• Štýle

aktualizované

Africký safari štýl

Safari interiérový štýl bývania sa oproti africkému etnickému štýlu výrazne líši. V tomto štýle sa  dôraz kladie predovšetkým na doplnky, spojené s lovom, je menej pestrofarebný ako pôvodný štýl Afričanov. Tradičné africké doplnky sú používané  v tomto štýle pomenej. 

Charakteristika štýlu:
predovšetkým neutrálne až zemité farby s veľkou prevahou hnedej, pieskovej, sýtej okrovej, čiernej.
správne použitie doplnkových farieb – voľte vínovočervenú, oranžovú, zelenú.
využívanie čistých prírodných materiálov, najmä masívne drevo, teak, ratan 
nebojte sa kožušiny, kože a už vôbec nie zvieracím motívom 
Stoličky s masívnymi nožičkami, sedáky potiahnuté kožou 

Nábytok v safari štýle
Nábytok v jednoduchom dizajnovom prevedení z tmavého alebo stredne tmavého masívneho exotického dreva, je základným vzorom safari štýlu. V modernom interiéri môžete safari štýl len naznačiť a vybrať vyložene súčasný dizajn nábytku s dôrazom na prírodné materiály.
Čalúnenie na sedačkách môžete nechať vyniknúť v neutrálnych bavlnených a ľanových tkaninách. Vhodná je určite tmavohnedá koža, ktorá nádherne kontrastuje s bielou farbou stien a rôznymi dopnkami v interiéri. Nezabudnite na zvieracie motívy, ktoré by mali byť určite súčasťou safari alebo afrického štýlu. Najčastejšie tieto vzory môžeme vidieť na vankúšoch a taburetkách. Nevhodný pre tento štýl je nábytok z veľmi svetlého mäkkého dreva, fóliovaný a plastový. Dobrou voľbou je nápaditý, tmavý, veľmi moderný dizajn, snúbiaci sa s tradičnými materiálmi – s masívnym prírodným drevom alebo s kožou.  Ratanové stoličky alebo lampy z kokosových vlákien pôsobia v interiéri honosne. Prútené kresielka a sedadlá z kože tiež nemusia byť zlou voľbou, priamo vás vyzvú k pohodlnému posedeniu.
Maľby na stenách
Dojem afrického štýlu umožňujú stredne hrubé elastické omietky a nátery s plnivami. Špeciálne maľby vám tiež umožnia vytvoriť na stenách patinu. Úpravu radšej použite len na jednej časti stien a svoj ​​zámer podporte niektorým výrazným doplnkom. Pre interiér v africkom štýle je práve kontrast rôznych materiálov, štruktúr a vzorov charakteristický a vhodný.
Steny vymaľujte teplými, tlmenými odtieňmi v krémovej, pieskovej alebo kávovej farbe. Vhodná je aj snehobiela farba. Nezabúdajte na kontrast a zladenie stien,  súčasne na prirodzenú harmóniu. Do afrického štýlu v žiadnom prípade nepatria závesy ani ťažké textílie. Ak chcete ozdobiť okolie okien, tak zvoľte bielu jednoduchú, imitujúcu moskytiéru. Vhodné sú lištové drevené žalúzie v tmavom odtieni. 

Podlahy 
Typická je masívna drevená, ale aj kamenná alebo keramická podlaha. Na tieto materiály sa sústreďte, ak by ste chceli zmeniť interiér na africký štýl a to vrátane podlahy. Pre jej  úpravu môžete použiť koberce s motívmi napríklad zebrej kože. Výborné sú aj tkané koberce s africkými geometrickými nepravidelnými motívmi. Ďalšou možnosťou sú koberce z prírodných materiálov.
Africký interiér sa v žiadnom prípade nezaobíde bez akýchkoľvek doplnkov. Interiér vám výborne osviežia napríklad cestovateľské nevyhnutnosti, ako staré kompasy, ďalekohľady alebo lampy. Skvelo sa vám budú hodiť aj starožitnosti napríklad starožitný kufor môžete použiť do svojho interiéru a zmeniť ho na príručný stolík.
Držte sa moderného interiéru a v interiéri ponechajte len africké doplnky a artefakty. Zaujímavé ručné drevorezby, keramika alebo textilné maľby či batika vytvoria tú správnu atmosféru. S množstvom nábytku to nijako nepreháňajte, v tomto prípade má kvalita prednosť pred kvantitou. Celkový dojem z bývania v africkom interiéri má zostať vzdušný. Vyberajte vždy s citom a rozvahou.
 
