• Štýle

aktualizované

Ako nespochybniť veľkú rekonštrukciu

Pár praktických tipov, ako nechybovať pri rekonštrukcii kúpeľni. Renovácia kúpeľne je veľká vec. Rozhodnutie, ktoré behom nej urobíme a zrealizujeme, nejdú vziať späť, náprava chýb a omylov je drahá a časovo náročná. Preto si všetko dôkladne rozmyslíme – nie raz ale radšej 3 krát, aby sme si boli absolútne istí. Nechceme predsa horekovať nad nepodarenou kúpeľňou. Skúste sa inšpirovať našimi tipmi.

Komplet Koral YRSA - Nábytok do kúpeľne
Komplet Koral YRSA 

Triky pre zväčšenie priestoru

Snáď len v novostavbách rodinných domov, kde si investor mohol dovoliť prispôsobiť miestnosť svojim potrebám a prestavbám, nie je potrebné riešiť každý centimeter. Inak sú vo väčšine prípadov kúpeľni poddimenzované a toto dedičstvo minulosti nás núti ku kompromisom. Zväčšenie priestoru nebýva vždy ľahkou alternatívou zmeny bývania, avšak dokážete si s tým vďaka pár typom rýchlo a jednoducho poradiť. V takýchto prípadoch je dôležité, aby ste sa sústredili na celkový výber nábytku a štýl v interiéri, ktorý určí celý charakter vášho osobitého bývania.
Použijeme jednoduché triky, ktoré kúpeľňu nijako nezmenia:
sprchový kút bez vaničky nebude rušiť plochu podlahy
kúpeľňový nábytok s úložnými priestormi pomôže udržať poriadok v kúpeľni a nepohlcovať ju drobnosťami
vaňa jednoduchých tvarov pôsobí subtílnejšie
priehľadné sklenené zásteny nerušia ako napríklad mliečne sklo
volíme multifunkčné riešenie ako napríklad toaletu s integrovaným bidetom, vaňu a sprchový kút v jednom
zrkadlá zväčšujú a presvetľujú, nemusí visieť len nad umývadlom
svetlé veľkoformátové dlaždice miestnosť opticky rozšíria
V malom priestore sa vyvarujte príliš mnoho zbytočným veciam, tie celú kúpeľňu stiesňujú a naviac pôsobia neuprataným dojmom. Použite nástenné doplnky do kúpeľne ako je držiak mydla, stojan na toaletný papier.


Kúpeľňa pre rodinu

V kúpeľni pre väčší počet ľudí je nutnosťou rozostavať zariadenie tak, aby si vzájomne neprekážali. Určite v tomto prípade oceníte dve umývadlá. Pre najmenších obyvateľov môžete inštalovať detské umývadlo vo výške 60 centimetrov, kúpiť bezpečnú nášľapnú stoličku alebo využiť niektoré z chytrých riešení. Napríklad rôzne moderné nápady, ktoré navrhujú inštalovať umývadlo do okraja vane. Tým sa ocitne vo výške kam aj malé dieťa dosiahne bez problémov a naviac spríjemní kúpanie dospelým, použiť ho je možné napríklad na čistenie holiaceho strojčeka alebo na čistenie zubov vo vane. Ďalšou praktickou vychytávkou sú horizontálne delené dvere u sprchy, ktoré ocenia rodičia malých detí či majitelia psov. Rodičovský diel sa nachádza mimo sprchu a spodne utesnené sprchové dvere ochránia pred striekajúcou vodou. Pestrofarebné doplnky a farebné steny vytvoria v kúpeľni radostne detskú atmosféru. Pokiaľ bude mať každý člen rodiny vlastnú farbu, je riziko nechcenej zámeny svojho uteráka, zubnej kefky alebo napríklad hubky vylúčené.

