• Štýle

aktualizované

Ako opticky rozšíriť obývaciu izbu

Ako opticky rozšíriť obývaciu miestnosť? Keď návšteva prejde dverami vášho bytu, zamieri zvyčajne do obývacej miestnosti. A práve z neho si vytvorí celkový dojem o vašom domove, ale aj o vás. Obývačka by teda mal byť pohodlným a prívetivým miestom, kde bavíte priateľov a vo voľných chvíľach oddychujete s rodinou.

 Obývacia stena Timber 3 - výpredaj moderná obývacia stena čierna
Obývacia stena Timber 3
Prestavať malú miestnosť na veľké kráľovstvo  stojí nielen veľa úsilia, ale aj peňazí a niekedy to ani nejde. Napriek tomu existujú spôsoby, ako usporiadať obývaciu miestnosť tak, aby vyzerala na prvý pohľad väčšia. Všetky následujúce tipy sú jednoduché a šetrné k vášmu rozpočtu.

Zamerajte sa na podlahu

Začnime od podlahy. Pri jej výbere dbajte na jednotný povrch a farbu, môže to byť napríklad drevo, plavajúca podlaha, betónová stierka či marmoleum. Dobrým pomocníkom je koberec od steny k stene, ktorý zjednotí celú miestnosť a tá bude pôsobiť prehľadne. Nepoužívajte kontrastné vzory, pre oko pôsobia rušivo a celý priestor vizuálne zmenšujú. Kúpte si pohovku, kreslá a stolík na nožičkách. Podlaha pod nimi sa plynulo stratí, čo opäť opticky rozširuje. Nábytok, ktorý sedí, uberá priestor.

Nebojte sa stien

Keď sa nedostáva priestoru do šírky, musíme ísť do výšky. Venujte celú jednu stenu vašim knihám či DVD nosičom. Použite dlhé, úzke police, ktoré priestor opticky rozšíria rovnako tak ako dlhé závesy pozdĺž okna. A pamätajte, že vertikály priestor dynamizujú, zatiaľ čo horizontálne kompozície upokojujú.

Umožnite v miestnosti prechod

Aby sa v miestnosti dobre žilo a stále sa o niečo nezakopávalo, musia zostať zachované komunikačné zóny. Najskôr sa pozrite, kadiaľ chodíte, voľná cesta musí zostať na trasách do susedných miestností, ďalej k sedaciemu nábytku. Tiež medzi jednotlivými kusy nábytku, napríklad medzi pohovkou a konferenčným stolíkom musí zostať dostatočný priestor na prejdenie, udáva sa cca 40 centimetrov. A nezabudnite na dostatok miesta pre otvorenie dverí a okien a na dostupnosť často používaných vypínačov a podobne.

Vypichnite jeden bod

Odveďte pozornosť od veľkosti miestnosti jedným výrazným bodom, napríklad aj kusom nábytku. Priestorná pohovka prebije dojem malej miestnosti. Podobnou službu urobí veľká dekorácia na stene, ktorá bude v kontrastu k zvyšku zariadenia miestnosti. Ak je teda vaša obývacia miestnosť vybavená skôr tradične, porozhliadnite sa po jednom avantgardnom kúsku. Ak fandíte minimalizmu, neváhajte si kúpiť jeden naozaj výrazne zdobený prvok.

Ktorá obývačka je naozaj veľká?

Možno ste si na strednej škole vo fyzike úplne nevynikali, jeden fyzikálny zákon nám však teraz môže výrazne napomôcť. Jeho základom je zrkadlo. Odráža svetlo vedľajšej steny, čím opticky zväčšuje priestor. Umiestnite ho naproti atraktívnemu miestu v izbe, ako napríklad kvetinám, závesu či oknu. Pozor! Nič sa nemá preháňať, preto sa vyvarujte zrkadlovej stene, ktorá vyzerá príliš retro a mení vzhľad celého priestoru. Vyberte jedno veľké zrkadlo s pekným rámom!
Sedí sa vám dobre? Možno sa vám môže sedieť ešte lepšie! Drevené lavice či stoličky sa pod vami určite nerozpadnú, a naviac sú veľmi dekoratívne – ručne vyrezávané operadlo si priamo hovorí o pohodlné posedenie. Vynímajú sa najmä u bytových drevených stolov. Bežný obed sa tak rázom premení na sviatočný. A pritom stačí málo – vsadiť na preverenú kvalitu! A všimnite si, ako luxusne vyzerajú jeho prepracované hladké dlhé nohy. Nudná kancelárska práca? Prečo si nekúpite stôl, u ktorého vás to bude baviť? U kvalitných písacích stolov ide práca takmer sama! O inšpiráciu a nutnú dávku motivácie nie je núdza. Nechajte na seba dýchnuť dizajn nábytku z borovice a čas začne plynúť iným tempom. Vneste do svojho obydlia osviežujúce prvky z prírody! Kvalitný nábytok z masívu môžete nájsť v niekoľkých odtieňoch morenia, od svetlo bielej až po temne čiernu. Ošetrený je pravým včelím voskom, čo z neho robí luxusný ekologický nábytok. Výrazným prvkom sú dekoratívne kovové úchyty. Vďaka ručnej práci je každý kus nábytku jedinečný. Ponuka nábytku z masívnej borovice je veľmi široká. Nábytok však vyzerá skvele, je praktický a slúži aj niekoľko generácií.
Niekedy sa stane, že najpoužívanejšie miesto v dome či byte patrí k tým menej rozmerovo veľkorysým miestnostiam. Za určitých okolností je možné vymeniť tento priestor za väčší, prehodiť napríklad obývaciu miestnosť so spálňou alebo je ďalšia možnosť – nechať obývaciu izbu v menšej miestnosti a úspešne sa vysporiadať s jeho vybavením.
Ako si skôr či neskôr určite sami všimnete, mnoho z okúzľujúcich obývačiek rozhodne nešetrilo na farbách, vzoroch ani na rôznorodých štruktúrach. Z toho vyplýva, že cez väčšie množstvo predmetov, ktoré sa tu nachádza, musí byť všetko dokonalo zladené a vyvážené. Nie je tu miesto na žiadne veľkolepé experimenty, ale originálny nápad sa skrýva v každom z týchto malých obývacích miestností. Nech už je to akcent v podobe modrých pruhov na kreslách aj koberci, perfektne vyladené vankúše všetky v jednej farbe avšak každý z iného materiálu a s odlišnou štruktúrou alebo perfektné čiernobiele fotografie na čelnej stene, skvele korešpondujúce s bielo šedým vybavením izby, všetko je originálne, na všetkom je dobre vidieť ruka tvorcov, ktorá si zariaďovanie veľa užila.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články