• News&Inspirations

aktualizované

Ako vyberať textúry do interiéru

Viete aké textúry použiť v interiérovém designe v chladnom období? Možno väčšine z nás už chýba leto, ale to neznamená, že si nemôžete užiť chladné obdobie pomocou textúr použitých v interiérovom designe. Na jeseň sme radi za espressa, teplé farby a pokojnú atmosféru. Prechod do novej sezóny zmení našu náladu a začneme hľadať aktivity, ktoré budú ladiť s ročným obdobím a pomaly sa presunieme do nášho domova, kde relaxujeme a nachádzame tu dlho očakávané pohodlie.

 Komplet Hektor II Antracytová/Antracytová lesk - Appenzeller Fichte Komplet do sallonu
Komplet Hektor II 
Pretože so zmenou ročného obdobia z horúceho na studené máme tendenciu tráviť viac času v našich domovoch, je dôležité vytvoriť si príjemné a harmonické prostredie, v ktorom sa budeme cítiť dobre.
Existuje rad detailov, ktoré môžeme vziať do úvahy pri zariaďovaní domu, s prihliadnutím k štýlom, farbám, priestoru a našim potrebám. Je tu však jeden aspekt, ktorý by sme nemali ignorovať: textúry.
Textúry je možné nájsť v najrôznejších variantách a majú veľkú schopnosť pridať do miestnosti dotyk osobitosti. Nech už sa budeme baviť o textúrach nábytku alebo o textúrach textílií v dome, v chladnom období je vhodné sa inšpirovať hlavne prírodnými materiálmi a všetkým, čo vám do domova prinesie vrelú atmosféru.

Zamerajte sa na prírodné materiály

Pokiaľ sa bavíme o jeseni, myslíme hlavne na atmosféru absolútneho pokoja a pohodlia. Prírodné farby sú vždy tou správnou voľbou, pokiaľ chceme toto prostredie natieniť.  Drevený nábytok do vášho domova prinese pocit tepla. Štruktúra dreva nás núti myslieť na príjemnú chatu alebo na rustikálne akcenty, ktoré sme predtým stretávali v dome prarodičov. Táto štruktúra sa úžasne mieša s vonkajšou krajinou: stromy sa stali inšpiráciou. Okrem toho je nábytok tohto typu jednoducho kombinovateľný s inými typmi textúr a farieb. Okrem dreva môžeme do domu integrovať tiež textúry, ako sú tehly alebo kamene. Steny je možné týmto spôsobom zariadiť najľahšie, a tak si môžete užiť špeciálne aranžmá, napríklad aj s priemyslovými vplyvmi, pretože tento typ textúr sa s týmto štýlom úžasne mieša.

Textúry látok 

S príchodom jesene potrebuje tiež dom nové oblečenie. Je veľmi jednoduché previesť zmenu, najmä preto, že v chladnom období je textil nutnosťou. Na jeseň sa nedá robiť nič lepšie, než si hodiť deku na gauč v obývacej miestnosti. Vezmite si svoju obľúbenú knihu, šálok aromatického čaja a užite si pokojnú a príjemnú atmosféru. Deky prinášajú do každej miestnosti extra atmosféru a sú naviac tiež veľmi praktické. Existuje veľa modelov, ktoré krásne doplnia vašu izbu. Pre túto sezónu doporučujeme mäkké, nadýchané deky z materiálov jemných na dotyk, ktoré sú ideálne pre odpočinok na gauči. Je tiež lepšie zvoliť husté textúry, aby bolo zaistené požadované teplo a pohodlie.

Dekoratívne vankúše

Ďalším jednoduchým spôsobom, ako si v tejto sezóne môžete vyzdobiť domov, sú dekoratívne vankúše. Úžasne sa totiž hodia k vankúšom na sedačke a dotvárajú obraz miestnosti. V dome nikdy nie je príliš veľa dekoratívnych vankúšov! Musíte sa len rozhodnúť, aký štýl vám vyhovuje. Zvíťazia u vás nadýchané vankúše z umelej kožušiny s tradičnými vzormi alebo potisky inšpirované prírodou? Skombinujte ich, ako sa vám to zapáči, a pridajte svojmu domovu domáce akcenty.

Závesy a záclony

Nemali by sme prehliadať okná, závesy a záclony sú totiž dôležitými prvkami každej dekorácie. Skrášľujú dom a tiež podtrhujú jeho štýl. Počas chladného obdobia je vhodné zvoliť hustejšie tiež textílie, ktoré majú plné textúry, aby sa znížila intenzita svetla a vytvorili ste príjemné a uvoľňujúce prostredie. Z hľadiska designu je dobré zvoliť potlače inšpirované prírodou v jesenných farbách. Kvety, listy alebo dokonca prvky zo zvieracej ríše sú ideálnou voľbou, pretože načrtnú priestor blízky farebnej palete jesene a integrujú sa do atmosféry domu.
Inšpirovať sa teda môžete všetkým, čo nám v tomto období príroda dokáže ponúknuť a tieto prvky sme umiestnili do domu pomocou rôznych textúr. Výsledkom je pohodlný priestor, v ktorom všetko prevádzame s potešením, a ktorý je praktický a užitočný.
Široká škála farieb textílií na súčasnom trhu nám umožňuje vybrať práve takú farbu, ktorú veľmi dobre môžeme kombinovať s nábytkom, podlahovou krytinou, zladiť ju s farbou stien alebo s doplnkami obývacej miestnosti či akejkoľvek inej miestnosti nášho bytu.
Voľbou farebných tónov dosiahneme dvoch úplne protikladných pocitov: tepla alebo naopak zimy. Teplé farby obsahujú tóny červenej alebo oranžovej, zatiaľ čo medzi studené sa zaradzjú odtiene modrej, zelenej či tyrkysovej farby.
Vybrať jednu či druhú možnosť bude rozhodujúce práve vo chvíli, kedy chcete do svojho interiéru vniesť viac tepla, či naopak chlad. Pokiaľ napríklad zariaďujeme presvetlenú alebo svetlú miestnosť, môžeme si hrať na tkaninách so studenými tónmi, pretože prirodzené teplo zo slnka vytvorí veľmi pekný a osviežujúci kontrast. Pokiaľ máme tmavšiu miestnosť, použijeme teplejšie tóny alebo ich pomocou dosiahneme väčšiu útulnosť a pohodlie, ktoré si dokážete osvojiť a zamilovať. Vďaka podobným prvkom dokážete zmeniť vo svojom bývaní skutočne veľa.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články