dokonca aj stravovania. Cieľom je životná harmónia. A je to do značnej miery ovplyvnené tým, ako žijeme. Preto veľkú časť dánskeho hygge tvorí spôsob, akým si zariaďujeme interiéry. Majú byť vybavené a zariadené tak, aby vytvorili útulné útočisko, kde sa budeme cítiť príjemne, intímne a čo najpohodlnejšie. Obidve povrchové úpravy, nábytku aj dekorácií preto volíme tak, aby priestor domova zútulnil a upokojil unavené zmysly.

przytulna sypialnia w stylu hygge
Podľa World Happiness Report je Dánsko na prvom mieste v rebríčku najšťastnejších krajín sveta, kým Slovensko je ďaleko za ním. Hygge je životný štýl vzdialený od starostí, zameraný na milovanie toho, čo nás obklopuje. Dom je ideálnym priestorom na uvedenie týchto zásad do praxe.
Ako zariadiť dom v štýle hygge?
Kľúčovou otázkou v interiéroch zariadených v štýle hygge je pohodlie. A nejde len o vytvorenie komfortných podmienok na užívanie interiérov, ale aj o naplánovanie ich estetiky tak, aby upokojila naše zmysly. Na tento účel sa oplatí zabezpečiť dekoratívnu a dizajnovú konzistenciu, ako aj siahnuť po prírodných dokončovacích materiáloch a jemných farebných kompozíciách. Drevené povrchy, kameň, bavlna a ľan sú suroviny, ktoré majú veľký potenciál nás upokojiť. Aj z hľadiska dekorácie dokonale zdôrazňujú účinnosť miestností. Záclony, ako aj iné textílie tu majú veľký význam. Všetko preto, že prírodné textúry sú dôležité v interiéroch v štýle hygge. Aby ste vytvorili útulný, upokojujúci priestor, oplatí sa vyskúšať mäkké prikrývky a nadýchané dekoračné vankúše.
dekoracje w stylu hygge i skandynawskim
Kožušina, dekoratívne prehozy a koberčeky nedbalo umiestnené na pohodlných pohovkách nám umožnia cítiť sa lepšie a útulnejšie. Kľúčom k úspechu sú tu však kvalitné materiály, pretože sú najpríjemnejšie na dotyk a umožňujú vám vychutnať si nielen efektnú estetiku, ale aj pohodlie byť medzi nimi. Celok doplnia fotografie a maľby, zelené črepníkové rastliny, napríklad v prútených kvetináčoch, ale aj teplé osvetlenie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články