• Štýle

aktualizované

Ako zariadiť obývačku v boho štýle? Prečítajte si naše 3 tipy

Boho štýl dobyl svet interiérového dizajnu a zdá sa, že tak skoro nepominie. Niet sa čomu čudovať, veď nadchne svojím eklektickým charakterom spájajúcim rôzne konvencie, ako aj nadčasovým estetickým výrazom. Obývačka v boho štýle poskytuje maximálny komfort, umožňuje zmyslom relaxovať a prírodný dizajn z nej robí ideálnym miestom na oddych a trávenie času so svojimi blízkymi v útulných podmienkach. Pripravili sme pre vás hŕstku praktických rád, ako si zariadiť útulnú obývačku v boho štýle.

Niekoľko slov o boho štýle

Boho je sloboda, láska k prírode a kreativita. Samotný výraz „boho“ pochádza od slova „bohemia“, teda názvu umeleckej komunity. Boho umelci odkladajú svoju tvorbu od konvencií a spoločenských noriem. Táto skupina milovala avantgardný prístup k životu a umeniu. Samotný pojem veľmi úzko súvisí so slobodou a úplnou slobodou tvorby. Boho tak z umenia rýchlo preniklo aj do iných oblastí života, najmä do odevnej módy, svadobného priemyslu a interiérového dizajnu. Interiéry v boho štýle sú nedefinované, pretože sú primárne poháňané prirodzenou kreativitou a eklektickým prístupom k interiérovému dizajnu. Usporiadanie interiéru v tomto štýle je vždy bez obmedzení, sofistikované a originálne. Zostava nábytku do obývačky, ale aj vybrané dekorácie majú preto pôsobiť prirodzene a majú vyjadrovať kreativitu členov domácnosti. Móda pre boho v interiéroch začala prúteným nábytkom. Najcharakteristickejšie sú boho kreslá a stoličky, ktoré sa vyznačujú ľahkou formou prevedenia, ako aj sedáky a opierky potiahnuté prírodným materiálom získaným z ratanu, prútia či iných alternatív dreva.

fotel krzesło rattan boho

Boho v obývačke bez tajomstiev

Boho štýl ovládol svet interiérového dizajnu a čoraz častejšie sa objavuje ako motív v interiérových usporiadaniach. Jeho inšpirácie sa často zavádzajú do moderných interiérov, aby boli dizajnovo trochu teplejšie. Harmonická kombinácia mnohých konvencií a štýlov prinútila stále viac ľudí zaviesť do svojich domovov a bytov prvky spojené s boho štýlom. Zmes dizajnu 60. rokov, etnických motívov, útulnej idyly, trochu bohémskeho charakteru a hippies voľnosti je receptom na útulný interiér, v ktorom bude relax mimoriadne účinný. Tento štýl je teda priamo stvorený do interiéru, ktorým je obývačka, pretože práve tam sa máme cítiť uvoľnene. Boho je veľmi univerzálny štýl a umožňuje čerpať určité prvky z iných estetických konvencií a dáva slobodu ich vzájomne kombinovať. Obývačka v boho štýle bude nielen veľmi útulným priestorom, ale bude pripomínať aj umelecké dielo.

ława w stylu boho

Ako zariadiť boho obývačku?

1. Farby v boho obývačke

Boho štýl je založený predovšetkým na svetlých, prirodzených farbách. V takejto obývačke by nemala chýbať najmä biela, sivá, béžová a hnedá. Ak by sme však použili iba takéto farby, mohlo by sa ukázať, že interiér pôsobí príliš monotónne a boho štýl je predsa kreativita. Pokojné farby stien by sa mali považovať za farebný základ a obohatiť ich použitím inej farby vo výklenkoch alebo vyplnením povrchu farebnými plagátmi a obrazmi. Zaujímavým postupom je aj použitie textúrovaných povrchových úprav alebo architektonických panelov s originálnymi vzormi.

2. Rustikálny nádych

Rustikálne prvky by sa mali nachádzať v obývačke zariadenej v boho štýle. Je to preto, že tieto dva štýly sa navzájom prelínajú a harmonicky dopĺňajú. Týmto spôsobom môžeme usporiadanie interiéru zohriať vytvorením jedinečnej kompozície. V obývačke v boho štýle sa oplatí použiť drevené dekorácie alebo nábytok s prirodzenou farbou dreva, napríklad konferenčné stolíky s drevenými a kovovými akcentmi.

fotel boho rattan

3. Originálne motívy a rastliny

Boho štýl miluje vzory! Etnické vzory a trocha folku tu dokonale zapadnú. Motívy odkazujúce na kultúry z celého sveta sa môžu objaviť v podobe textílií, dekorácií a obrázkov. Môžu to byť aj aztécke vzory, marocké mozaiky alebo africké detaily. Ich zásadné farby a mozaika rôznych vzorov na neutrálnom farebnom základe originálne oživia usporiadanie interiéru. Celok kompozície boho obývačky by mali korunovať zelené črepníkové rastliny, ktoré sú vložené do hlinených alebo pletených kvietinačoch, vďaka čomu dokonale zapadnú do boho štýlu a dodajú interiéru energiu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články