• Štýle

aktualizované

Premeňte svoje stolovanie na skutočný zážitok

U slavnostne prestreného stola neraz strávime hodiny. Aby bolo stolovanie časom potešenie a príjemným zážitkom, je dôležité nielen dobré jedlo a príjemná spoločnosť, ale aj správna ergonómia zariadenia aj samotného priestoru.

Komplet 11 – KAM

V nových dispozíciách bytu a domov zvyčajne nie je samostatná miestnosť na stolovanie. Ešte nedávno bývala jedáleň súčasťou kuchyne alebo obývačke (podľa veľkosti konkrétnych miestností), v posledných rokoch je populárne hlavne spojovanie kuchyne, jedálne a obývačky do jedného otvoreného denného priestoru.

V malých bytoch je to často nutnosťou, vo veľkých interiéroch zase obľúbeným trendom. V každom prípade je však jedálny stôl dôležitou súčásťou obytného priestoru. Je to totiž miesto, kde sa stretáva celá rodina. Podobne ako iné priestory v byte, aj jedálny kút by mal mať jednotnú koncepciu designu, farebného aj materiálového riešenia.

Jeho najdôležitejšími prvkami sú samozrejme stôl a stoličky, pozornosť je však potrebné venovať aj osvetlenia a ďalšiemu vybavenie, ku ktorému patrí napríklad príborník. Zabudnúť by sme nemali ani na dekoratívne prvky, ako sú interiérové rastliny, obrazy či doplnky.

Výber správneho jedálneho stolu by mal patriť k prioritám. Nájsť vhodný tvar, veľkosť aj materiál vyžaduje pozornosť ajčas. Je potrebné si napríklad premyslieť, pre koľko ľudí bude stolovanie určené.Je dôležité uvedomiť si aj to, ako často potrebujeme stôl pre šesť či osem ľudí. Pokiaľ je to len niekoľkokrát do roka, vhodný môže byť flexibilné rozkladací stôl – pokiaľ ho rozložíte, môžete k nemu usadiť viac stravníkov, keď veľký stôl nepotrebujete, jednoducho zostane zložený.

Premyslenie je potrebné vyberať aj jedálné stoličky. Rovnako ako stôl totiž zostávajú s rodinou dlho. Stoličky by mali byťpohodlné, s vyšším operadlom, ideálne aj s područkami. Ich vzhľad je dôležitý, podstatné by však malo byť pohodlie pri sedení.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články