• Štýle

aktualizované

Využitie boho štýlu v interiéri

Boho štýl vás ničím neobmedzuje, pretože absolútne rešpektuje vašu osobnosť. Pritom vám umožňuje, aby ste všetkým dali najavo, že máte radi osobitosť a slobodu. Pokiaľ vo svojom byte nenájdete aspoň náznak boho štýlu, musíte to čo najskôr napraviť. Až potom sa budete cítiť skvelo. Vytvoríte si totiž doma to správne prostredie, ktoré potrebujete k svojmu životu.
Najdôležitejšie sú farby 
Dalo by sa povedať, že práve farebné ladenie interiéru je pre boho štýl určujúce. Hlavnými farbami sú čierna, hnedá, olivová a khaki. Možno sa vám budú zdať tieto farby príliš fádne. Práve preto do nich musíte primiešať farebnú extravaganciu, najmä v podobe dekorácií a doplnkov. A nie je pochyb o tom, že celý interiér náležito rozžiarite pomocou strieborných a zlatých povrchov. K tomu prispejú dekorácie v červenej, červenohnedej, fialovej a žltej farbe v ľahkom horčicovom odtieni.
Prírodné materiály doplňte vankúšmi
Pre boho štýl je typický drevený alebo prútený nábytok, kresla zavesené pri strope na povrazoch či sametové alebo kožené sedačky. Samozrejme nič neskazíte ani ľanom a bavlnou. Zvlášť ak budú z nej zhotovené závesy, obrusy a vankúše. Ozdobiť ich môžete volánmi, čipkou či blýskavými flitrami.
Nezaškodí trocha exotiky
K nezbytnej dávke exotiky prispejú zelené rastliny, ako sú napríklad kaktusy, palmy. Zaujímavými artefaktami sú tiež sošky zvierat či iné predmety, pochádzajúce z rôznych kultúr. Záleží len na vašom vkuse, či to bude plameniak, ťava alebo slon či kvetinové motívy napríklad na prikrývkach či kobercoch. Výborne neviazanú a pritom útulnú atmosféru vám pomôžu dotvoriť tiež kovové svietniky a misy z farebného skla. A nezabudnite zapáliť sviečky. Bez nich by to rozhodne nebolo ono.
 
Komplet nábytku Briks VII
Bohémsky štýl v interiérovom designu je o miešaní rôznych motívov. Dominujú tu pestré vzory, kvetinové motívy a živé farby. Nemusíte sa obmedzovať iba jedným jediným vzorom alebo materiálom. Vďaka správne vybraným kúskom docielite v interiéru hodnotnú atmosféru a pocit voľnosti a slobody. Do interiéru zariadeného v bohémskom štýlu rozhodne patria živé farby a rôzne vzory. Držte sa ale ekológie a recyklovateľných materiálov a zabudnite na umelé materiály. Voľte tie, ktoré sú čo najprírodnejšie. Vhodné sú kožušiny, prútia, bambus nebo bavlna a rôzne druhy pletenín. Hodia sa aj hand-made prvky a tkané koberčeky a orientálne koberce rôznych motívov.
Do interiéru zariadeného v bohémskom štýlu zapadnú aj veľké kvetinové motívy pripomínajúce oblečenie voľnomyšlienkárskych kvetinových detí zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Voľte hlavne teplé a sýte farby ako je hnedá, oranžová, fuchsiová a deky a povlaky na vankúše, ktoré vznikli technikou patchwork, teda zošívaním rôznych kúskov látok k sebe. Nebojte sa preto na steny izieb umiestniť masky nebo sošky rôznych bohov a symbolov z nepríliš známych kultúr. Voliť môžete rôzne cestovateľské suveníry. Tento štýl totiž spojuje rôzne etnické interiérové prvky. Nesúlad medzi nábytkovými kusy tak v tomto prípade výnimočne nie je na škodu, čo ocenia tí, ktorí si nemôžu dovoliť vybaviť interiér naraz alebo musia skĺbiť zdanlivo nesúrodý nábytok. K tomuto štýlu patrí aj dôraz na istotu pohodlnosť a užívanie si života. V interiéru by tak nemala chýbať veľká posteľ s množstvom rôznych druhov vankúšov, sedáky na zemi a pohodlné kreslo. Bohémsky interiérový štýl je v súčasnej dobe veľmi trendy a je protipólom k konzumnému interiérovému vybaveniu, v ktorom už často staršie nábytkové kusy a rôzne typy materiálov so známkami opotrebovania nemajú svoje miesto.
Zabudnite na všetky pravidlá, ktoré o bytovom designu poznáte, odlepte sa od konzumu a módneho životného štýlu. Bohémsky životný štýl sa neriadi trendmi z časopisov, pri zariaďovaní sa nesledujú novinky z bývania alebo moderné materiály. Interiér v boho štýlu, ako už jeho pomenovanie napovedá, sa inšpiruje neusporiadaným životným postojom voľnomyšlienkára, rozhodne tak nebude ideálnym miestom pre perfekcionistu. Jedným z bytových doplnkov, ktorý zaručene podtrhne bohémsku atmosféru vášho interiéru, je marocký kožený taburet. Jeho orientálny vzor vám môže byť inšpiráciou pre zakúpenie ďalších dekorácií. Háčkované vzory sú pre tento uvoľnený štýl úplne ideálne a dávajú tak možnosť produktom, zahalených v bavlne, vyniknúť. S veľkými vzormi, nech už geometrickými alebo kvetinovými tiež nešliapnete vedľa. Môžu sa objavovať na vankúšoch, plédoch a koberčekoch, závesoch alebo dekoráciách. Stačí len veriť svojej fantázií a nechať ju rozhodnúť za vás. Najlepšie je sa zamerať na prírodné farby ako je zemitá hnedá a béžová a tie spojiť napríklad s červenou alebo modrou farbou. Nebojte sa ani lesklých a výrazných farieb. Tie môžu byť sýte alebo tlmené. V bohémskom štýlu platí, že čím viac prírodných materiálov, tým lepšie. Koža, drevo, kov, textil, tráva, to všetko je vítané. A pokojne aj všetko naraz. Napríklad závesné háčkované dekorácie, drevený nábytok doplnený kovovými doplnkami a slamené úložné koše.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články