• Štýle

aktualizované

Biofilný dizajn – súčasný interiérový trend

 
Vo svete interiérového dizajnu sa za posledné roky udialo veľa. Postupne sa vzďaľujeme od monochromatických aranžmánov usporiadaných do laboratórnych štýlov. Takže są opäť vracajú zásadné farebné kompozície, textúrované tkaniny, ako aj bohatšia dekoratívnosť. No najväčším hitom bol návrat k prírode, ktorý sa prejavuje aj v našich interiéroch. Zariaďovanie a dekorovanie interiérov v súlade s prírodou je jedným z najzaujímavejších trendov, ktorý sa stáva čoraz obľúbenejším. Spoznajte teda biofilný dizajn, teda štýl zrodený z lásky k prírode.
Biofilný dizajn – čo to je?
Biofilný dizajn je pojem, ktorý vznikol v stavebníctve. Spočíva vo zvyšovaní ekologického povedomia a vytváraní domácich a úžitkových priestorov, ktoré sú prírodou nielen inšpirované, ale sú s ňou aj silne späté. Užívatelia domu sa vďaka využívaniu prírody, doplnkov z prírody a motívov súvisiacich so svetom flóry a fauny cítia ako v prirodzenom prostredí. Z prírodných surovín môžu byť vyrobené nielen povrchové úpravy, ale aj dekorácie. Nie je to po prvýkrát, čo są prírodný dizajn vkradol do našich interiérov. Tentoraz však aranžmán nie je obohatený len o doplnky ako zelené rastliny v črepníkoch, ale je mu úplne venovaný. Edward O. Wilson v 80. rokoch začal používať výraz „biofilný“, čo má znamenať lásku k prírode. Tvrdí, že na udržanie rovnováhy a zdravia potrebujeme kontakt s prírodou. Navyše, vzhľadom na to, že práve doma trávime veľa času, mali by sme sa starať aj o kontakt s prírodou v rôznych podobách. Po mnohých štúdiách sa potvrdilo, že blízkosť prírody má pozitívny vplyv na zdravie, pohodu a energiu. Dekoratéri a interiéroví dizajnéri sa tak rýchlo rozhodli uviesť teóriu do praxe. Tak sa zrodil trend biofilného dizajnu, teda navrhovanie v súlade s prírodou.
 
dekoracje
Biofilný dizajn – prečo sa oplatí?
Biofilný dizajn je spojený s túžbou ovplyvňovať zdravie členov domácnosti vytváraním atmosféry prírodného domova, ktorá upokojuje zmysly. Kontakt s prírodou a jej inšpiráciami je určený na zníženie úrovne stresu, ovplyvnenie výkonnosti a koncentrácie, regeneráciu organizmu a tiež navodenie pocitu duševného pokoja. Takto sa cítime pri prechádzkach v lese a iných formách trávenia času v lone prírody. Prečo si teda náhradu tohto pocitu nepriniesť do svojich domovov? Preto sa nečudujeme, že sa tento trend čoraz viac dostáva do súkromných aj kancelárskych priestorov. Biofilný dizajn má v interiéroch rôzne podoby a tváre. No z tých najobľúbenejších môžeme spomenúť škandinávsky štýl, urban jungle, wabi sabi, boho, Scandi boho či new nordic. Všetky tieto trendy interiérového dizajnu sú založené na použití prírodných materiálov ako drevo, kameň a rastliny. Obľúbené sú preto okrem iného textílie s motívmi tropických listov, ratanové kreslá či dekorácie z rastlinných materiálov. V minulosti vznikali presklené zimné záhrady plné rastlín, ktoré mali doma navodiť takú upokojujúcu atmosféru. Dnes je jasný trend oddeľovania záhradných zón, ktoré môžu vzniknúť prakticky kdekoľvek, aj v malom byte v paneláku.
dekoracje do salonu
Biofilný dizajn – ako pozvať prírodu do vášho domova?
Z hľadiska interiérového dizajnu sa zameriavame na kombináciu zelene s dreveným nábytkom a podlahami. Vyhýbame sa umelým materiálom, povrchovým úpravám a neekologickým riešeniam. Pri výbere látok používame najmä prírodné – ľan, bavlna. Záclony, posteľné súpravy alebo aj koberčeky by preto mali byť vyrobené z látok s prirodzenou väzbou a matným povrchom. Pri zariaďovaní interiérov v súlade s biofilným dizajnom sa snažíme okná plánovať tak, aby bolo prepojenie s prírodou vyditeľné spoza okna. Preto tu budú záclony nadbytočné a závesy budú visieť rovno bez háčikov alebo dodatočných dekorácií. V interiéroch navrhnutých z lásky k prírode sa nachádza aj veľké množstvo živých rastlín a dekoračných predmetov zdobených kvetinovými motívmi. Dekorácie by mali zobrazovať motívy známe zo sveta prírody, napríklad dekoratívne obliečky na vankúše s motívmi flóry a fauny.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články