Obývacia izba Birma
Africký štýl priťahuje svojou drsnosťou a zemitosťou. Veľmi okúzľuje umením a kultúrou oblasti strednej a západnej Afriky. Kultúra a umenie tejto oblasti pochopiteľne nie je jediným inšpiračným zdrojom Afriky, všeobecne nás však ovplyvňuje bohatou, pestrou a veľmi exotickou prírodou. 
Zlučiteľnosť tohto sveta s moderným európskym interiérom sa zdá byť na prvý pohľad nemožné, ale nie je to tak. Rozhodne nemusíte svoj interiér premeniť v divoký príbytok, aby ste mohli ďalej snívať svoj sen o Afrike.
Africkú paletu farieb rozohráva široká škála hnedých tónov podporené neutrálnym pieskovým odtieňom a doplnené sýtym okrom. Africký štýl je charakterizovaný predovšetkým zemitými farbami s nápadnou prevahou hnedej, ktorá symbolizuje pôdu, kmene stromov a kožu obyvateľov. Býva často kombinovaná s výraznými odtieňmi, napríklad oranžovej, bielej, vínovej alebo zelenej farby. Farebnosť látok rovnako ako ladenie celého interiéru však môže pôsobiť aj umiernene.
Široké uplatnenie tu nájde farba rezného plátna, ktorá nechá skvele vyniknúť atraktívne vzorovanie zvieracích koží alebo vytvorí neutrálny podklad pre nápadný a farebný dekór ručne tkaného prehozu či iných textílií inšpirovaných Afrikou. Možno že ste si z ciest priviezli naozaj veľa, ale všetko za každú cenu nevystavujte. Hrozí totiž, že by ste svoj interiér premenili v neatraktívne preplnené múzeum.
Vytvorte si vlastnú predstavu a kľudne sa pridržte moderného a praktického interiéru. Stopy Afriky môžu niesť použité materiály či zaujímavé solitéry. Afroštýl evokuje ručné drevorezby božstiev či sošky s ľudskými a zvieracími motívmi, neglazovaná a ručne opracovaná keramika, výrobky z afrických drevín, drevené karnevalové či rituálne masky, textilné maľby a batiky, ale tiež obrazy, grafiky, plagáty alebo veľkoplošné fotografie, ktoré dokážu navodiť tu správnu atmosféru.
Nezabudnite na dramatičnosť vzorov pravých zvieracích kožušín, napríklad zebry, žirafy, mačkovitých šeliem či krokodílov. Kožu môžete rozprestrieť na podlahu, alebo ňou zatepliť interiér zavesením na stenu. Požadovaný štýl umocní podlahy z exotických drevín a matné povrchy stien. Je možné ich upraviť rôznymi typmi elastických omietok a náterov s prímesov plnív tak, aby vyzerali ako stredne hrubé, hrboľaté a primitívne. Túto úpravu je spravidla rozumné použiť len na časti stien, kde potom vystavíte napríklad zaujímavý artefakt. K zosilneniu účinku je dobré použiť niektoré zo špeciálnych malieb vytvárajúcich potrebnú patinu. Pre interiér v africkom štýle sú charakteristické kontrasty rôznych materiálov, štruktúr a vzorov.
Interiér oživia napríklad dosky stolov z tmavých, ručne vyrezaných driev s nápadnou plasticitou. Atmosféru čierneho kontinentu vyvoláte aj pergamenom, ktorý ozdobí napríklad tienidlo lampy.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články