Kúpeľňa na starnutie

Kúpeľňa pre seniorov má svoje špecifika. Budeme počítať aj s tým, čo nikto nechceme, ale môže sa stať, že sa dostavia pohybové problémy, a preto ju naplánujeme ako bezbariérovú. Šírka dverí by mala byť minimálne 90 centimetrov, musí sa otvárať vonku alebo môžu byť posuvné. Umývadlo je ideálne zvoliť ergonomicky tvarované, malo by byť dobre prístupné aj v sede, preto by pod ním mal byť dostatok miesta pre kolená a stehná. Montážna výška je individuálna podľa potreby, bežne pri použití v sede činí 65–70 centimetrov, pri použití v stoje asi 80–85 centimetrov. Toaletu zvoľte vyššie, ideálne aspoň 50 centimetrov, bude sa vám z nej lepšie vstávať. Zamyslite sa nad integrovaným bidetom do WC, veľmi uľahčí hygienu. Vane sa radšej vzdajte a ušetrený priestor využite pre čo najväčší sprchový kút, ideálne bez vaničky, aby bol vstup do neho čo najjednoduchší. Nezabudnite zabudovať stoličku na sedenie. K hornej sprche zaobstarajte aj príručné a umytie hore prístupných miest. V prípade, že sa vani nechcete vzdať, zvoľte tzv. bezbariérovú vaňu, ktorá umožní takmer bezbariérový prístup. Dvierka z jednoliateho bezpečnostného skla zasadené do vane sa otvárajú dovnútra a potom už je potrebné prekonať len výšku 20 centimetrov. Vysoko kvalitný odtok a prepad sa po kúpeli postarajú o rýchly odtok vody v rozmedzí asi 2 minút. Sklopné úchyty a sedátka v prípade potreby poslúžia k nutnému pridržaniu alebo sadnutiu.

Pár tipov pre moderné kúpeľne

Kúpte si armatúru šetriacu vodu, jej cena stúpa a dá sa očakávať, že bude horšie, táto investícia sa vám vráti. Tiež toaletu vyberajte s ohľadom na šetrenie vodou. Pokiaľ vám to priestor dovolí, vyberte si do kúpeľne priestornú sprchu bez vaničky s rohovým vstupom alebo riešením niky. Doprajte si luxus v podobe sprchových panelov s veľkou hlavicou a masážnou funkciou. Parná sprcha spojuje funkčnosť s wellnessom. O relaxáciu sa postará aj vírivá vaňa. Voľne postavená alebo sklenená vaňa na seba strhnú zvyšnú pozornosť. Sprchový WC nástavec s diaľkovým ovládaním, vyhrievaným sedadlom a ventilátorom privádzajúc teplý vzduch sa postarajú o hygienické pohodlie. Designové topné telesá sú funkčné a pekné. Sauna alebo infračervená kabína zabudovaná v kúpeľni je v modernej kúpeľni hotovou čerešničkou na torte.

Nová vaňa

Voľne stojaca, zapustená, rohová, oválna alebo hranatá. Možností ich priehrštie a jedna krásna vaňa sa nájde do každej kúpeľni, nech už skúpe na priestor alebo veľkorysé riešenie. Plánovanie kúpeľne má ale svoje pravidlá a je potreba dopredu dobre zvážiť, koľko toho priestor znesie. Obecne platí, že pred vaňou, umývadlom, ale aj zariadením potrebujete aspoň 75 cm od hrany predmetu do voľného priestoru. Je to preto, aby ste sa mohli pohodlne ohnúť, otočiť alebo vstať. Zároveň by vzdialenosť medzi jednotlivými sanitárnymi predmetmi nemala byť menšia než 25 cm. V malej kúpeľni je samozrejme náročnejšie dobre daný priestor využiť a niekedy je v nej dokonca lepšie sa vane vzdať a spoľahnúť sa na šikovný sprchový kút. Veľké kúpeľne potom dovoľujú si  zaobstarať  aj práve tak veľmi obľúbené, predovšetkým krásne, voľne stojace vane. S ponukou takýchto vaní sa môžete dnes už veľmi často stretnúť vo všetkých domácnostiach. Tie ale naozaj vyniknú len vo veľkom priestore.
Viac: 
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplet-koral-yrsa—nabytok-do-kupelne-p-3031-96-44.96.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kupelnovy-nabytok-oliv-1-p-9051-96-44.96.html
 httpss://www.nabytok-bogart.sk/kupelnovy-nabytok-oliv-2-p-9057-96-44.96.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kupelna-kulm-c-165-44.107.165.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články