• Štýle

aktualizované

Ako môže vyzerať moderná kúpeľňa

Kúpeľne sa nebránia ničomu. Môžu byť strohé, jednoduché a plniť základné funkcie. Môžu sa pýšiť zlatom aj mramorom. A rovnako ako ostatný bytový interiér sa veľmi jemne prefarbujú. Vlastne sa od seba jednotlivé časti bytu už veľmi nerozlišujú. Aj kúpeľňa má svoje zlaté konštrukcie a drobné detaily, ako je to napríklad v izbe. Farbu tu tentokrát neobstarávajú kúpeľňové doplnky – uteráky, flakóny, koberce. Nesie ju priamo primárne vybavenie, teda sanita.

Kúpelňa Mila Komplet nábytku lazienkowych
Kúpeľňa Mila 

Jednoduchá je forma

Minimalizmus ďalej vyznáva kúpeľňový nábytok. Tiež umývadlá majú rôzne jednoduché geometrické tvary, nič nie je vyslovene diktát, sú zanorená aj na pultu, hranaté a oválne. Do čiernej a bielej klasiky sa ale miešajú sklenené umývadlá v rôznych farbách, a tým menia dosť zásadne celkové vyznenie kúpeľne. Tam, kde sa umývačka integruje do obytného priestoru, sa ponúkajú steny alebo rovnou boxy, ktoré ukrývajú pohodlnú sprchu, ponúkajú úložné priestory, a zároveň tvoria podľa potreby predel v miestnosti. Robia sa aj malé sety zrkadla a umývadla spolu so skrinkou, ktoré sa dávajú k spálniam.

Luxus pre kúpeľne

Najprv bol symbolizovaný ušľachtilým drevom, ktoré sa odvážne vydalo do vlhkých priestorov a obstálo. Drevo je tým luxusným prvkom stále, ale pridáva sa k nemu zlato v podobe žltého kovu – konštrukcií a úchytiek z neho. A veľmi výrazne posilňuje mramor, ktorý kedysi v luxusných kúpeľniach býval doma. Môže ho predstavovať ale aj sanita.

Dvojité umývadlá

Nie je snáď nič nepríjemnejšieho, než keď sa ráno ponáhľate do práce a musíte sa pri čistení zubov s partnerom či deťmi striedať. Dve umývadlá v kúpeľni, pokiaľ nám to priestor dovolí, už nie sú luxusom, ale dobrým pomocníkom, ako si ráno ušetriť čas aj trochu nervov. Umývadlo nesmie byť v žiadnom prípade v kúte. Najviac používaným zariadením kúpeľne je umývadlo, od vstupných dverí k nemu musí viesť čo najkratšia a priama cesta bez prekážok. Malo by byť dostatočne široké a priestor okolo neho sa musí ešte rozšíriť: človek potrebuje aspoň 90 cm šírky, aby mohol naddvihnúť ruky pri čistení zubov, česanie a ďalších činnostiach. 
Medzi umývadlom a stenou (alebo predmetom) by malo zostať voľných aspoň 60 cm. Pamätajte tiež na zavesenie uterákov a ukladanie toaletných potrieb. Pre viacčlennú rodinu je vhodné si kúpiť dve umývadlá, v ranných špičkách nikto nemusí dlho čakať. Nad umývadlo sa zavesuje veľké zrkadlo s veľmi dobrým umelým osvetlením. Svetlo nesmie dopadať iba z jednej strany (na tvári by vytváralo tiene), optimálne je svetlo z oboch strán. Pokiaľ máte v kúpeľni okno, potom zo všetkých predmetov by práve umývadlo so zrkadlom malo najviac využívať výhody denného svetla.

Pákové či bezdotykové batérie a vstavaný dávkovač mydla

Páková batéria je dnes už štandardnou záležitosťou, väčšina ľudí jej dáva prednosť pred tým, než aby museli regulovať teplotu a množstvo vody dvoma kohútikmi. Ešte o niečo chytrejším riešením sú už dnes bezdotykové batérie, stačí sa priblížiť rukou. Zabudovaný dávkovač mydla vedľa batérie vám ušetrí miesto.

Nahý sprchový kút

Sú ľudia, ktorí ovládajú stierku a sú ochotní po každej sprche stierať sklenené dvere sprchového kúta, ďalší touto schopností nedisponujú. Pokiaľ nestojíte o to, mať zvyšky mydla a škvrny od vody neustále na očiach, riešením sú sprchové kúty bez zásteny. Avšak, táto varianta sa hodí do väčšieho priestoru alebo je vhodné nainštalovať namiesto skla jednoducho sprchové závesy.

Závesné WC

Hovoríte si, toto predsa nie je žiadna prevratná novinka. Závesné WC je praktické – zaberie menej miesta a dobre sa v mieste uprace. Pri inštalácii bude potrebné vykonať viac práce so zadným panelom, ale vo výsledku je to veľmi dobré riešenie. Pokračujeme s toaletou. Často sa stáva, že je WC umiestnené priamo v kúpeľni. Ušetrí sa tak predovšetkým miesto. U nás sú oddelené toalety bežné, najväčšou výhodou je samozrejme dostatok súkromia. Pokiaľ nemôžeme zariadiť celkom oddelenú miestnosť, môžeme skúsiť WC dostatočne oddeliť od zvyšku kúpeľne.

Minimum spár

Kto hovorí, že kúpeľňa musí byť zákonite obložená obkladmi a dlažbou? V takom prípade musíte počítať aj s udržovaním spár. Vo vlhkom prostredí, predovšetkým u sprchových kútov alebo vane, sa jednoducho môže objaviť pleseň. Zaujímavým materiálom v kúpeľni sa môže stať napríklad betón alebo aj vlnitý plech. Predovšetkým u plechových panelov im musíme venovať špeciálnu pozornosť, obzvlášť pokiaľ nechceme rezavé steny.

Správne osvetlenie

Dobré osvetlenie v kúpeľni je základ. Najlepšie ho docielite prirodzeným denným svetlom. S oknom v kúpeľni šetrite aj energie, naviac je to pekný estetický doplnok. Do kúpeľne sa hodia okná s tónovaným sklom, ktoré prepúšťajú dostatok svetla, ale nie sú priehľadná. Nástenné svetlá okolo zrkadla a stropné svietidlo sú základom.
Pokiaľ dávate prednosť vane pred sprchou, vyberajte ju najskôr po spracovaní premysleného návrhu. Vaňa zaberá v kúpeľni najväčší kus podlahovej plochy a od jej polohy sa väčšinou odvíja prevádzka celej kúpeľni. Dobre prístupná musí byť dlhšia strana, vzdialenosť protiľahlých predmetov sa doporučuje až 100 cm. Mama kúpajúca svoje ratolesti potrebuje pozdĺž vane dostatok miesta.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články