• News&Inspirations

aktualizované

Ako jednoducho môžete zväčšiť interiér?

Ako jednoducho môžete zväčšiť interiér? V malých a stiesnených priestoroch sa necítime pohodlne. Preto sa pri zariaďovaní malometrážnych bytov používajú triky, ktoré ich majú opticky zväčšiť. Designéri majú tieto znalosti naštudované a po prečítaní toho textu ich budete poznať aj vy.

Obývacia stena moderná Combo 43

Kontrasty a svetlé farby

Použitie svetlých farieb v malom interiéri je v podstate kúzelnický trik, ktorý si dobrí designéri už veľmi dávno osvojili. Svetlé steny viac odrážajú svetlo, takže priestor pôsobí otvorenejšie a vzdušnejšie. Tmavé odtiene majú tendenciu svetlo pohlcovať, takže miestnosti pôsobia menšie.

Aké farby teda zväčšujú miestnost? Pre optimálny efekt zvoľte mäkké tóny, ako je smotanová, pastelovo modrá a zelená farba. Skúste tiež natrieť obloženie stien a lišty svetlejšou farbou než samotné steny. Tmavšie steny sa potom budú zdať, ako by boli vzdialenejšie než lišty, takže miestnosť bude vyzerať väčšia.

Denné svetlo aj osvetlenie

Prirodzené svetlo otvára interiér a tým ho zväčšuje. Pokiaľ byt trápi nedostatok denného svetla, nenechajte sa odradiť a deficit nahraďte vhodne zvolenými svietidlami. Veľké okno jednoducho prepojí miestnosť s vonkajším prostredím tak rozšíri priestor. Pokiaľ máte škaredý výhľad, umiestnite k oknám rastliny alebo kvetiny a použite lampy, ktoré priestor rozjasní.

Správne usporiadanie nábytku

Meradlo nábytku prispôsobte veľkosti miestnosti. Väčšie kusy nábytku umiestnite k stenám, aby ste uvoľnili otvorený priestor a miestnosť vyzerala väčšia. Neblokujte komunikačné zóny. Pokiaľ nábytok a doplnky blokujú výhľad do (alebo z) miestnosti, bude pôsobiť stiesnene.

Vytvorte ústredný bod

Nájdite v miestnosti „focus point“, prvok, ktorý pritiahne patričnú pozornosť. V jedálni je to pravdepodobne stôl, v spálnii samozrejme posteľ. Z tohto ústredného bodu urobte hviezdu miestnosti. Rozmiestnite nábytok tak, aby sa pozornosť sústredila na túto oblasť, a vo zvyšku miestnosti obmedzte dekorácie na minimum.

Zrkadlo ako druhé okno

Vďaka zrkadlám môže vaša izba vyzerať väčšia a otvorenejšia. Využite focus point a zrkadlo k nemu natočte tak, aby ste vytvorili ilúziu hĺbky. Zrkadlá tiež odrážajú prirodzené aj umelé svetlo, takže miestnosť je počas dňa a noci jasnejšia. Obzvlášť účinné je umiestnenie zrkadla oproti oknu, ktoré odráža denné svetlo.

Pracujte s nábytkom

Použitie správneho nábytku je kľúčovým spôsobom, ako miestnosť zväčšiť. Nájdete multifunkčný nábytok:Napríklad komodu, ktorú je možné použiť ako konferenčný stolík, rozkládaciu pohovku alebo posteľ s úložnými zásuvkami. Dobrou voľbou sú tiež rozkládacie jedálne stoly, skladacie stolíky a puffy, ktoré je možné schovať, keď ich nepotrebujete. Majte na pamäti, že vysoký a objemný nábytok zaberá drahocenný priestor. Vyberte si pohovku a kreslá s otvorenými podrúčkami a odhalenými nohami. Vďaka tomu bude pod nábytkom prenikať svetlo a miestnosť bude pôsobiť vzdušnejšie.


Upratujte

Nalaďte sa na harmóniu a udržujte svoju izbu upratanú a organizovanú. Príliš veľa vecí má za následok, že malý priestor pôsobí ešte stiesnenejšie. Veci úhľadne zrovnané a upratané mimo dohľad spôsobí, že priestor pôsobí usporiadane a otvorene. Minimalizmus sa týka aj stien. Nepokrývajte ich veľkým množstvom obrázkov a poličiek. Jeden veľký obraz vyzerá lepšie než skupina malých obrázkov. Tiež podlahu udržujte čo najprehľadnejšiu. Odstráňte veľké koberce, aby ste vytvorili ilúziu väčšej podlahy.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články