• Štýle

aktualizované

Ako spraviť z predsiene kráľovnú celej miestnosti

Čo je to? Na pár metroch štvorcových sa musí nájsť miesto na topánky a oblečenie. Potom je potrebné sa niekde posadiť pri obúvaní. A tiež to tam musí dobre vyzerať. Pokiaľ ste hádali predsieň, vyhrávate. Poradíme vám, ako túto hádanku vyriešiť v praxi.

Komplet Orlando 1
Komplet Orlando 1

Začnite pekne od podlahy

Práve v predsieni, kde sa pohybuje veľa osôb (často vo vonkajšej zablatenej obuvi) je podlaha zaťažená najviac z celého bytu, a preto sa pri výbere zamerajte na odolný a jednoducho udržiavateľný materiál. Ideálne sú dlaždice, ktoré sú odolné nielen proti oderu, ale aj ďalšiemu poškodeniu. Pokiaľ máte v predsieni parkety, nechajte si ich aspoň nalakovať vytvrdzujúcim lakom, ktorý zvýši ich odolnosť a uľahčia vám upratovanie. Ste milovníci kobercov? Potom na nich v tomto prípade radšej zabudnite. Starostlivosť o koberce je totiž veľmi náročná. Ale keď si ho napriek tomu chcete kúpiť, vyberajte iba tzv. záťažový, ktorý je určený pre miestnosti s veľkým priestorom. Ak zvolíte kusový koberec, je nutné ho zafixovať obojstrannou lepiacou páskou, inak hrozí, že sa bude neustále posúvať a podklzovať.

Dôležité je poriadne osvetlenie

Predsiene bývajú často tmavé, a preto nešetrite na vhodnom osvetlení. Pri jeho nákupu zohľadnite veľkosť miestnosti a jej zariadenie. Vyberajte taký typ svetiel, ktorý vám umožní jednoduché obúvanie, obliekanie alebo iné činnosti. Úzke priestory môžete zosvetliť tiež pomocou pastelových farieb na stenách a nábytkom alebo vhodným umiestnením zrkadiel. Pokiaľ máte v predsieni nízky strop, môžete to vylepšiť nalepením zrkadlovej fólie.

Všetko na jednej stene

Predsieňové steny sa väčšinou skládajú zo skrine na oblečenie, botníku a vešiakov. Taká stena je síce praktická, ale vojde sa skôr do väčších priestorov. V tých menších si veľakrát musíte vystačiť len s vešiakom a so zrkadlom. Zvlášť v malej predsieni je potrebné dbať na to, aby sa tam nehromadili zbytočnosti. Na vešiak dajte len to, čo práve nosíte. Pokiaľ nemáte stenu za vešiakom vymaľovanú špeciálnou farbou, radšej za neho dajte umývateľnú a vode odolnú dosku (napríklad z laminátu) či tapetu alebo poslednou dobou stále populárnejšie grafosklo so zaujímavým motívom. Bundy a kabáty sa vám potom nezašpinia o stenu ani ju nenamočia, keď zmoknete. Praktické je dať pár vešiačikov trochu nižšie tak, aby na ne dosiahli aj deti.

Kam s dôležitými predmetmi?

Aby predsieň pôsobila usporiadane a upratane, kúpte si vešiak na kľúče, držiak na dáždniky a policu na čapice alebo klobúky. Určite sa bude tiež hodiť pár šuplíkov, kam môžete uložiť prípravky na topánky, handry a podobne. Praktické je si tam zakúpiť aspoň kresielka alebo stoličku, ale pokiaľ sa vám tam nevojde, vykúzli príjemný dojem napríklad originálna váza s čerstvými kvetmi.
Nábytok do predsiene je často podceňovaný. Pri zariaďovaní domu prichádza zvyčajne ako posledné. Lenže to nie je dobre. Predsieň je predsa vstupnou bránou do každého domova. Vítame v nej všetky návštevy a rodinu. Podľa toho, čo tu uvidia, si potom robia finálny obrázok nielen o vašom bývaní, ale aj o vás. Viete preto, ako vybrať nábytok do predsiene, bez čoho sa neobíde ani v malej predsieni? Pokiaľ nie, nevadí, môžeme vám poradiť.

Ako vyberať nábytok do predsiene

Nábytok do predsiene vyberajte s citom. Je dôležité, aby korešpondoval s ďalšími miestnosťami v dome (predovšetkým s tými, s ktorými je predsieň spojená). Popasovať sa budete tiež musieť aj s malým priestorom, a tiež s praktickou stránkou zariadenia predsiene. Predsieň nemusí byť zaplnená nábytkom, aby bola pekná, uprataná, praktická a funkčná. Pri zariaďovaní nezabúdajte tiež na jej výzdobu.
Predsieň je zvyčajne najtmavšou miestnosťou v byte, bez denného svetla. Viac sa sem preto hodí nábytok svetlejšej farby. Dokáže priestor zosvetliť a opticky zväčšiť. Malé predsiene môžu pomôcť aj sklenené dvere. Čo sa týka materiálu, najlepší je samozrejme ten masívny. Pravdou však je, že väčšina moderného predsieňového nábytku je v súčasnej dobe vyrobená predovšetkým z laminátu alebo dosiek MDF. Výhodou týchto materiálov je ich cena a jednoduchá údržba.

Bez akého nábytku sa predsieň neobíde?

V predsieni nie je nutné mať ten najdrahší nábytok. Pokojne pri zariaďovaní môžete použiť aj nejaké staršie kúsky, ktorým vdýchnete nový život. Nábytok do predsiene vyberajte predovšetkým podľa veľkosti predsiene, a ďalej potom podľa počtu členov v domácnosti. Všetko je dôležité si dôkladne premyslieť, zvlášť pokiaľ je priestor malý. Pri zariaďovaní predsiene by ste mali rovnako myslieť aj na prípadnú návštevu. V predsieni nesmie v žiadnom prípade chýbať botník, vešiak vhodný k odloženiu búnd a kabátov. Praktické sú tiež organizéry (koše, krabice) pre odloženie kľúčov, rukavíc a ďalších drobností. Pokiaľ vám to priestor dovolí, iste v predsieni oceníte, keď si tu budete môcť na niečo sadnúť.

Predsieňová stena

Nábytok do predsiene, to je predovšetkým predsieňová stena. Predsieňovú stenu tvorí vešiak, skriňa na oblečenie, botník a zrkadlo. Existujú aj také, ktoré sa hodia do malej predsiene. Na predsieňovú stenu sa hodia vešiaky. Odkladať tu môžete nielen vrchné časti oblečenia, ale aj kabelky, dáždniky, klobúky a batohy.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články